Συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων παθόντων και Αγνοουμένων ο προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το 2022, καθώς επίσης ο ρόλος, τα προβλήματα και τα μέτρα στήριξης των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, επίσης, και το θέμα της μελέτης απώλειας χρήσης των ιδιοκτητών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και τα δάνεια πολιτών από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Σημειώνεται ότι ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών ιδρύθηκε επί διακυβερνήσεως του Γλαύκου Κληρίδη και αποτελεί σήμερα τον πιο βασικό πυλώνα οικονομικής στήριξης και βοήθειας στον προσφυγικό κόσμο για ζητήματα κάλυψης σπουδαστικών εξόδων, επιχορήγησης στεγαστικών δανείων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης.
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε πως «χρειάζονται νομοθετικές ρύθμισες, ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις για τους πολίτες, που για πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους και η οικονομική ασφυξία τούς οδηγεί στο ξεπούλημα της κατεχόμενης περιούσιας για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους».
«Όσο ξεπουλιέται η κατεχόμενη γη μας, χάνεται ο τόπος μας και το περιουσιακό θα κλείσει μοιραία το κυπριακό πρόβλημα χωρίς να το καταλάβουμε», είπε.
Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να καταδικαστεί άλλη μια γενιά προσφύγων με την πρόφαση της προσωρινότητας και του ωχαδελφισμού», για να σημειώσει ότι «υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη, για αναδιαμόρφωση της προσφυγικής πολιτικής και η ευθύνη βαραίνει όλους ανεξαίρετα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι σήμερα ο Πρόεδρος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ότι εδώ και ένα χρόνο παρέδωσε συγκεκριμένη μελέτη στον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών με λεπτομέρειες και διάφορα σενάρια, για τη στήριξη ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.
«Φαίνεται», είπε, «πως και αυτό ήταν ακόμα ένα θέμα που αφορούσε προεκλογικό πυροτέχνημα, το οποίο θα βρει το χώρο του δίπλα στην Τράπεζα Προσφύγων και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης από τις κατεχόμενες περιουσίες. Θέματα τα οποία πούλησε προεκλογικά κατά διαστήματα στους πρόσφυγες ο Συναγερμός».
Ο κ. Κέττηρος είπε πως η Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε από τον Πρόεδρο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών να καταθέσει άμεσα ενώπιον της Επιτροπής τη συγκεκριμένη έκθεση, ώστε να τη μελετήσουν και αν είναι δυνατόν την κοινοποιήσουν στον προσφυγικό κόσμο «για να ξέρει πλέον ποιος του λέει αλήθειες και ποιος ψέματα».
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος του Φορέα δεσμεύτηκε ότι μέχρι αύριο θα καταθέσει τη συγκεκριμένη μελέτη ενώπιον της Επιτροπής.
Σε σχέση με τα δάνεια πολιτών από τον Φορέα τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν, ο κ. Κέττηρος είπε πως «υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν δάνεια, οι οποίοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν», για να προσθέσει πως «κάποιοι από αυτούς έχουν αποβιώσει και οι τράπεζες τρέχουν τους εγγυητές».
Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, «πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν ούτε περιουσία για να τους πάρουν, ούτε λεφτά και το μόνο το οποίο τους έχει απομείνει είναι η ψυχή και μόνο αυτή έλειψε να πάρουν».
«Θα πρέπει το κράτος να εξετάσει αυτό το θέμα, γιατί υπάρχει εισήγηση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος να μπορέσει να αγοράσει αυτά τα δάνεια, τα οποία μαζεύτηκαν με κεφάλαια του Φορέα και δεν αφορούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια», είπε.
Αναφορικά με τα δάνεια φοιτητών, εξήγησε πως οι φοιτητές όταν υποβάλλουν αιτήσεις στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών υποχρεούνται να υποβάλουν ταυτόχρονα και το πιστοποιητικό εγγραφής τους στα πανεπιστήμια.
«Αυτό το πιστοποιητικό πολλοί το λαμβάνουν καθυστερημένα. Είτε Μάρτιο, είτε ακόμα και ένα χρόνο μετά. Μπορεί να πάρει από τρεις μέχρι δέκα μήνες, για πάρουν αυτό το πιστοποιητικό και δεν μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους και να πάρουν αυτά τα λεφτά από τον Φορέα».
Είπε πως έχει ζητηθεί από τον Φορέα να υποβάλλονται οι αιτήσεις και να εκκρεμεί η καταβολή του πόσου μέχρι την ημέρα που θα υποβληθεί απλά το πιστοποιητικό εγγραφής, ώστε να τρέχει η διαδικασία και να ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτήσεων, για τους φοιτητές που ενδεχομένως να χρειάζονται αυτά τα λεφτά, ώστε να ξεκινήσουν τις σπουδές τους.
Ρόλος, προβλήματα και μέτρα στήριξης κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο, τα προβλήματα και τα μέτρα στήριξης των κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου είπε πως «οι παράγοντες και τα στελέχη των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων αποτελούν τη φωνή του προσφυγικού κόσμου και μέσα από τις διάφορες δράσεις τους κρατούν την ελπίδα ζωντανή που συντηρεί τις ρίζες μας, τις εθνικές πολιτιστικές και οικογενειακές καταβολές μας».
Ανέφερε πως η διαφώτιση και η συνοχή αποτελούν τους κύριους στόχους των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων, για να προσθέσει πως το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός στην ενίσχυση και στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είτε αφορά την στελέχωση σε επαγγελματικό προσωπικό την στέγαση τους, την οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων τους, καθότι ο αντικατοχικός αγώνας και η ιστορική μνήμη των κατεχομένων δεν αποτελεί για αυτούς μια επετειακή ενασχόληση αλλά ένα καθημερινό αγώνα προσφοράς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις