ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Στην Αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Στην Αμερικανική Γερουσία προχωρεί το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που είχε καταθέσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» έχει ενταχθεί ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA). Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία υπερψήφιση του, καθώς εάν το πακέτο του προϋπολογισμού περάσει ως έχει, αυτό θα σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ θα γίνει νόμος του κράτους αυτομάτως μαζί με τον προϋπολογισμό.

Το αμυντικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην προσπάθεια ένταξης του πακέτου στον Αμερικανικό Προϋπολογισμό συνέβαλαν οι συστηματικές προσπάθειες του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το οποίο πραγματοποίησε πρόσφατα εκστρατεία ενημέρωσης μελών του Κογκρέσου για το συγκεκριμένο θέμα.

Πλέον το πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται ότι θα ψηφισθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας μετά την εβδομάδα της Ημέρας των Ευχαριστιών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκαθορισμένη διαπραγμάτευση μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας, όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συνενωθούν οι εκδοχές των δύο σωμάτων σε ένα ενιαίο τελικό κείμενο, το οποίο τελικά θα γίνει νόμος του κράτους των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς όφελος των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκ. δολαρίων προς την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει την παροχή δανείων στην Ελλάδα, τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της. Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», αναφερει το κείμενο του νομοσχεδίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top