ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To παρασκήνιο του Κρανς Μοντάνα - Oχι Τσαβούσογλου σε μηδέν εγγυήσεις - Τι αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος

To παρασκήνιο του Κρανς Μοντάνα - Oχι Τσαβούσογλου σε μηδέν εγγυήσεις - Τι αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος

Φως στους άγνωστους διαλόγους του Κρανς Μοντάνα ρίχνει σήμερα ο «Φιλελεύθερος» με τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών για όσα έγιναν στο ελβετικό θέρετρο τον Ιούλιο του 2017, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Τα πρακτικά που αποκαλύπτονται σήμερα από την εφημερίδα, αφορούν την πρώτη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το μεσημέρι της 6ης Ιουλίου 2017, δηλαδή, πριν το κρίσιμο δείπνο της ίδιας ημέρας.

Όπως προκύπτει από το διάλογο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν άκρως αρνητικός στα θέματα στα θέματα των Εγγυήσεων και των στρατευμάτων. «Ήταν ξεκάθαρο πως για την κατοχική Τουρκία ήταν «κόκκινη γραμμή», που σημαίνει ότι επέμεινε και επιμένει και σήμερα στις θέσεις αυτές μέχρι τέλους» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, που υπογράφει το ρεπορτάζ. Μέσα από τα πρακτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκύπτει και ένα παιχνίδι τακτικής του κ. Γκουτέρες, ο οποίος απέφευγε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους για τις εκατέρωθεν απόψεις. Τακτική, που τελικά όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά προκάλεσε και σύγχυση.

Στα επίσημα πρακτικά, που φέρουν την υπογραφή του Ματίας Σούστερ, σημειώνεται ότι: «Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την Τουρκία η άποψη μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις δεν ήταν θέση εκκίνησης (was a non-starter)». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαντούσε στη βασική ερώτηση του κ. Γκουτέρες, η οποία -σύμφωνα με τα πρακτικά- ήταν η εξής: Ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη τις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών; Αυτό το ερώτημα υπέβαλε ο γενικός γραμματέας στον Τσαβούσογλου μόλις ξεκίνησε η συνάντηση.

Στα πρακτικά σημειώνονται και τα εξής: Ο Γενικός Γραμματέας ρώτησε κατά πόσο αυτό σήμαινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποδεχθεί άμεση αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεως με τη Συνθήκη Εφαρμογής και να καταργήσει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Ο Τσαβούσογλου απάντησε με τη φράση: «Αυτό δεν ισχύει» (this was not the case).

Ο Φιλελεύθερος θα δώσει συνέχεια την Κυριακή, με νέα έγγραφα από τα πρακτικά του ΟΗΕ για τις συναντήσεις που είχε στο Κρανς Μοντάνα ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του περίφημου δείπνου της 6ης Ιουλίου, με το οποίο ολοκληρώθηκε άδοξα η Διάσκεψη για την Κύπρο και μέχρι σήμερα προκαλεί αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό αλλά και εκτός, για το τι ακριβώς συνέβη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top