ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων

Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά της σχέδια, στην προσπάθεια να δώσει ακόμη καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες και τον τόπο, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου και της πλατείας της κοινότητας Σανίδας. 

 
 «Είμαστε ήδη σε διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα και εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες και άλλους φορείς, με γνώμονα μας την περαιτέρω βελτίωση των σχεδίων χωρίς αυτά να καταστρατηγούν την ορθολογική ανάπτυξη των κοινοτήτων μας», ανέφερε ο κ. Νουρής.
 
Πρόσθεσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι με την επαναπροκήρυξη των σχεδίων αρχές του 2022, αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά, κυρίως για τους νέους δίδοντάς τους την ευκαιρία αξιοποίησής τους. Συμπλήρωσε ότι για αυτό τον λόγο που στον προϋπολογισμό του 2022 τριπλασιάζονται οι πιστώσεις για τα στεγαστικά σχέδια σε σύγκριση με το τρέχον έτος: από €5 σε €15εκ.
 
«Αυτό δείχνει τη στοχοπροσήλωσή μας στο όραμα της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου», ανέφερε.
 
Υπενθύμισε ότι η κοινότητα της Σανίδας εντάσσεται στο «Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών», ενώ οι κάτοικοι της μπορούν να επωφεληθούν, και από το σχέδιο επιδοματικής πολιτικής, που στηρίζει τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων (επίδομα ορεινών).
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στεγαστική σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που διαβιούν στην ύπαιθρο, τα ορεινά, σε ακριτικές και άλλες μειονεκτικές περιοχές, αλλά και στην καταπολέμηση της αστυφιλίας,.
 
Σημείωσε ότι για το «Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών», η περίοδος ισχύς του οποίου ήταν 18 μήνες, από την 01.07.2019 έως τις 31.12.2020, εγκρίθηκαν παγκύπρια αιτήσεις και δαπανήθηκε το ποσό των €7.2 εκ.  
 
Οι αριθμοί των αναθεωρημένων στεγαστικών σχεδίων που προκηρύχθηκαν την 1 Μαρτίου 2021, πρόσθεσε, καταδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
 
«Βάσει των στοιχείων μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2021, δηλαδή μόνο σε εφτά (7) μήνες της περιόδου εφαρμογής τους, καταφέραμε να παραχωρήσουμε στους πολίτες αυξημένες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 7.3 εκ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν αρκετές αιτήσεις για εξέταση», είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αφενός τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες και το συνεπαγόμενο και πολυδιάστατο υψηλό κόστος της εγκατάλειψης τους και αφετέρου τη δυναμική και τις προοπτικές τους, αποφάσισε την εκπόνηση μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για την ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων, προδίδοντας σε αυτήν εθνική διάσταση. Η περιοχή εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) περιλαμβάνει 115 κοινότητες και καλύπτει σημαντικό τμήμα του ορεινού όγκου του Τροόδους.

Η ΕΣΑΟΚ, σημείωσε, περιέχει πολιτικές και δράσεις στις εν λόγω Κοινότητες που αθροιστικά με όσα προανέφερα στοχεύουν στην αναστροφή του κύματος αστυφιλίας και στην αναγέννηση των ορεινών περιοχών, καθιστώντας τις ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες.

Αριθμός ορεινών κοινοτήτων που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο, μεταξύ των οποίων και η Σανίδα, δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ΕΣΑΟΚ, είπε επίσης, αναφέροντας ότι σήμερα μελετάται το ενδεχόμενο προσθήκης της Σανίδας, αλλά και άλλων κοινοτήτων στο διευρυμένο πρόγραμμα της ΕΣΑΟΚ Τροόδους. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πρόσθεσε, εκπονείται ήδη μελέτη στη βάση διευρυμένων κριτηρίων.

«Πρόθεσή μας, το ολοκληρωμένο στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την ΕΣΑΟΚ, περιλαμβάνοντας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και δράσεις που θα τονώσουν την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των  κοινοτήτων σας», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε, σύντομα ξεκινά η διαδικασία αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ικανοποίηση των πρόσθετων αναγκών των κοινοτήτων μας.

Αναφορικά με το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου και της πλατείας της Σανίδας, ο Υπουργός ανέφερε ότι  δαπάνη κατασκευής, η οποία καταβλήθηκε από την Κυβέρνηση, με συνεισφορά από το Κοινοτικό Συμβούλιο ύψους €50.000, ανήλθε στο ποσό των €240.000.
 
«Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, αποτελούν πρωταρχικό στόχο για την Κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει εμπράκτως να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία», είπε ο Υπουργός.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ δηλώνει ο ΥΠΕΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρέπει συμφέροντα ή προσωπικές θέσεις να δημιουργήσουν οντότητες που δεν θα είναι βιώσιμες.
 
Σε δηλώσεις στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πλέον δύσκολα στη διαδικασία και πως «από εδώ και πέρα, με την συναίνεση που έχει επιδειχθεί μεταξύ Κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων, το μόνο που εγώ προσωπικά εύχομαι είναι, στην τελευταία αυτή μακρά διαδρομή για την Μεταρρύθμιση της ΤΑ, να πρυτανεύσει, μεταξύ όλων, το ίδιο ακριβώς συναινετικό πνεύμα».
 
Κυρίως, συνέχισε, τώρα που φτάσαμε στο κεφάλαιο που κάποιοι, δημοσιογραφικά, το ονόμασαν αγκάθι της προσπάθειας, δηλαδή τις συνενώσεις. Ευχήθηκε όπως πρυτανεύσει «αυτό που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε πει, ότι θα πρέπει όλες οι νέες οντότητες, όποιες και να είναι αυτές, να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου».
 
«Δεν πρέπει εν ονόματι των οποιωνδήποτε άλλων παραμέτρων ή συμφερόντων ή προσωπικών θέσεων να δημιουργήσουμε οντότητες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους την υπόσταση και το προσδοκούμενο αποτέλεσμα, που είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το καλό και συναινετικό κλίμα θα συνεχιστεί και στις επόμενες, τελευταίες συνεδρίες της αρμόδιας κοινοβουλευτικής  επιτροπής , προσθέτοντας πως προσδοκία είναι, «πριν το τέλος του χρόνου, κι αμέσως μετά τους προϋπολογισμούς, να προωθηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».
 
Ερωτηθείς για το πόσοι τελικά θα είναι οι Δήμοι, αφού υπάρχουν αντιδράσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν επιχειρηματολογήσει και θα συνεχίσουν να επιχειρηματολογούν υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει συγκροτηθεί και  έχει παρουσιαστεί με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, στη βάση τεχνοκρατικής μελέτης».
 
Στη βάση κριτηρίων, το βιώσιμο σχήμα κατά μέγιστο θα πρέπει να περιλαμβάνει 17 οντότητες, είπε, και πρόσθεσε ότι «από εκεί και έπειτα, ζούμε σε δημοκρατία και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν τον τελευταίο λόγο».
 
Λέγοντας ότι μέσα από τη συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι δογματική με τους αριθμούς και τις οντότητες, ωστόσο τόνισε πως «είμαστε απόλυτοι στο γεγονός ότι, οι τελικές επιλογές όλων μας θα πρέπει ακριβώς να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και προς αυτούς όλους απευθύνομαι που θα έχουν τον τελικό λόγο λήψης απόφασης».

Σε ερώτηση για το θέμα που είχε τεθεί για διενέργεια δημοψηφισμάτων, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ξεκαθαρίσει η θέση της Κυβέρνησης, η οποία «εστιάζεται πάνω απ΄όλα στη νομιμότητα».

«Όταν τέθηκε το θέμα των δημοψηφισμάτων μέσα στην τρέχουσα χρονιά, η Κυβέρνηση μελέτησε το θέμα, αφουγκράστηκε τα κοινοβουλευτικά κόμματα και παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διαλαμβάνει τη δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων,  ο ειδικός όμως νόμος των δημοψηφισμάτων επιτρέπει εθνικό δημοψήφισμα, και  προχωρήσαμε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης εθνικού δημοψηφίσματος, την οποία δημοκρατικά η Βουλή δεν αποδέχθηκε», συμπλήρωσε.
 
Θεωρώ, συνέχισε, ότι από την ώρα που έχουμε παρουσιάσει και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που ξεκαθαρίζει ότι δεν νομιμοποιείται η δημιουργία τοπικών δημοψηφισμάτων και την ίδια ώρα υποστηρίζεται και από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της ΕΕ, έχω την εντύπωση ότι αυτά θα συνεκτιμηθούν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
 
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Νουρής, αυτήν ιδιαίτερα την ώρα και έπειτα από 11 χρόνια εξαντλητικού διαλόγου, θεωρούμε ότι έχουν περάσει σαφέστατα τα μηνύματα.
 
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που συναναστρέφομαι, είτε με τους εκλελεγμένους στην ΤΑ, είτε συνομιλώ με τους πολίτες, το μήνυμα είναι σαφές, ανέφερε, δηλαδή «οι πολίτες ζητούν και θέλουν τη μεταρρύθμιση, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε πως αυτό που σήμερα έχουμε δεν είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να πάμε στην επόμενη μέρα». 

Άρα, σημείωσε ο Υπουργός, κάθε προσπάθεια η οποία ενδεχόμενα να δημιουργήσει προσκόμματα, δεν είναι επιθυμητή αυτές τις ώρες.
 
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στα εγκαίνια του Αθλητικού Μουσείου «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ» που τέλεσε το πρωί στον Άγιο Αμβρόσιο, δηλώνοντας ότι το μουσείο «είναι ένα δείγμα, αφενός της πολιτικής της Κυβέρνησης για τόνωση και ανάπτυξη της υπαίθρου μας».
 
Από την άλλη, συνέχισε, είναι κάτι ξεχωριστό, «γιατί δεν είναι έναν απλό μουσείο, είναι ένα μουσείο που θα αφήσει το στίγμα του ανεξίτηλο στα βάθη του χρόνου για την εθνική και αθλητική μας ταυτότητα, αλλά βεβαίως και τον πολιτισμό μας».
 
Ευχαρίστησε τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Αμβροσίου, τους Olympians και «τους θρύλους της Εθνικής Κύπρου, που όλοι μαζί απέδειξαν ότι με συνέργεια μπορούμε να παρουσιάζουμε τέτοια ποιοτικά εκθέματα, τα οποία θέλω να ελπίζω ότι θα αποτελέσουν χώρο προσέλκυσης, κυρίως της νεολαίας μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top