ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεξ. κακοποίηση παιδιών: «Πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας γι’ αυτό» - «Ακόμη και μεσάνυχτα πήραμε παιδιά στις πρώτες βοήθειες»

Σεξ. κακοποίηση παιδιών: «Πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας γι’ αυτό» - «Ακόμη και μεσάνυχτα πήραμε παιδιά στις πρώτες βοήθειες»

Η Κυριακή Λαμπριανίδου, Βοηθός Διευθύντρια του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος μαζί με την Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρο του συμβουλίου Φωνή, μίλησαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι»  για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αναφέρθηκαν στις σπουδαίες προσπάθειες που γίνονται πλέον στην Κύπρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, κάτι που καταδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών.

Η κυρία Λαμπριανίδου ανέφερε: «Έχουμε φτάσει στις 242 καταγγελίες. Ένας μεγάλος αριθμός, αν συγκρίνουμε ότι το 2020 ήταν μόλις 197, ενώ το 2021 που δεν έχει τελειώσει έχουμε ήδη 242. Από την άλλη, για μας είναι καλό επειδή σημαίνει ότι τα παιδιά μιλούν. Αυτό το 242 είναι η μύτη του παγόβουνου, επειδή αυτά είναι τα εγκλήματα που δεν φτάνουν εύκολα κοντά μας.»

«Τις πλείστες φορές, ένα 85-90%, ο θύτης είναι άτομο εμπιστοσύνης για το παιδί , άτομο από τον περίγυρο του παιδιού, ή μέσα στο ίδιο του το σπίτι και είναι εδώ που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη να βλέπουμε τα σημάδια, να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές για να μπορέσουμε να σταματήσουμε όσο μπορούμε το μαρτύριο ενός παιδιού. Επειδή, είναι μαρτύριο αυτό το πράγμα, όπως και να το πούμε. Αυτή είναι η λέξη που το χαρακτηρίζει», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε περιπτώσεις ολιγωρίας της  Αστυνομίας στο να αντιμετωπίσει καταγγελίες η κα. Λαμπριανίδου διευκρίνισε, «η Αστυνομία  λαμβάνει τις πρώτες πληροφορίες και στη συνέχεια ενημερωνόμαστε άμεσα. Έχουμε πολλές φορές ενημερωθεί ακόμη και τα μεσάνυκτα. Πήγαμε σε σπίτια και πήραμε παιδιά στις Πρώτες Βοήθειες. Δεν δικαιολογείται βέβαια καμία καθυστέρηση».

Στη συνέχεια η κυρία Αναστασία Παπαδοπούλου απευθύνθηκε προς τους γονείς,  κάνοντας έκκληση  να ενημερωθούν  για το θέμα, για το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα του συμβούλιου Φωνή, ειδικό κομμάτι με ερωτοαπαντήσεις και πληροφορίες και το πιο σημαντικό να μιλούν στα παιδιά τους για αυτό, όπως θα τους μιλούσαν και για άλλα θέματα ή κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Η πρόεδρος του συμβουλίου Φωνή, τόνισε ότι «ο Υπουργός παιδείας κ. Πρόδρομου, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει όλα όσα καταγράφονται στην εθνική στρατηγική σε σχέση με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ανακοίνωσε ότι τώρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο  θα τρέχουν τα προγράμματα εκπαίδευσης των δασκάλων και επιθεωρητών δημοτικής εκπαίδευσης και ότι από τον Ιανουάριο θα γίνει πιο συντονισμένα και πιο εντατικά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά προδημοτικής ηλικίας.»

Καταληκτικά, επισήμανε ότι η αύξηση των καταγγελιών οφείλεται στο ότι ο κόσμος πλέον έχει εμπιστοσύνη στη διαδικασία και στο ότι  έχουν αρχίσει να υποψιάζονται και για αυτό καταγγέλλουν περισσότερο.

Δείτε το βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top