ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός για την επίσκεψη του Πάπα - Ψάχνουν τόπο για τον μαζικό εκκλησιασμό

Συναγερμός για την επίσκεψη του Πάπα - Ψάχνουν τόπο για τον μαζικό εκκλησιασμό

Σε κινητοποίηση τέθηκαν μια σειρά από κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την προετοιμασία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα, του κορυφαίου θρησκευτικού ηγέτη και μιας από τις πλέον εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες του πλανήτη.

Η επίσημη επίσκεψη του Ποντίφικα το τριήμερο 2-4 Δεκεμβρίου 2021 στη Λευκωσία, μετά από Πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου, έχει θέσει σε κινητοποίηση τις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας καθώς και όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την φιλοξενία του υψηλού προσκεκλημένου και της πολυπληθούς συνοδείας του. Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων που εδρεύουν στην Κύπρο ενώ δεκάδες είναι οι αιτήσεις για διαπίστευση εκπροσώπων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και μέσων ενημέρωσης από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδειχθεί και από ξένους επισκέπτες, πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας, που θα σπεύσουν από τη γύρω περιοχή να έρθουν για να πάρουν την ευλογία του Ποντίφικα. Ο χώρος τέλεσης της μαζικής θείας λειτουργίας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Υποψήφιοι χώροι είναι το στάδιο ΓΣΠ, το οποίο είναι ανοικτό και προσφέρεται λόγω της πανδημίας. Ωστόσο η καταλληλότητά του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Υπάρχει σαν επιλογή και το κλειστό γήπεδο Τάσος Παπαδόπουλος «Ελευθερία», στο οποίο τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Πάπας Βενέδικτος τον Ιούνιο του 2010, ο πρώτος επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που επισκέφθηκε την Κύπρο, μετά από πρόσκληση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια.

Που θα μένει

Όπως και ο Πάπας Βενέδικτος, έτσι και ο Πάπας Φραγκίσκος, θα διαμένει στην Μονή Φραγκισκανών, όπου είναι η πρεσβεία (νουντσιατούρα) της Αγίας Έδρας, δίπλα από την Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται στην Πύλη Πάφου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1900 και εξυπηρετεί την Ρωμαίο-Καθολική κοινότητα ντόπιων και ξένων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχείο του Δήμου Λευκωσίας, χτίστηκε στη θέση μιας παλιότερης

εκκλησίας του 1642, αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό, που παρέμεινε σε χρήση μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα οπότε την κατεδάφισαν για να φτιάξουν το σημερινό κτίριο.

Ιστορική εκκλησία

Ο θεμέλιος λίθος της σημερινής εκκλησίας τοποθετήθηκε στις 8 Απριλίου 1900 και η εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1902. Το κόστος κατασκευής της καλύφθηκε από τη Βασιλική Οικογένεια της Ισπανίας και τους Φραγκισκανούς Μοναχούς. Η ισπανική επίδραση είναι έκδηλη, κυρίως σε αρκετά ξύλινα αγάλματα αγίων και στα οικόσημα των Βασιλιάδων της Ισπανίας που απεικονίζονται στη διακοσμημένη οροφή. Το Μοναστήρι δίπλα στην εκκλησία ξαναχτίστηκε το 1959. Η εκκλησία έχει μια κομψή και απλή πρόσοψη, που δεν έχει όμως κάποια συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Η διακοσμημένη οροφή έχει το σχήμα κυκλικού θόλου. Πάνω από την είσοδο υπάρχει ένα ροζ παράθυρο, στο οποίο φαίνεται μια υαλογραφία με το Σταυρό της Ιερουσαλήμ. Κάτω από το ροζ παράθυρο υπάρχει ο θυρεός των Φυλάκων των Αγίων Τόπων. Μέσα υπάρχουν 10 παρεκκλήσια. Το ιερό ανακαινίστηκε το 1998. Οι αλλαγές συμπεριλάμβαναν και την προσθήκη ενός παραθύρου με υαλογραφία. Στις δύο πλευρές της Αγίας Τράπεζας υπάρχουν ξύλινα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας και του Αγίου Ιωσήφ. Μέσα στις αψίδες υπάρχουν 14 εικόνες της πορείας προς το Μαρτύριο για να θυμίζουν τα Πάθη του Χριστού.

H πολιτική διάσταση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Βατικανό τον Νοέμβριο του 2019 και συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο. Θεσμοθετημένες επαφές με το Βατικανό διατηρεί και η Εκκλησία της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της θρησκευτικής πτυχής η επίσκεψη του Πάπα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο εκάστοτε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διατηρεί αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό πρόβλημα λόγω της παρουσίας εκατοντάδων πιστών αλλά και πλήθους χριστιανικών μνημείων και χώρων λατρείας, στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top