Τα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας αναμένεται να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και πέραν του 2016 , έτος κατά το οποίο ολοκληρώνεται το μνημόνιο επίσημα , αλλά όχι στην πραγματικότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Μιλώντας στην Πάφο, ο κ. Ομήρου, δήλωσε ότι με την υπογραφή του μνημονίου τέθηκαν από την αρχή δημοσιονομικοί στόχοι τόσο για το 2017 όσο και το 2018, οι οποίοι καταγράφονται και στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Η Κύπρος, συνέχισε, καλείται να πετύχει πλεονάσματα της τάξης του 3% του ΑΕΠ από το 2017.
Αυτό, σημείωσε, έχει ως συνέπεια «τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και διατήρηση του κρατικού προϋπολογισμού ως εργαλείου ενίσχυσης της ύφεσης, αντί ώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
Με τη χώρα, είπε ο κ. Ομήρου, να έχει απολέσει σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της, οι στόχοι για ενισχυμένα πλεονάσματα θα πρέπει να τεθούν όταν η οικονομία επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πρόσθεσε, επίσης, πως απαιτείται ευελιξία στο θέμα των δαπανών, χωρίς αυτό να σημαίνει αλόγιστη αύξηση και τροχιοδρόμηση τους σε τομείς με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.
Αν δηλαδή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, τα ποσοστά που τίθενται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής ως στόχο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια δεν επιτευχθούν, λόγω μειωμένων δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών, περιορισμένης κατανάλωσης και της απομόχλευσης, θα αναζητούν νέες περικοπές για να επιτευχθεί το πλεόνασμα στόχος;
Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως ουσιαστικά δεν δίνεται η δυνατότητα άσκησης ούτε οποιασδήποτε νομισματικής πολιτικής, εφόσον αυτή ασκείται από την ΕΚΤ, αλλά ούτε και δημοσιονομικής πολιτικής, εφόσον οι στόχοι τίθενται από τρίτους, οι οποίοι όταν υπάρξει ανάγκη αδιαφορούν για τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η χώρα πρόσθεσε, «χρειάζεται ένα νέο ολοκληρωμένο οικονομικό μοντέλο, απόρροια στρατηγικών αναλύσεων της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα την οδηγήσει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης”.
Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο υπερδανεισμός των επιχειρήσεων, περιορίζει τη δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων ακόμη κι αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν ρευστότητα, σημείωσε. Απαιτείται επίσης, συνέχισε, η προσέλκυση κεφαλαίων που θα δώσουν τη δυνατότητα απομόχλευσης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Επεσήμανε ακόμη πως χρειάζεται απλοποίηση των νομοθεσιών και των διαδικασιών, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προσαρμογή του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, για διευκόλυνση των επενδυτών αλλά και των πολιτών.
Το αναπτυξιακό σχέδιο Γιούνκερ, είπε ο κ. Ομήρου, αποτελεί μια προσπάθεια παροχής εγγυήσεων για ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αξιοποίησή του.
Θα μπορούσαμε, είπε, να δημιουργήσουμε το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό επενδυτικό ταμείο, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανώς της ΕΒRD αλλά και επενδυτικά κεφάλαια, το οποίο να επενδύει το ποσοστό που απαιτείται σε κεφάλαιο και η υπόλοιπη επένδυση να χρηματοδοτείται μέσω δανεισμού.
Τομείς, πρόσθεσε, που αποδείχτηκαν ανθεκτικοί στην κρίση, όπως ο τουρισμός, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η ναυτιλία πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν, ενώ για τον τομέα των κατασκευών απαιτούνται συγκεκριμένα κίνητρα προσέλκυσης κεφαλαίων.
Βαρύτητα, κατέληξε, θα πρέπει επίσης να δοθεί σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, οι πρωτογενείς τομείς, η παιδεία, η υγεία, η γεωργία και κτηνοτροφία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις