Το κόκκινο χρώμα θεωρείται το χρώμα του πάθους και του φλογερού έρωτα, όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα το κόκκινο χρώμα στα ρούχα μπορεί να στέλνει κι άλλα σήματα.
Πιο συγκεκριμένα, τα «σήματα» αυτά αφορούν την επιθετικότητα και το θυμό.
Μια ομάδα ερευνητών από ένα αγγλικό πανεπιστήμιο υποστηρίζουν, ότι οι άντρες που φορούν κόκκινο χρώμα στα ρούχα εκλαμβάνονται ως θυμωμένοι και επιθετικοί.
Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να φανούν χρήσιμα σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις, αναφορικά με τα «μηνύματα» που θέλει να περάσει κανείς στους υπόλοιπους.
Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές έδειξαν σε 50 άντρες και 50 γυναίκες φωτογραφίες από άντρες ντυμένους με μπλούζες σε διάφορα χρώματα. Οι εθελοντές αξιολόγησαν αυτούς που φορούσαν κόκκινα ρούχα ως πιο επιθετικούς και θυμωμένους, σε σχέση με αυτούς που φορούσαν μπλε ή γκρι χρώμα.
Ωστόσο, όπως παρατήρησαν, ενώ οι άντρες εθελοντές έτειναν να θεωρούν τους άντρες με τα κόκκινα ως πιο κυρίαρχους, οι γυναίκες δεν είχαν την ίδια άποψη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ, Rob Barton, το κόκκινο χρώμα συχνά «εκπέμπει» σήματα επιθετικότητας στο ζωικό βασίλειο. Ακόμη, η τάση των αντρών να «γίνονται κόκκινοι» όταν θυμώνουν πιστεύεται ότι κληρονομήθηκε από τους αρχαίους προγόνους μας, ως ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη, ότι σε ορισμένα είδη ζώων, το κόκκινο μπορεί να εμφανίζεται σε ανταγωνιστικά αρσενικά, τα οποία προσπαθούν να κυριαρχήσουν το ένα στο άλλο, για να κερδίσουν το δικαίωμα να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά.
«Γνωρίζουμε ότι το κόκκινο χρώμα έχει μια επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο» σχολίασε στη MailOnline η διδακτορική φοιτήτρια Diana Wiedemann, που διεξήγαγε τα πειράματα. «Για παράδειγμα, στην κουλτούρα μας είναι ενσωματωμένη η ιδέα ότι μια κόκκινη γραβάτα θεωρείται ως μια ‘γραβάτα εξουσίας’ στο χώρο των επιχειρήσεων ή ότι στέλνει ένα σήμα ‘κόκκινου συναγερμού’».
«Τα ευρήματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν, ότι οι άνθρωποι μπορεί να πρέπει να σκέφτονται πιο προσεχτικά αν θα πρέπει να φορέσουν κάτι κόκκινο σε κοινωνικές καταστάσεις και σημαντικές συναντήσεις, όπως για παράδειγμα σε μια συνέντευξη για δουλειά» πρόσθεσε η ίδια.
«Το να θεωρείται κανείς ως επιθετικός ή κυρίαρχος μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα σε κάποιες περιστάσεις, αλλά να θεωρηθεί μειονέκτημα σε κάποιες άλλες, όταν για παράδειγμα η ομαδική εργασία και η αξιοπιστία θεωρούνται σημαντικές αρχές».
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ντάρχαμ, σε προηγούμενη μελέτη τους είχαν δείξει, ότι το κόκκινο χρώμα μπορεί να έχει επιδράσεις στο χώρο του αθλητισμού, προωθώντας την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα στις αντίπαλες ομάδες. Ωστόσο, η τελευταία αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που αφορά τις επιδράσεις των χρωμάτων στις κοινωνικές αντιλήψεις που αφορούν την κυριαρχία και την επιθετικότητα σε ουδέτερα περιβάλλοντα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις