ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος Επιτροπής Νομικών να τεθεί στην Ολομέλεια νομοσχέδιο για Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στόχος Επιτροπής Νομικών να τεθεί στην Ολομέλεια νομοσχέδιο για Αρχή κατά της Διαφθοράς

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής συζητήθηκαν την Τετάρτη τα νομοσχέδια που αφορούν στη σύσταση και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, καθώς και στην ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.


Σε σχέση με το νομοσχέδιο σύσταση και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν εισηγήσεις και παρατηρήσεις από την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με στόχο το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου.

Για το  νομοσχέδιο περί ίδρυσης Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ότι θα τροποποιηθεί το υφιστάμενο νομοθέτημα, προκειμένου να υπάρχει νομική σαφήνεια για την ίδρυση δυο δικαστηρίων.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το νομικό πλαίσιο εναντίον της διαφθοράς θα οδηγηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, προκειμένου όπως είπε, να γίνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία και το οποίο επιτακτικά ζητά.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με το νομοθετικό πλαίσιο μπαίνουμε στο σωστό δρόμο, προς τη σωστή κατεύθυνση και μέσα από το ευρύτερο σχέδιο δράσης που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσουμε στην κοινωνία την πρώτη ένδειξη προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο είπε ότι μετέφερε στην Επιτροπή Νομικών τη συναινετική προσέγγιση που βρήκαν με το Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να ξεπεραστούν ανησυχίες που υπήρχαν.

Εξήγησε ότι θα τροποποιηθεί το υφιστάμενο νομοθέτημα, προκειμένου να υπάρχει νομική σαφήνεια για την ίδρυση δυο δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι αναμένουν τις επόμενες μέρες από την Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο, που αφορά στην ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, για την Αρχή κατά της Διαφθοράς «ήταν και είναι ένα αίτημα της κοινωνίας», σημειώνοντας ότι «η διαφθορά πρέπει να κτυπηθεί στη ρίζα της».

«Έχουμε συμφωνήσει στη Βουλή ότι αυτός νόμος πρέπει να είναι αρκούντως ισχυρός και να έχει δόντια. Να έχει η Επιτροπή, δηλαδή, τη δυνατότητα και τη διασύνδεση με ανακριτική κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «η Υπουργός σήμερα κατέθεσε τη θέση, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, ότι η αρχή θα συνδεθεί με μια ομάδα, που θα υπάγεται στη Γενική Εισαγγελία, ξεχωριστό τμήμα ανακριτών και όλων των ειδικών, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι στο να ερευνούν, στο να ανακρίνουν και στο να οδηγούν στη δικαιοσύνη όλους εκείνους τους παραβάτες».

«Την ίδια ώρα», συμπλήρωσε, «πρέπει να σας πω ότι έχουμε διεξέλθει όλο το κείμενο του νομοσχεδίου και αναμένουμε από την Υπουργό να καταθέσει τις επόμενες των ημερών τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις της, όπως ακούστηκαν σήμερα στην Επιτροπή, και στόχο έχουμε εφόσον αυτό γίνει πραγματικότητα να οδηγήσουμε το συγκεκριμένο νομοθέτημα, που επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά είναι αίτημα της κοινωνίας η ίδρυση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς».

Εξέφρασε την ελπίδα «με το δυναμισμό που υπήρξε στην Επιτροπή από όλα τα κόμματα, με τις καταθέσεις ιδεών και προτάσεων, μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα, να τα καταφέρουμε, αφού θα είναι ένα πολύ μεγάλος στόχος υπέρ των πολιτών και μόνο».

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ο κ. Τορναρίτης διεμήνυσε πως η Επιτροπή Νομικών «ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να συνεδριάσει», σημειώνοντας ότι «αυτό δηλώθηκε από όλες τις πλευρές».

Ωστόσο, ανέφερε πως «απομένει να συναποφασίσει και η κυβέρνηση με το Ανώτατο Δικαστήριο για τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση με το Ανώτατο για το Εμπορικό Δικαστήριο και άλλως πως».

Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι «η Επιτροπή Νομικών, η οποία είναι και επιφορτισμένη με το να συζητήσει και στο να οδηγήσει στην Ολομέλεια όλα αυτά τα νομοσχέδια απλά αναμένει τα τελικά κείμενα από την κυβέρνηση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε πως «το γινάτι βγάζει μάτι», «πολύ κακό για το τίποτα» και «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», θέλοντας να υποδείξει ότι αυτή την ώρα «δεν βρίσκονται ουσιαστικά ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ούτε το περιλάλητο νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, ούτε το νομοσχέδιο για το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο και βεβαίως ούτε και η πολυπόθητη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης».

Εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του ότι «η νυν Υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί να επιλύσει ανοικτά ζητήματα, τα οποία προκάτοχοι της θεωρούσαν κόκκινες γραμμές», προσθέτοντας ότι «με τη συνδρομή της Επιτροπής Νομικών να οδηγήσουμε εν τέλει στην Ολομέλεια νομοσχέδια, τα οποία να είναι συνταγματικά ορθά και βεβαίως να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

«Την ώρα που μιλάμε δεν βρίσκονται ουσιαστικά ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ούτε το περιλάλητο νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, ούτε το νομοσχέδιο για το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο και βεβαίως ούτε και η πολυπόθητη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί στην πορεία του χρόνου πλείστα όσα ζητήματα θέταμε ως προειδοποίησης φαίνεται πλέον να γίνονται αποδεκτά και έχει επανανοίξει ένας διάλογος μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής εξουσίας εν μέρει και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου», είπε.

Σημείωσε πως το ΑΚΕΛ θα αναμένει να δει το τελικό προϊόν αυτών των διαβουλεύσεων, ενώ απηύθυνε παράλληλα και «μια πολύ φιλική θεσμική προειδοποίηση», όπως είπε.

«Η Βουλή δεν λειτουργεί ως πιστοποιών υπάλληλος. Η Βουλή είναι πολιτικό σώμα ανεξάρτητη εξουσία και ως εκ τούτου οι όποιες συνεννοήσεις και συμφωνίες προκύψουν μεταξύ των άλλων δύο εξουσιών ουδόλως δεσμεύουν το Κοινοβούλιο. Εμείς εδώ είμαστε αντιπρόσωποι του λάου και πρώτα και πάνω από όλα θέτουμε το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όχι τα οποιαδήποτε επιμέρους ζητήματα», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, είπε πως «αυτό το οποίο θέλαμε και θέλουμε είναι μια Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία να λειτουργεί συννόμως με πλήρη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μην καταχράται τη θέση της ενδεχομένως για άλλους σκοπούς και βεβαίως θέλουμε μια αρχή η οποία πραγματικά να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

«Περιμένουμε τα νομοσχέδια στην τελική τους μορφή και θα αποφασίσουμε μαζί τους για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top