Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, που η ανθρωπότητα ταλανίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις και διλήμματα, όπου αναζητούνται απαντήσεις και λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, είναι η ώρα να απαλλαγούμε από το «εγώ» και να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας, δηλώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.
Σε μήνυμά της για την 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επίτροπος αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε αμέτοχοι παρατηρητές στα όσα συμβαίνουν γύρω μας σαν να μην μας αφορούν, αδιάφοροι σε ότι μας εμποδίζει να ζήσουμε ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής».
Πρόσθεσε ότι «απαιτείται δράση, κριτική σκέψη και κριτική επισκόπηση των επιλογών, των αποφάσεων και των δράσεων μας, αφήνοντας πίσω μας στείρες αντιλήψεις και παθογένειες που μας κρατούν καθηλωμένους».
Όπως αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου στο μήνυμά της «η δράση που επιλέξαμε αυτή τη χρονιά, για να τιμήσουμε τη σημαντική αυτή μέρα, έλαβε χώρα στο υποβρύχιο Μουσείο MUSAN όπου ο άνθρωπος συναντάται με τον πλούτο του βυθού».
Εξηγεί ότι «με εικόνες και σύμβολα, 4 δύτες καταδύθηκαν και απεικόνισαν τις 4 Αρχές της Σύμβασης: την Αρχή της Ανάπτυξης, της Συμμετοχής, της Μη Διάκρισης και της Διασφάλισης του Συμφέροντος του Παιδιού. Καταδύθηκαν για να αναδυθεί στην επιφάνεια η άμεση επιταγή για διασφάλιση των δικαιωμάτων του Παιδιού, σε όλο τους το εύρος: βαθιά και πλούσια όπως η απέραντη θάλασσα».
Καταλήγοντας, η Επίτροπος σημειώνει ότι «είναι η ώρα να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική μέρα, ανακαλύπτοντας τις αξίες που περιμένουν να αναδυθούν μέσα από την επιμονή της ανθρωπότητας να διατηρηθεί ζωντανή, να απαλλαγεί από τα βαρίδια που την βυθίζουν, να αναδείξει τους κρυμμένους θησαυρούς της ανθρώπινης φύσης και τις θεμελιώδεις Αρχές που προσδίδουν αξία και νόημα στον Άνθρωπο και τον αγώνα του».
Σε δική της ανακοίνωση για την επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) αναφέρει ότι «γιορτάζουμε» την υπογραφή και επικύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού «σε συνθήκες για τα παιδιά πολύ χειρότερες εκείνων του 2013».
Προσθέτει ότι πράγματι δικαιούμαστε να «γιορτάζουμε» για τα αρκετά που πετύχαμε τα τελευταία 31 χρόνια, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε με ευθύνη μπροστά στα πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν αν πραγματικά θεωρούμε τα παιδιά «το μέλλον του τόπου μας».
Δεν αρκεί να λέμε ‘τα παιδιά είναι το μέλλον μας’» αναφέρει η ΠΣΕΠΕΠ, σημειώνοντας «ότι πρέπει να αντιληφθούμε πως τα παιδιά είναι και ‘το παρόν’ και οφείλουμε να επενδύσουμε σήμερα σε αυτά αν πραγματικά θέλουμε να ‘έχουμε μέλλον’».
Για την 20η Νοεμβρίου ανακοίνωση εξέδωσε και το «Hope For Children CRC Policy Center» στην οποία αναφέρει ότι «τα δεδομένα που προκύπτουν, η κακοποίηση και η βία εναντίον των παιδιών αποτελεί μάστιγα της κοινωνίας την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μόνο μέσα από συλλογική δράση και πολυθεματική συνεργασία».
Προσθέτει ότι «φέτος τα παιδιά και οι νέοι υψώνουν τη φωνή τους για ζητήματα που έχουν σημασία για τo μέλλον τους και ζητούν από τους ενήλικες να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον» σημειώνοντας ότι «η ημέρα αυτή αποτελεί έμπνευση, αλλά και ακόμα μια ευκαιρία για να προωθήσουμε και να γιορτάσουμε τα δικαιώματα των παιδιών».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις