ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροποποίηση νομοθεσίας για διασφάλιση συμφερόντων του παιδιού σε περιπτώσεις συντροφικής βίας ζητά Η ΣΕΠΚΒΟ

Τροποποίηση νομοθεσίας για διασφάλιση συμφερόντων του παιδιού σε περιπτώσεις συντροφικής βίας ζητά Η ΣΕΠΚΒΟ

Την άμεση προώθηση τροποποιήσεων του Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν τη σύνδεση της βίας κατά των γυναικών/ συντροφικής βίας με τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού σε υποθέσεις επιμέλειας και επικοινωνίας, ζητά από την Βουλή των Αντιπροσώπων η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ).

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, όπως καθιερώθηκε το 2000 η 19η Νοεμβρίου από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Women`s World Summit Foundation» (WWSF), η ΣΕΠΚΒΟ υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών δράσεων από τα κράτη με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση όλων των μορφών κακοποίησης των παιδιών.

Η ΣΕΠΚΒΟ υπογραμμίζει ιδιαίτερα την άρρηκτη σύνδεση της βίας κατά των γυναικών με τα θέματα της κακοποίησης των παιδιών, και ειδικά των επιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών προς τα παιδιά, τα οποία χρήζουν εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

«Τα παιδιά αποτελούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό ευάλωτων θυμάτων βίας στις συντροφικές σχέσεις. Τα βιώματα της παιδικής βίας μέσα στις συντροφικές σχέσεις περιλαμβάνουν την άμεση ή έμμεση έκθεση μέσα στο σπίτι, στη βίαιη ή απειλητική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων του εξευτελισμού, του εκφοβισμού και των ενεργειών ελέγχου, πράξεις που δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά, όπως τον αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών, κοινωνικών προβλημάτων, και προβλημάτων συμπεριφοράς, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου», αναφέρει.

«Συνεπώς, στις πλείστες περιπτώσεις, το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού συνδέεται/ εξαρτάται από το συμφέρον της μητέρας, ειδικά όταν διαμένουν μαζί», σημειώνει η Επιτροπή και παραπέμπει στα άρθρα 18(3), 26, 31, 56(2) της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κάνουν ειδική αναφορά στο εν λόγω θέμα.

Σημειώνεται ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε την εν λόγω Σύμβαση με νόμο τον Νοέμβριο του 2017 (Ν. 14(ΙΙΙ)/2017), και στη συνέχεια, προς ικανοποίηση των σχετικών άρθρων, ψηφίστηκε ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 (Ν. 115(Ι)/2021). Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει οποιοδήποτε άρθρο στις εθνικές σχετικές νομοθεσίες που να ικανοποιεί το άρθρο 31 (Κηδεμονία, δικαιώματα επικοινωνίας και ασφάλεια) της Σύμβασης, αφήνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία εκτεθειμένη απέναντι στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Αναφέρει ακόμα ότι στις 6 Οκτωβρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε Ψήφισμα σχετικά με τον αντίκτυπο της συντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά.

Η ΣΕΠΚΒΟ θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό το εν λόγω Ψήφισμα γιατί διακηρύσσει την επιτακτική ανάγκη, ο αντίκτυπος της συντροφικής βίας που αφορά θέματα ασφάλειας/ προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας, καθώς και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, θα πρέπει να διασφαλίζονται, να υπερισχύουν και ν’ αποτελούν προτεραιότητα σε υποθέσεις επιμέλειας και επικοινωνίας». Σημαντικές, όπως αναφέρει, είναι οι Παρατηρήσεις 33 και 47 του Ψηφίσματος, οι οποίες επιβάλλεται να αποτελέσουν αντικείμενο κοινοβουλευτικής συζήτησης, αναφορικά με τα ακόλουθα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού:
33 - Διασύνδεση των ποινικών και αστικών υποθέσεων που αφορούν συντροφική βία.
47 - Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δικαστηρίων, αστυνομικών αρχών κ.α., σε διασυνοριακές υποθέσεις επιμέλειας.

«Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης του Ν. 216/1990, ώστε να συμπεριλάβει πρόνοια που να συνδέει τη βία κατά των γυναικών με τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού σε υποθέσεις επιμέλειας και επικοινωνίας, ειδικά όταν το παιδί διαμένει με τη μητέρα του», αναφέρει η Επιτροπή.

Καταλήγοντας, η ΣΕΠΚΒΟ καλεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως «προωθήσει άμεσα τροποποιήσεις του Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν τη σύνδεση της βίας κατά των γυναικών/ συντροφικής βίας με τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού σε υποθέσεις επιμέλειας και επικοινωνίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top