Θεμελιώνουν την εικόνα μιας διαδικασίας με θετικό πρόσημο επί του Κυπριακού ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά την μεταξύ τους συνάντηση.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν συνεχαρη τους δυο ηγέτες για τη δέσμευση τους να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού και τους ενθάρρυνε να παραμείνουν σ αυτό το δρόμο.
Αυτό αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ για τη σημερινή συνάντηση του Μπαν με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζι.
«Ο ΓΓ καλωσόρισε τη θετική ατμόσφαιρα που περιβάλει τις συνομιλίες του κυπριακού, συγχαίροντας το Τ/κ ηγέτη Ακιντζι και τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη για τη δεσμευση τους να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».
Ενθάρρυνε τους δυο ηγέτες να παραμείνουν σ αυτό το δρόμο και διαβεβαίωσε τον κ. Ακιντζι για την προσωπική του δέσμευση, όπως και του ειδικού του συμβούλου, να συνεχίσουν να διευκολύνουν τις προσπάθειες των ηγετών στις συνομιλίες.
Παραλληλα καλωσόρισε την συμφωνια των ηγετών να εργαστούν πανω σε ορισμένα ΜΟΕ τα οποία θα ωφελήσουν και τις σύο κοινότητες.
« Σημειωσε οτι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση και διατήρηση του θετικού περιβάλλοντος στη νήσο. Καλωσόρισε επίσης την απόφαση των ηγετών να δημιουργήσουν μια επιτροπή για την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».
Πάντως εξερχόμενος της συνάντησης ο κύριος Ακιντζί, δήλωσε ότι διαπίστωσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την ίδια θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Κύπρο, από την ημέρα της «εκλογής του».
«Αυτή η θετική ατμόσφαιρα μετά την εκλογή μου είχε επίσης θετικές επιπτώσεις εδώ», είπε, προσθέτοντας ότι με τη θετική αυτή ατμόσφαιρα θα προσεγγίσουν σε μια καλύτερη κατάσταση στην Κύπρο, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην έχουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες για πολλά χρόνια.
«Αυτό είναι που προσπαθούμε να επιτύχουμε, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές στο νησί μας, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους».
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 25 λεπτά και διεξήχθη σε θερμή ατμόσφαιρα. Νωρίτερα την Πέμπτη ο τ/κ ηγέτης είχε μιλήσει στο Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης (IPI). Τον συνοδεύει ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, που θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους μονίμων μελών του Σ.Α..
Ο κ. Ακιντζί είπε πως με τον ΓΓ του ΟΗΕ αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προχωρήσουν απ’ εδώ και στο εξής.
«Ο ΓΓ είναι πολύ ικανοποιημένος απ’ αυτά που άκουσε από μας και τον ειδικό του σύμβουλο κ. Έιντε. Προσβλέπουμε απ’ εδώ και μπρος να έχουμε μια παραγωγική διαπραγμάτευση, όπως και παραγωγικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα προσθέσουν στην ποιότητα της καθημερινής ζωής όλων των κατοίκων της νήσου Κύπρος».
Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη διάθεση αυτή και τη δέσμευση «του λαού μου για διαρκή και βιώσιμη λύση, θα προχωρήσουμε με την θετική αυτή ατμόσφαιρα, με την ελπίδα ότι θα επιτύχουμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εντός μηνών, παρά εντός κάποιων χρόνων», είπε, συμπληρώνοντας ότι η θετική διάθεση με την οποία φεύγει από τα Ηνωμένα Εθνη θα είναι υποβοηθητική στην επίτευξη λύσης στους επόμενους μήνες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ρόλο της Τουρκίας, είπε ότι διαπίστωσε από τις επαφές του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κατά την επίσκεψή τους στις 6 Μαΐου μία «θετική προσέγγιση, για συνδιαλλαγή στην Κύπρο, παρέχοντας την πλήρη υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία ελπίζουμε θα μας οδηγήσει σε συνολική διευθέτηση».
Ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας τις εκλογές της Κυριακής, τόνισε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα υπάρχει θετική συνεισφορά από την Αγκυρα και εξέφρασε την ελπίδα και η Ελλάδα να ανακάμψει το συντομότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ώστε να συμβάλλει κι αυτή θετικά στη διαδικασία, όπως η Τουρκία.
Συρτάκι και τουρκικό χορό μαζί θέλει ο Ακιντζί
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσε στο γγ του ΟΗΕ την δική του «απάντηση» σ’ αυτούς που λένε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό» και στο τέλος καταλήγουν να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Είπε πως για την Κύπρο χρειάζεται ένας χορός όπως το συρτάκι κι ένας αντίστοιχος τουρκικός χορός, να χορεύουμε όλοι μαζί.
«Τώρα φτάσαμε σε διαφορετική φάση, χρειαζόμαστε την συμβολή όλων, όχι μόνο των κυρίων πρωταγωνιστών, που είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι. Οι πρωταγωνιστές του παιγνιδιού είναι οι Ε/Κ κι οι Τ/κ, αλλά την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε την εμπλοκή της βάσης, των γυναικείων και νεολαιίστικων οργανώσεων, κοινωνίας των πολιτών και διεθνών πρωταγωνιστών, όπως τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. τις εγγυήτριες δυνάμεις. Χρειάζεται να αποτελέσει συμβολή, μία αρμονική σύναξη, χέρι με χέρι στην κατεύθυνση της λύσης».
Είπε ότι προέβη σε αίτημα προς το ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τα στοιχεία που του προσκόμισε για τα ναρκοπέδια ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια από την UNMAS για να προσδιορίσουμε σωστά που βρίσκονται τα ναρκοπέδια και να μην υπάρχουν τραυματισμοί».
Σε σχέση με το κυπριακό, είπε ότι ο ίδιος ο ΓΓ παραμένει πάντα προσηλωμένος στην αναζήτηση λύσης.
«Επαναβεβαίωσε την πεποίθηση και δέσμευσή του ότι θα παραμείνει σε στενή επαφή μαζί μας και πάντα στη διάθεσή μας όταν χρειαζόμαστε τη βοήθειά του στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού» είπε ο κ. Ακιντζί.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται δύο ηγέτες που είπαν την ίδια στιγμή ναι στο σχέδιο Ανάν.
Υποδεικνύει προς το μέλλον και τη νέα γενιά
«Συνεχίζω να μοιράζομαι το ίδιο όραμα κι ελπίζω ότι κι ο κ. Αναστασιάδης θα μοιράζεται επίσης το ίδιο όραμα στους προσεχείς μήνες. Κι οι δύο μαζί να επιδείξουμε την ίδια βούληση, όπως το 2004 και ν’ ανοίξουμε τον δρόμο για καλύτερο μέλλον της νεότερης γενιάς στην Κύπρο».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαδικασία των συνομιλιών και δηλώσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως «συνομιλούμε για θέματα, όπως συμφωνήθηκε από την αρχή , όμως υπάρχει αμοιβαία συναντίληψη ότι συγκεκριμένα θέματα όπως το εδαφικό κι οι εγγυήσεις θα έλθουν στο απώτερο τέλος των διαπραγματεύσεων. Ασφαλώς επί της αρχής μπορούμε να συζητούμε κριτήρια κ.α. Όμως δεν μπορούμε να μιλούμε για τοποθεσίες και να προκαλούμε εικασίες, πριν επιτύχουμε απτά αποτελέσματα σε άλλους τομείς. Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι στη συνάντηση της 17ης Ιουνίου θα συζητήσουμε εδαφικό».
Τέλος, σε ερώτηση για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, επανέλαβε τη θέση του ότι βλέπει το όλο θέμα ως ένα πλεονέκτημα που θα μπορέσει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας κατάστασης από την οποία θα ωφεληθούν όλοι, αντί να ερίζουμε πριν να γνωρίζουμε τις ποσότητες των κοιτασμάτων και πριν αυτά αντληθούν.
«Το σοφό πράγμα είναι να ετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κατάσταση win-win, χρησιμοποιώντας τα ως στοιχείο ενεργητικό για τη χρηματοδότηση της λύση. Το κυπριακό φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με το Ισραηλινό μπορούν να αποσταλούν μέσω αγωγού στην Τουρκία κι απ’ εκεί στην Ευρώπη. Η επιλογή αυτή φαίνεται περισσότερο οικονομική από άλλες. Ετσι, πιστεύω το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοφά κι ως στοιχείο για τη λύση, αντί για εμπόδιο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις