ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση συνεργασίας ΟΗΕ και Αφρικανικής Ένωσης συμφωνήθηκε σε άτυπη συνάντηση

Ενίσχυση συνεργασίας ΟΗΕ και Αφρικανικής Ένωσης συμφωνήθηκε σε άτυπη συνάντηση

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών (UN PBC) Οσάμα Αμπντελχαλέκ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης (AU PSC), Μοχάμεντ Γκαντ, συγκάλεσαν εξ αποστάσεως άτυπη συμβουλευτική συνάντηση στις 11 Νοεμβρίου για να εντοπίσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργάνων με τη συνοδεία χωρών που πλήττονται από τις συγκρούσεις και την υποστήριξη χωρών σε πολιτικές μεταβάσεις στην επιδίωξη της οικοδόμησης της ειρήνης και της διατήρησης της ειρήνης στην Αφρική.

Τα δύο σώματα αναγνώρισαν την αναζωογόνηση και τη λειτουργικότητα της Πολιτικής της Αφρικανικής Ένωσης για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη μετά τη σύγκρουση.

Αναφορικά με τα προγραμματισμένα εγκαίνια του κέντρου AU PCRD στο Κάιρο, αναφέρθηκε ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης μετά τη σύγκρουση.

Η Αφρικανική Ένωση μέσω του Κέντρου AUPCRD θα εργαστεί σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις περιφερειακές οικονομικές κοινότητες και περιφερειακούς μηχανισμούς για την πρόληψη, διαχείριση και επίλυση συγκρούσεων για τον συνεπή εντοπισμό, έναρξη και προώθηση ταυτόχρονα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες σταθεροποίησης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης μετά τη σύγκρουση με στόχο την ανοικοδόμηση της ανθεκτικότητας, την ανάκαμψη και την εδραίωση της ειρήνης στην ήπειρο.

Τα κράτη μέλη τόνισαν τη σημασία συνολικών, συντονισμένων και κλιμακωτών προσεγγίσεων για τις δραστηριότητες οικοδόμησης της ειρήνης στην Αφρική, λαμβάνοντας υπόψη τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των χωρών σύμφωνα με την έννοια της εθνικής ιδιοκτησίας και ηγεσίας και των δραστηριοτήτων οικοδόμησης της ειρήνης.

Επανέλαβαν τη σημασία της διασφάλισης της ένταξης στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης στην Αφρική, καθώς και τον σημαντικό ρόλο των γυναικών ως οικοδόμων της ειρήνης και των νέων στις προσπάθειες για την ειρήνη και την ανάκαμψη μετά τη σύγκρουση, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.

Αναφέρθηκαν στην ανάγκη η εταιρική σχέση ΑΕ-ΟΗΕ για την οικοδόμηση της ειρήνης να επιδιώξει να στηρίζεται στον αντίκτυπο, με μεγαλύτερη έμφαση στον συνεκτικό σχεδιασμό, τη λειτουργική συμπληρωματικότητα και τη μόχλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβαία κατανόηση των ευκαιριών και των προκλήσεων και συνεργασία για την εξεύρεση διορθωτικών μέτρων.

Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της διερεύνησης τρόπων για τη διασφάλιση επαρκούς, προβλέψιμης και διαρκούς χρηματοδότησης για την οικοδόμηση της ειρήνης στην Αφρική με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη της υποτροπής σε σύγκρουση.

Σημείωσαν ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην ΑΕ και τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για στρατηγικό προβληματισμό και οργανωτική ανανέωση για την προώθηση μιας ισχυρότερης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο οργανισμών στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση περιφερειακών στρατηγικών που υποστηρίζουν τις περιφερειακές ικανότητες και επανέλαβαν την προθυμία τους να συνεργαστούν για να κινητοποιήσουν εργαλεία οικοδόμησης της ειρήνης για τη διατήρηση της ειρήνης στην Αφρική.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top