ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση αναζητούν οι επηρεαζόμενοι στο πρόβλημα ανεξέλεγκτης διέλευσης προϊόντων από τα κατεχόμενα

Λύση αναζητούν οι επηρεαζόμενοι στο πρόβλημα ανεξέλεγκτης διέλευσης προϊόντων από τα κατεχόμενα

Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ανταγωνιστικότητα φαίνεται, όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, να προκαλεί η ανεξέλεγκτη και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους διέλευση προϊόντων από τα κατεχόμενα, μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής, και οι επηρεαζόμενοι απευθύνουν εκκλήσεις προς τη Βουλή για ουσιαστικές προσεγγίσεις και θεραπείες.

Στην Επιτροπή Εμπορίου την Τρίτη ακούστηκαν οι απόψεις του ΚΕΒΕ, της ΠΟΒΕΚ και της ΟΕΒ και άλλων κλάδων παραγωγών που περιέγραψαν την κατάσταση και ζήτησαν παρέμβαση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως η Επιτροπή άκουσε τους παρευρισκόμενους και την κοινωνία των πολιτών, η οποία κράζει και φωνάζει πως υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της διέλευσης προϊόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα κατεχόμενα, είτε μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής είτε μέσω της γραμμής αντιπαράταξης.

«Εμείς ως Επιτροπή αναγνωρίζουμε προβλήματα, τα οποία υπάρχουν, είτε ως απόρροια του τρόπου λειτουργίας του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, είτε και μέσα από την παράνομη διακίνηση», είπε και σημείωσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί με όλα τα Υπουργεία, τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθούν οι αποτελεσματικές θεραπείες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Kώστας Κώστα είπε ότι η Κυβέρνηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες οφείλει να επιτηρεί την εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής για να σταματήσουν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παρατηρούνται.

Μίλησε για προϊόντα μαϊμού, προϊόντα από Τουρκία που βαφτίζονται τουρκοκυπριακά, για παράνομη διέλευση φυτοφαρμάκων, για λαθρεμπόριο καυσίμων με βυτιοφόρα και μεγάλα φορτηγά, καθώς και για το γεγονός ότι στα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές προστίθεται και ΦΠΑ 19%, ενώ στα προϊόντα από κατεχόμενα δεν ισχύει.

Αναφέρθηκε σε έντονες ανησυχίες για την κατάσταση σε όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς τομείς και κλάδους και κυρίως όπως είπε, σε κραυγή αγωνίας όλων των εμπορευομένων για τους ανεπαρκέστατους ελέγχους από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες από διαχειριστές πρατηρίων πετρελαιοειδών κοντά στη πράσινη γραμμή και φωνές κατά της κυβέρνησης για το ότι δεν λαμβάνει μέτρα μείωσης των τιμών στις ελεύθερες περιοχές.

«Υπάρχουν ερωτήματα γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί φόρου κατανάλωσης και γιατί δεν ελέγχει την κερδοφορία εταιρειών για να δούμε αν πράγματι αισχροκερδούν», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης δήλωσε πως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής δεν εφαρμόζεται αυστηρά και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα, πρώτο, να βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρκής και μεγάλη παρανομία και, δεύτερο, να πλήττονται οι κυπριακές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές από τον αθέμιτο ανταγωνισμό ο οποίος ευνοεί τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα Κατεχόμενα.

Όπως είπε, η αυστηρή και αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού είναι αποκλειστική ευθύνη και καθήκον των υπηρεσιών του κράτους και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει τις εξουσίες της για εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πράσινη Γραμμή και των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της και σειρά εισηγήσεων των άμεσα επηρεαζόμενων κυπριακών επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε πως είναι τραγικό να συζητάμε στη Βουλή για ακόμη μια φορά πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα πατάξει την παρανομία της διέλευσης αμφιβόλου ποιότητας στην κυπριακή αγορά. Ποιος Νόμος, κανονισμός ή διάταγμα επιτρέπει στον οποιονδήποτε να εμπορεύεται στις ελεύθερες περιοχές καύσιμα που δεν είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ, γεωργικά προϊόντα 2ης και 3ης ποιότητας και φάρμακα που κανείς δεν γνωρίζει αν συντηρούνται και φυλάσσονται σωστά, διερωτήθηκε.

Εξέφρασε τη θέση για αυστηρούς ελέγχους από το Τελωνείο, για μείωση του φόρου στα καύσιμα και επανέλαβε τη θέση του ΕΛΑΜ για κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων είπε ότι πρόκειται για καρκίνωμα ουσιαστικά που αφορά τη διακίνηση αγαθών μέσω κατεχομένων και στο τέλος της ημέρας η λύση είναι μία δηλαδή «να εξετάσουμε αν όντως γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι και κατά δεύτερο να μας δοθούν στοιχεία για οποιαδήποτε τιμωρία έχει επιβληθεί προς παραβάτες».

Έχοντας αυτά τα στοιχεία, είπε, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν η εκτελεστική εξουσία ακολουθεί κατά γράμμα τους κανονισμούς και από κει και κάτω να προχωρήσουμε σε θεραπεία.

Όπως είπε η Βουλή έχει σοβαρή πρόθεση να βρει θεραπεία και μετά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις έχει στόχο να καταλήξει σε στοχευμένη προσέγγιση και τρόπους επίλυσης.

Αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών

Η Επιτροπή συζήτησε, επίσης, δύο προτάσεις νόμου, που αφορούν την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε όσον αφορά την Πρόταση Νόμου για εφαρμογή της Νομοθεσίας για αποδοχή από κάθε εμπορικό κατάστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, πως δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε με επιφύλαξη που δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα για επίλυση ενός προβλήματος, καθώς μεγάλος αριθμός καταστημάτων δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται και πρέπει να του δώσουμε αποτελεσματική θεραπεία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε την Πρόταση Νόμου», είπε σημειώνοντας πως αυτή η Πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να έρθουν με προτάσεις στην Επιτροπή προκειμένου να είναι απόλυτα συνταγματική η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Από πλευράς του ο Κώστας Κώστα είπε ότι σήμερα η Επιτροπή συζήτησε και δύο προτάσεις νόμου, που σχετίζονται με το θέμα της υποχρεωτικής αποδοχής πιστωτικών καρτών σε 85 τομείς, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές.

Αναφέρθηκε σε παράπονα ότι σε κάποιες επιχειρήσεις επιβάλλονται επιπρόσθετες χρεώσεις για όσους πληρώνουν με κάρτες για προϊόντα όπως τσιγάρα, εφημερίδες και περιοδικά και κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε παράλληλα σε νομοθετικά κενά, τα οποία οι προτάσεις νόμου επιχειρούν να καλύψουν και τις οποίες, είπε, οι κυβερνώντες θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικές ή αντιβαίνουν το ενωσιακό δίκαιο. Κάλεσε το ΥΠΟΙΚ και την Νομική Υπηρεσία να βοηθήσουν τη Βουλή «που τρέχει να καλύψει τα κενά και να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει κυβέρνηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top