ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές: Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Χριστοδουλίδης- Πιέσεις για να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Προεδρικές: Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Χριστοδουλίδης- Πιέσεις για να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελεί αυτή τη στιγμή τον παράγοντα που θα καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 και για το λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η πίεση από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Το κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον δημοφιλή Υπουργό αφού η παραφιλολογία εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος φθείρει τον ίδιο προσωπικά, βάζει τον ΔΗΣΥ σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και υποχρεώνει την κυβέρνηση βρίσκεται σε άμυνα. Όλο αυτό το σκηνικό, είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται και ο ίδιος όσο κι αν υποστηρίζει ότι δεν το επιδιώκει, ούτε και το προκαλεί. Κορυφαία στελέχη του ΔΗΣΥ φροντίζουν να ξεκαθαρίζουν δημοσίως ότι τον πρώτο λόγο για το χρίσμα τον έχει ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επί του παρόντος δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εργάζεται εδώ και μήνες στο σενάριο να είναι υποψήφιος για το χρίσμα αλλά οι τελικές του αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται ενωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου, αφού προσμετρήσει όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και την εκλεξιμότητα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία, έχει ένα πολύ καλό κίνητρο να κερδίσει τις εκλογές, αφού σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα κερδίζει την ανώτατη εκλογική αναμέτρηση για τρίτη συνεχή θητεία.

Ζυγίζει ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος της δεξιάς παράταξης διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο εντός του κόμματος και δίπλα του στοιχίζονται όλα τα κορυφαία στελέχη, ακόμη και εκείνα που διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος επενδύει στην αποδοχή με την οποία τον πιστώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και στην πολυσυλλεκτικότητα που φέρεται να έχει σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ασφαλώς τα ευρήματα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν μια εικόνα η οποία διαφέρει πολύ από το προεκλογικό σκηνικό που θα στηθεί τον επόμενο χρόνο, όταν το παζλ των εκλογών θα αρχίσει να διαμορφώνεται, με το κλείδωμα των υποψηφιοτήτων.

Η εκκρεμότητα ως προς τις προθέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και στον πέραν του ΔΗΣΥ χώρο, αφού όλα τα κομματικά επιτελεία και τα κέντρα εξουσίας θεωρούν την πιθανή υποψηφιότητά του ως καθοριστικό παράγοντα στην εξίσωση. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ, ακόμη και στο χώρο όπου διατηρεί ερείσματα η Εκκλησία, παρακολουθούν τις εξελίξεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον ΥΠΕΞ, ο οποίος ενώ δημοσίως κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για το σενάριο να είναι υποψήφιος.

Ο ρόλος του Προέδρου

Mε το ενδιαφέρον του Αβέρωφ Νεοφύτου για την προεδρία της Δημοκρατίας να είναι δεδομένο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δύσκολα θα μπορέσει να αναμετρηθεί μαζί του μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες, αφού λίγο πολύ το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρείται συντριπτικό υπέρ του συναγερμικού προέδρου. Ως εκ τούτου, οι παραινέσεις που δέχεται κινούνται στο σενάριο κατάθεσης ανεξάρτητης υποψηφιότητας, η οποία να έχει τη δυνατότητα υποστήριξης και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Αυτό είναι ένα σενάριο που προκαλεί πονοκεφάλους στην Πινδάρου αφού σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί θα βάλει το κόμμα σε περιπέτειες. Τον κίνδυνο αυτό βλέπει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε να κλείσει την πολιτική του σταδιοδρομία βλέποντας το κόμμα του οποίου υπήρξε ηγέτης, να βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοια διλήμματα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε πρόσφατα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η κίνηση του Προέδρου έγινε υπό το βάρος της πίεσης που δέχεται και ο ίδιος από πλευράς στελεχών του ΔΗΣΥ ότι αφήνει να νοηθεί ότι ευνοεί ή έστω ανέχεται τις κινήσεις του υπουργού του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top