ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Η ΕτΠ «εταίρος κλειδί» στην υλοποίηση του Επενδυτικού Προγράμματος

Γιούνκερ: Η ΕτΠ «εταίρος κλειδί» στην υλοποίηση του Επενδυτικού Προγράμματος

Στις χθεσινές εργασίες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε την ΕτΠ, το θεσμικό όργανο που αποτελείται από τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες της ΕΕ, ως εταίρο κλειδί στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος μαμούθ ύψους €315 δισεκατομμυρίων, που στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ, τη προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τώρα που η Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν συμφωνήσει στη νομοθεσία, το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και η ΕτΠ είναι εταίρος – κλειδί», δήλωσε μιλώντας στη χθεσινή σύνοδο της ολομέλειας ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως οι περιφέρειες και οι πόλεις έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν νέα έργα για άντληση χρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος της ΕτΠ, Φινλανδός Μάρκου Μάρκουλα δήλωσε πως οι περιφέρειες και οι πόλεις της ΕΕ βρίσκονται δίπλα στην Επιτροπή, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της

Οι προτεραιότητες της ΕτΠ για την περίοδο 2015-2020

Μετά τη συζήτηση, τα μέλη της ΕτΠ υιοθέτησαν τις προτεραιότητες για την περίοδο 2015-2020, καθορίζοντας πέντε πυλώνες για το μέλλον: τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη στις πόλεις και στις περιφέρειες της ΕΕ, την παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής στους πολίτες, την τοπική πτυχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μια πιο απλή και συνδεδεμένη Ευρώπη και τη σταθερότητα και συνεργασία εντός και εκτός της ΕΕ και τέλος τη δημιουργίας μιας Ευρώπης για τους πολίτες της.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων, ιδιαίτερα στις πολιτικές ομάδες της ΕτΠ, αφιερώθηκε και στην ατζέντα για τη μετανάστευση, στον απόηχο της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη μετανάστευση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, αλλά και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Ολομέλεια.

Στο ψήφισμά της, η ΕτΠ ζητά μια μακροχρόνια βιώσιμη προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης και θεωρεί πως η μετανάστευση αποτελεί ένα αναγκαίο συστατικό της ανάπτυξης, η οποία δεν είναι μόνο προς όφελος των ιδίων των μεταναστών, αλλά και των χωρών που τους φιλοξενούν, διότι επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών και ενισχύει την καινοτομία και την διαφορετικότητα.

Ωστόσο, επισημαίνει πως οι πολιτικές για τη μετακίνηση και επανεγκατάσταση μεταναστών, όπως προνοεί η απόφαση της Κομισιόν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη γεωγραφικά και δημογραφικά κριτήρια, το μέγεθος του κάθε κράτους-μέλους, τον πληθυσμό, την οικονομική κατάσταση, την διαθέσιμη υποδομή και τις υπηρεσίες.

Υποδεικνύει ότι η άνιση κατανομή αιτητών ασύλου και προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και περιφερειών της ΕΕ, καθώς και η έλλειψη σχεδιασμού και η ανικανότητα επαρκούς υποδοχής αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές.

Από κυπριακής πλευράς στην ΕτΠ συμμετέχουν πέντε τακτικά μέλη τα οποία είναι οι Ελένη Λουκαΐδου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας (Αντιδήμαρχος Λευκωσίας), Γιώργος Γεωργίου (Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών), Λούης Κουμενίδης (Κοινοτάρχης Κάτω Λευκάρων), Λουΐζα Μαυρομμάτη (Αντιδήμαρχος Έγκωμης) και Χαράλαμπος Πίττας (Δήμαρχος Μόρφου).

Τα 5 αναπληρωματικά μέλη για τη νέα θητεία είναι οι Γιώργος Ιακώβου (Κοινοτάρχης Αγίων Τριμιθιάς), Σταύρος Σταυρινίδης (Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου), Πανίκος Χατζηθεωρή (Κοινοτάρχης Άρμου), Κώστας Χατζηκακού (Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου) και Κυριάκος Χατζηττοφής (Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου).

Ο κ. Πίττας είναι μέλος του Προεδρείου της ΕτΠ με αναπληρωτή τον Κοινοτάρχη Κάτω Λευκάρων Λούη Κουμενίδη, η κ. Λουκαΐδου εξελέγη Α` Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ΕτΠ. Η κ. Λουκαΐδου και η Αντιδήμαρχος ΄Εγκωμης Λουΐζα Μαυρομμάτη συμμετέχουν και ως μέλη της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης της ΕτΠ (ARLEM). Ο κ. Σταυρινίδης, συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος της ομάδας εργασίας για τις σχέσεις της ΕτΠ με την Τουρκία.

Η ΕτΠ είναι ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με εκπροσώπηση από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ. Αποτελούμενη από 353 μέλη που κατέχουν τοπικά ή περιφερειακά αιρετά αξιώματα, η ΕτΠ ενεργεί ως η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ στη διαδικασία χάραξης Ευρωπαϊκών πολιτικών και του νομοθετικού έργου της ΕΕ. Μετά τη έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ΕτΠ διαθέτει πλέον ενισχυμένο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς γνωμοδοτεί για το 50% των κοινοτικών νομοθεσιών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στη Λεμεσό - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα, ζημιές και σε οχήματα



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top