Καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία είχε οδηγηθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως αυτό που μετρά για τον ίδιο είναι η συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να ξανακτίσουμε την πατρίδα μας.
Σε αναφορά του στα θέματα της οικονομίας, στο χαιρετισμό στα εγκαίνια του Κέντρου Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως μέσα σε 26 μήνες διακυβέρνησης “έχουμε κάνει κατορθωτό - από μια αναξιόπιστη και καταρρέουσα χώρα στα πρόθυρα της ατάκτου χρεοκοπίας, από ένα αναξιόπιστο και καταρρέων χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά από 21 συνεχείς υποβαθμίσεις - να δεχόμαστε τα εύσημα, να παίρνουμε μόνο αναβαθμίσεις, να κατορθώσουμε σήμερα να μπορούμε να βγούμε στις αγορές που είχαμε αποκλειστεί από το Μάιο του 2011, με δανεισμό περίπου 3-3,5%”.
“Δεν θα ασχοληθώ με τις ευθύνες ποιου και πότε, δεν θα απαντήσω με κανένα τρόπο στις όσες προκλήσεις δέχθηκα τελευταίως. Όμως, εδώ ζούμε και γνωρίζουμε όλοι πώς φτάσαμε στο 2013. Γνωρίζουμε όλοι ποιοι και πόσες ευθύνες φέρουν”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αυτό που θέλω να πω, πρόσθεσε, “είναι ότι παραγνωρίζοντας τα όποια λέγονται αυτό που για μένα μετρά είναι η συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να ξανακτίσουμε την πατρίδα μας”.
“Και θα πρέπει να πω ότι μέσα στους 26 μήνες διακυβέρνησης έχουμε κάνει κατορθωτό - από μια αναξιόπιστη και καταρρέουσα χώρα στα πρόθυρα της ατάκτου χρεοκοπίας, από ένα αναξιόπιστο και καταρρέων χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά από 21 συνεχείς υποβαθμίσεις - να δεχόμαστε τα εύσημα, να παίρνουμε μόνο αναβαθμίσεις, να κατορθώσουμε σήμερα να μπορούμε να βγούμε στις αγορές που είχαμε αποκλειστεί από το Μάιο του 2011, να βγούμε στις αγορές με δανεισμό περίπου 3-3,5%, όταν όλα την περίοδο που αναλαμβάναμε την εξουσία για να μας δανείσουν, αν βρίσκονταν δανειστές, ζητούσαν 15% επιτόκιο”, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στις αναβαθμίσεις από τους διάφορους οίκους “στα κολακευτικά λόγια που λέγονται από διάφορους εμπειρογνώμονες για την οικονομία που δεν προσβλέπουν στις όποιες εκλογές επερχόμενες ή όχι”.
Είπε ακόμη πως “ δεν παραγνωρίζουμε ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα, ακόμα υπάρχουν άνεργοι”, για να προσθέσει πως “κατορθώσαμε να αναχαιτίσουμε την ξέφρενη άνοδο της ανεργίας, να τη σταθεροποιήσουμε και σήμερα να παρατηρείται πτώση, από το 16,1% σήμερα είμαστε στο 15,5%” σημειώνοντας πως αναγνωρίζει πως είναι ένας μεγάλος αριθμός “και εκεί επικεντρώνουμε την προσοχή μας”.
“Δώσαμε κίνητρα, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις αποκαθιστώντας την αξιοπιστία του κράτους, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, ώστε να γίνει κατορθωτό να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπίσουμε το φάσμα της ανεργίας”, επεσήμανε.
Την ίδια ώρα στόχος μας, πρόσθεσε, είναι “σταδιακά επιτέλους να δούμε το ένα μετά το άλλο, τα κοινωνικά παντοπωλεία, που δημιουργήθηκαν επί άλλων ημερών, αλλά συνεχίζουν λόγω της κρίσης και σήμερα, να κλείνουν”.
Επεσήμανε πως με την υιοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 14 χιλιάδες που ήταν οι προσερχόμενοι στα κοινωνικά παντοπωλεία έχουν μειωθεί σήμερα στις 10 χιλιάδες. “Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα πραγματωθεί ο στόχος να μην υπάρχει ανάγκη της προσφυγής κανενός αξιοπρεπούς πολίτη στα κοινωνικά παντοπωλεία”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Χρειάζεται, όμως, πρόσθεσε “να ενώσουμε δυνάμεις, να υπάρξει αλληλοκατανόηση. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι κάποτε επιβάλλεται να θέτουμε πάνω από το κομματικό είτε όποιες άλλες σκοπιμότητες, το ευρύτερο καλό, το καλό της κοινωνίας, των πολιτών που σε αυτούς χρωστούμε, στην πατρίδα μας χρωστούμε και όχι στα κόμματα μας”.
Ανέφερε πως θέλει να πιστεύει πως αυτό γίνει σταδιακά συνείδηση, “διότι σήμερα έχουμε μια κοινωνία η οποία είναι ενεργός πλέον, που γνωρίζει και δεν χρειάζεται να νομίζουμε ότι την καθοδηγούμε. Γνωρίζουμε και την ανυπακοή που καταγράφεται μέσα από την αποχή των πολιτών από τις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Χρειάζεται από όλους μας συνεπώς, μηδενός εξαιρουμένου, σοβαρότητα στη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων”, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους που εγκαινίασε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους και η ανάδειξή της ως περιφέρειας «Πράσινης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Κουλτούρας» αποτελεί στόχο και προτεραιότητα της Κυβέρνησης και για τον ίδιο προσωπικά και για το λόγο αυτό είναι με ιδιαίτερη χαρά που εγκαινιάζει πρώτο μεγάλο έργο στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως το Γεωπάρκο Τροόδους είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος της Κύπρου, ο οποίος φιλοξενεί αξιόλογη ενδημική χλωρίδα και πανίδα, καθώς και πληθώρα χαρακτηριστικών της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, όπως η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα θρησκευτικά μνημεία, οι τοπικές βυζαντινές εκκλησίες τα οποία είναι και Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
“Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μία περιοχή, που πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως γεωπάρκο παγκόσμιου επιπέδου, με αξιώσεις για ένταξη στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Αυτόν τον πλούτο έχουμε υποχρέωση να τον αναδείξουμε διεθνώς και παράλληλα να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του Κύπριου πολίτη και προς αυτό το σκοπό είναι και η κατάθεση του φακέλου με τη βεβαιότητα που έχω μέσα από τη δράση που παρακολουθώ, να γίνει όντως αποδεκτό ένα από τα γεωπάρκα της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, επεσήμανε
Είπε πως με τη λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους, το Τρόοδος θα προβληθεί και θα αναδειχτεί παγκοσμίως μέσα από συνέδρια, σεμινάρια και άλλες ειδικές διοργανώσεις, προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα, επιστήμονες, αλλά και απλούς παραθεριστές και τουρίστες. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή και συνεπώς θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε.
Είπε πως η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το Γεωπάρκο αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα το οποίο θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται με την ανάπτυξη νέων στοχευμένων υποδομών στην περιοχή, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και για το λόγο αυτό έχει οριστεί Συντονιστική Επιτροπή, με επικεφαλής το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που θα έχει την ευθύνη για την καθοδήγηση, εποπτεία και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό έργων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως πέραν του Γεωπάρκου, η Κυβέρνηση προχωρεί με την υλοποίηση έργων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή Τροόδους. “Έχουν καταγραφεί περιοχές που η ανάπτυξή τους μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές με παράλληλη αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών, όπως η πλατεία Τροόδους και οι Κυβερνητικές Κατοικίες. Ολοκληρώθηκαν σχετικές προκαταρκτικές μελέτες και έχουν εξεταστεί έργα που μπορούν να αναληφθούν από τον ιδιωτικό τομέα”, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει διορίσει διυπουργική επιτροπή η οποία, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τους τοπικούς παράγοντες αλλά και την Εταιρεία Ανάπτυξης Τροόδους, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη προκειμένου εντός του 2016 να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό για ύπαρξη εργασιών υλοποίησης του έργου.
Αυτό όπως ανέφερε θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίας ξενοδοχειακής μονάδας, την ανάπτυξη της περιοχής των Πλατανιών, τη δημιουργία τελεφερίκ που θα αρχίζει από την κοινότητα Αμιάντου σε σημείο, θα συνεχίζει προς το Μεταλλείο, και θα ανεβαίνει σε σημείο κοντά στην Πλατεία Τροόδους και τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου στον Αμίαντο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και σε αριθμό άλλων έργων που συμπληρωματικά θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις