Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ενδεχόμενου παραβίασης του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από αποφάσεις δημοσίων πανεπιστημίων σύμφωνα με τις οποίες παραχωρείται άδεια άνευ απολαβών σε μέλη προσωπικού τους, όταν αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα.
Συγκεκριμένα η αρμόδια Επιτροπή συζήτησε την περίπτωση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, για την οποία ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ήγειρε θέμα ασυμβίβαστου, αφού μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο δεν συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο ήταν καθηγητής.
Ενώπιον της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών βρέθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο δεν έχει παρανομήσει στην περίπτωση Κιζίλγιουρεκ, με την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής να εξαπολύει πυρά, κάνοντας λόγο για «ασέβεια» εκ μέρους του Πρύτανη προς τους νόμους και το σύνταγμα.
Από την άλλη το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του Ανδρέα Πασιουρτίδη, κάνει λόγο για «σκηνικό στοχοποίησης» του Τουρκοκύπριου Ευρωβουλευτή, ενώ η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλαξάνδρα Ατταλίδου, διαχώρισε τη θέση της, λέγοντας πως το κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών δεν την αντιπροσωπεύει, αλλά αντίθετα την θλίβει.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει παρανομήσει στην περίπτωση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σημειώνοντας πως η Σύγκλητος έχει γνωματεύσεις και γνώμες νομικών μελών του Συμβουλίου. Τόνισε ακόμα πως το Πανεπιστήμιο σέβεται τους νόμους και το σύνταγμα.
Σημείωσε ότι ο νόμος αναφέρει «ότι μέλος ενός οργανισμού του δημοσίου δεν μπορεί να εκλεγεί σε θέση βουλευτή ή Υπουργού, γιατί από αυτή την θέση μπορεί να ευνοήσει τον οργανισμό από το οποίο προέρχεται», για να προσθέσει ότι «στην περίπτωση του συγκεκριμένου Ευρωβουλευτή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας Ευρωβουλευτής δεν μπορεί να ευνοήσει τον οργανισμό στον οποίο βρισκόταν».
Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των ακαδημαϊκών Γιώργου Γεωργίου και Ιωσήφ Ιωσήφ που διορίστηκαν πρέσβεις της Κύπρου στην Αθήνα κατά το παρελθόν είπε ότι «δεν τέθηκε θέμα ασυμβίβαστου». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, η περίπτωση Κιζιλγιουρέκ δεν διαφέρει από τις άλλες δυο περιπτώσεις, ενώ υπέδειξε πως «πρέπει να αλλάξουν κάποιες αναχρονιστικές διατάξεις».
«Είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται σε ακαδημαϊκούς δημοσίων πανεπιστημίων να υπηρετούν σε δημόσια αξιώματα», πρόσθεσε.
Είπε ακόμα ότι η ίδια ρύθμιση δεν αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να σημειώσει ότι η Κύπρος «είναι η χώρα των παραδοξοτήτων».
Ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είπε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου «συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει νόμους, που η ίδια θεωρεί εσφαλμένους». Όπως ανέφερε η Υπηρεσία του κάλεσε με επιστολή τον Γενικό Εισαγγελέα όπως εξετάσει αν προκύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.
Το θέμα δεν είναι πολιτικό ούτε κομματικό, είπε ο Δ. Δημητρίου
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως «ο σεβασμός στους νόμους και στο σύνταγμα δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις», για να προσθέσει πως «η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι βασικός κανόνας σε μια δημοκρατία».
«Πόσο μάλλον», πρόσθεσε, «όταν υπάρχουν και νομικές γνωματεύσεις που ενισχύουν το αυταπόδεικτο της έλλειψης συμμόρφωσης στους νόμους από πλευράς συγκεκριμένα του Πανεπιστημίου Κύπρου».
Ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως «το θέμα δεν είναι πολιτικό και δεν είναι κομματικό», σημειώνοντας ότι «αν κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν έτσι, κακώς, το παρουσιάζουν ως τέτοιο».
Ο κ. Δημητρίου είπε πως «το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό και είναι πρωτίστως ο σεβασμός στους νόμους αυτής της χώρας και στο Σύνταγμα», συμπληρώνοντας ότι «ούτε έχει θέση σήμερα η προσωπική άποψη του καθενός, αν ο νόμος είναι σωστός ή λανθασμένος».
«Αν ρωτάτε την προσωπική μου άποψη», είπε ο κ. Δημητρίου, «μπορώ να πω πως είναι ευλογία για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα να έχει στις τάξεις του ένα τέως Ευρωβουλευτή, έναν τέως βουλευτή ή έναν τέως Υπουργό. Μέχρι τότε, όμως, μέχρι να αλλάξουμε το νόμο, αν θα αλλάξει ο νόμος ή το Σύνταγμα, οφείλουμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου να σεβόμαστε τους νόμους της χώρας».
Ανέφερε πως η Επιτροπή Θεσμών έχει συμφωνήσει ότι σε δυο εβδομάδες θα δει ξανά το θέμα και θα ενημερωθεί κατά πόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου «εναρμονίστηκε ή καλύτερα συμμορφώθηκε» με τις γνωματεύσεις τόσο του τέως Γενικού Εισαγγελέα, όσο και Νομικών Συμβούλων, εσωτερικών και εξωτερικών του Πανεπιστημίου.
Στο βωμό των σκοπιμοτήτων κάποιοι δεν έχουν αναστολές, είπε Α. Πασιουρτίδης
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε πως «σήμερα έχει γίνει ξεκάθαρο ότι κτίστηκε ένα σκηνικό στοχοποίησης του Τουρκοκύπριου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και φαίνεται ότι κάποιοι στο βωμό των σκοπιμοτήτων δεν έχουν ούτε μέτρο, ούτε αναστολές».
Πρόσθεσε ότι «ένα είναι να διαφωνείς με την άποψη του οποιουδήποτε και άλλο να προβαίνεις σε προσωπικές επιθέσεις, επειδή διαφωνείς με την άποψή τους, κάτι που δεν περιποιεί τιμή ούτε για το επίπεδο, ούτε για το πως πρέπει να συνεδριάζουν οι Επιτροπές».
Όλα τα πρακτικά της συνεδρίας στον Γενικό Εισαγγελέα, είπε ο Ζ. Κουλίας
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι στα είκοσι δύο χρόνια που βρίσκεται ο ίδιος στο Κοινοβούλιο, «πρώτη φορά άκουσε ανώτερο αξιωματούχο της πολιτείας (Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου) να εκφράζει τις απόψεις του και να λέει ότι το Σύνταγμα και τη νομοθεσία τα πατά στα παλαιότερα των υποδημάτων του».
Ο κ. Κουλίας εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών όπως όλα τα πρακτικά της συνεδρίας αποσταλούν στο Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω οδηγίες, ενώ σημείωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει ξανά προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου όταν υπάρχουν -όπως είπε- «τέτοιοι κύριοι στην κορωνίδα».
Για «ασέβεια» του Πρύτανη απέναντι στους νόμους, έκανε λόγο ο Α. Θεμοστοκλέους
Ο Ανεξάρτητος βουλευτής, Αντρέας Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για «ασέβεια» του Πρύτανη απέναντι στους νόμους και το Σύνταγμα του κράτους.
Όπως είπε «δεν γίνεται κάποιοι να χρυσοπληρώνονται από τον κυπριακό λαό, να παραβιάζουν το Σύνταγμα, να παρανομούν και την ίδια ώρα να πηγαίνουν στη Βουλή και να κοροϊδεύουν τους εκπροσώπους του λαού».
Είπε ακόμα ότι ο Πρύτανης «κατά τον νου του έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει το δημόσιο συμφέρον όπως θέλει και έχει το δικαίωμα να τσαλαπατά το Σύνταγμα, αναλόγως με το τι συμφέρει».
«Απαράδεκτο» το επίπεδο της σημερινής συνεδρίας, λέει η Α. Ατταλίδου
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ξεκαθάρισε ότι «νομικά όλοι οι δημόσιοι αξιωματούχοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και εφόσον υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλους το ίδιο».
Ωστόσο, σημείωσε ότι θεωρεί πως το επίπεδο της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών ήταν «απαράδεκτο».
«Οι προσωπικές επιθέσεις, που γίνονταν σε ένα ακαδημαϊκό εκπρόσωπο του πρώτου ακαδημαϊκού ιδρύματος της Κύπρου, κατά την άποψη μου ήταν απαράδεκτες και εκείνοι που δηλώνουν ότι θέλουν σεβασμό πρέπει πρώτα να δείχνουν σεβασμό στους παρευρισκόμενους», είπε συγκεκριμένα.
Εξέφρασε δημόσια την κάθετη διαφωνία της για τον τρόπο που απευθύνονται κάποιοι συνάδελφοί της στους προσκεκλημένους των διαφόρων Επιτροπών της Βουλής, σημειώνοντας ότι «όλος ο κόσμος έχει την αξιοπρέπεια του».
«Θεωρώ ότι θα πρέπει εφόσον απαιτούμε σεβασμό ως εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού να δείχνουμε και εμείς τον ίδιο σεβασμό στους ανθρώπους που προσκαλούμε για να συζητήσουμε θέματα μαζί τους. Το κλίμα που επικρατούσε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών δεν με αντιπροσωπεύει, αντίθετα, με θλίβει», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις