Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ενάντια στην απόφαση για μετακίνηση ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή Μιτσερού, διοργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή από την περιοχή Αρεδιού και κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμμετέχοντες κρατούσαν πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Όχι στο εργοστάσιο του θανάτου – Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου», «Αρκετά! Εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο που ζούμε – Αρεδιού», «Το ασφαλτικό δεν έχει θέση δίπλα από τα σχολεία μας – Μένοικο», «Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στον καθαρό αέρα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας», «Δεν είμαστε ο σκουπιδότοπος της Κύπρου -Ορούντα», «Η υγεία των παιδιών μας είναι υπεράνω των οικονομικών συμφερόντων-Αγροκηπιά».
Ακολούθως, δόθηκε στο Προεδρικό υπόμνημα για να παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο υπόμνημα τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το σύμπλεγμα των επηρεαζόμενων Κοινοτήτων και της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «χωρίς καμία μελέτη στοιχειοθέτησης προβλήματος και με μόνη ένδειξη τις διαμαρτυρίες για δυσοσμία ε μέρους των συμπολιτών μας στο Δάλι, λάβατε απόφαση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση και μεταφορά της ως άνω ασφαλτικής μονάδας στο Μιτσερό».
«Μια περιοχή με πέραν των 100 οχληρών δραστηριοτήτων, με τεκμηριωμένη από δύο μελέτες που διεξήγαγε το ίδιο το κράτος, οχληρία από οσμές τρεις φορές πάνω από τα ανώτατα όρια της ΕΕ. Οι εκκλήσεις εκ μέρους του πληθυσμού των 7.000 συγχωριανών μας και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι συνεχείς για να παρθούν μέτρα μείωσης της δυσοσμίας και των εκπομπών σκόνης, πέραν των 20 συναπτών ετών. Είναι αυταπόδεικτο ότι μας θεωρείτε πολίτες δευτέρας κατηγορίας, αφού μέχρι τώρα δεν διασφαλίσατε τη δημόσια υγεία των κατοίκων μας και με την απόφαση σας αυτή μας δίνεται τη χαριστική βολή», προστίθεται.
Σημειώνεται, επιπρόσθετα, ότι «εκ του αποτελέσματος στο Δάλι και μετά από μάχη χρόνων για να αναγκάσετε τις ασφαλτικές μονάδες της περιοχής να εφαρμόσουν και να λειτουργήσουν ακόμα και την απλούστερη αντιρρυπαντική τεχνολογία, οι κρατικές υπηρεσίες δηλώνουν ανίκανες να επιβάλουν απλούς όρους περιορισμού του προβλήματος και ηττημένοι αποφασίζετε να τις μετακινήσετε».
Αναφέρεται, παράλληλα, ότι οι κρατικές υπηρεσίες σύσσωμες δηλώνουν εγγράφως αδύναμες να μετρήσουν οσμές, «αλλά σας διαβεβαιώνουν και εσείς τις ακούτε, ότι στη νέα τοποθεσία, δια μαγείας, όλα θα λειτουργούν σωστά και οι οσμές των ασφαλτικών δεν θα γίνονται αντιληπτές πέραν των 200 μέτρων».
«Στο εμφανές του παραλόγου, τόσο εμείς δια του επιστημονικού μας συμβούλου, όσο και η ομάδα των ακαδημαϊκών, ζητήσαμε επανειλημμένα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, να εξηγήσουν πώς γίνεται στην υφιστάμενη περιοχή λειτουργίας της η μονάδα να εκπέμπει αέριους ρύπους που να επηρεάζουν κατοικίες σε απόσταση πέραν των 3 χιλιομέτρων και στη δική μας περιοχή που οι κατοικίες βρίσκονται στα 2 χιλιόμετρα, να αναμένεται επηρεασμός μέχρι 200 μέτρα», προστίθεται.
Σημειώνεται ότι και στην υφιστάμενη της τοποθεσία και στην όποια επόμενη, η μη ορθή λειτουργία της μονάδας έχει να κάνει με κόστος που η εταιρεία δεν είναι έτοιμη να αναλάβει.
«Δεν προτιθέμεθα σε καμία περίπτωση να παίξουμε τον ρόλο του πειραματόζωου και να επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών και των κατοίκων μας. Ως εδώ. Αν εσείς δεν προτίθεστε να διαφυλάξετε την υγεία των παιδιών μας, τότε οφείλουμε να το κάνουμε εμείς», αναφέρεται στο υπόμνημα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι έστειλαν στον Πρόεδρο επανειλημμένα επιστολές και εκκλήσεις αλλά τους "αγνόησε εμφαντικά".
«Άρα δεν μας αφήνετε καμία άλλη επιλογή. Μετά και την απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος, που αγνόησε την τελική αξιολόγηση της ομάδας των Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου που στα συμπεράσματα της ξεκάθαρα αναφέρει ότι δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία των κατοίκων μας, εμείς, ως Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας απέναντι στους συγχωριανούς μας και με αποδεδειγμένη πλέον την μεθοδευμένη και άδικη απόφαση σας για μετακίνηση του προβλήματος χωρίς να έχουν διασφαλιστεί ακόμα και τα αυτονόητα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αποφασίζουμε την έναρξη δυναμικών δράσεων σε δύο επίπεδα", προσθέτουν.
Οπως εξηγεί το σύμπλεγμα των επηρεαζόμενων Κοινοτήτων και της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει», στο υπόμνημα τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πρώτο επίπεδο είναι η χρήση όλων των ένδικων μέσων ανατροπής της απόφασης για αδειοδότηση της μονάδας και δεύτερον, έναρξη κλιμακούμενων κινητοποιήσεων μέχρι τελικής δικαίωσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις