ΥΓΕΙΑ

Όσα αποκαλύπτει το κυπριακό DNA για κληρονομικές ασθένειες

Όσα αποκαλύπτει το κυπριακό DNA για κληρονομικές ασθένειες

Κληρονομικές ασθένειες φέρνει στο φως η αποκωδικοποίηση του κυπριακού DNA, ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας.


Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αραδίππου αναφέρεται ότι σε διάλεξή του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αραδίππου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας biobank.cy, με επίκεντρο τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, Δρ Δέλτας, ανέφερε ότι «δυστυχώς έχουμε περιοχές με συχνότητες νεφροπαθειών σημαντικά μεγαλύτερες συγκριτικά με άλλους πληθυσμούς, όπου η νόσος προέρχεται από κάποιον μακρινό κοινό πρόγονο-γενάρχη. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα, τόσο στην περιοχή της Πάφου όσο και σε άλλες όπως χωριά της Μεσαορίας».

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης του ο καθηγητής «παρουσίασε στοιχεία για την έρευνα που διεξάγει η ομάδα του, κυρίως σε θέματα κληρονομικών ασθενειών που εντοπίστηκαν ανάμεσα στον Κυπριακό πληθυσμό τα τελευταία 30 χρόνια. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ένα πρωτοποριακό έργο για την Κύπρο, που αφορά στη δημιουργία της πρώτης μεγάλης Βιοτράπεζας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, εξέφρασε ικανοποίηση «για το γεγονός ότι προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, όπως ο Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας, ανταποκρίνονται θετικά στην πρόσκληση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αραδίππου και μοιράζονται πρόθυμα με τους δημότες, τις γνώσεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία επί του αντικειμένου τους».

Εξέφρασε μάλιστα προσωπικές ευχαριστίες στον καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα για την συμμετοχή του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι δημότες Αραδίππου θα στηρίξουν το σημαντικό έργο της Βιοτράπεζας του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Σύμφωνα το δελτίο Τύπου «η Βιοτράπεζα είναι μια ιατρική ερευνητική υποδομή όπου φυλάσσονται συστηματικά τα δημογραφικά και κλινικά αρχεία των εθελοντών που συμφωνούν να συμμετάσχουν, μαζί με βιολογικά δείγματά τους, όπως DNA και άλλα (για πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στο έργο https://biobank.cy/el/gine-ethelontis/). Όλα τα στοιχεία φυλάσσονται κωδικοποιημένα με ασφάλεια και εμπιστευτικότητα, για να προστατεύονται η ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των εθελοντών».

Σημειώνεται ότι «η Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει ήδη αρχειοθετήσει πέραν των 4 χιλιάδων εθελοντών από το γενικό πληθυσμό, που συμμετέχουν είτε στους γενικούς στόχους της Βιοτράπεζας είτε σε συγκεκριμένα έργα Κυπρίων ερευνητών. Ανάμεσα στα έργα, το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ στοχεύει στην περαιτέρω μελέτη του DNA των Κυπρίων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top