ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πάπας των Φτωχών- Ποιος ειναι ο υψηλός προσκεκλημένος που φθάνει στην Κύπρο

Ο Πάπας των Φτωχών- Ποιος ειναι ο υψηλός προσκεκλημένος που φθάνει στην Κύπρο

Η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο. Είναι ο δεύτερος Ποντίφικας που επισκέπτεται τη χώρα μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (μετά την πρώτη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου τον Ιούνιο του 2010) πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο.

Παρότι η Κύπρος δεν έχει πολλούς καθολικούς πιστούς, εντούτοις θεωρείται σταθμός στη γένεση και την εξέλιξη του Χριστιανισμού, (ιδιαίτερα στην Πάφο όπου μαρτύρησαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας) ενώ επιπλέον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ιστορικά ήταν χώρος συνύπαρξης πολλών θρησκειών και δογμάτων. Κάτι που ισχύει και σήμερα σαν αποτέλεσμα των πολλών μεταναστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Στο χώρο αυτό σώζεται η στήλη στην οποία σύμφωνα με την παράδοση οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο, ραβδίζοντάς τον «τεσσαράκοντα παρά μία».

Ενάντια στην πολυτέλεια

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ο 266ος Πάπας της Ρώμης, στις 13 Μαρτίου 2013, επέλεξε το όνομά του προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης ((1182-1226), ο οποίος κήρυττε τον Χριστιανισμό ως μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής. Είναι ο πρώτος Πάπας με αυτό το όνομα, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος γενικά από την Αμερική. Περιγράφεται ως ο Πάπας που γνοιάζεται ιδιαίτερα για τους φτωχούς. Η πρώτη, συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν να καταργήσει τα επιδόματα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που καταβάλλονταν στους υπαλλήλους του Βατικανού, κατά την εκλογή νέου Πάπα. Τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν τα δώρισε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Κατάργησε επίσης το ετήσιο επίδομα που καταβαλλόταν στους καρδινάλους που υπηρετούσαν στο Συμβούλιο Εποπτών για την Τράπεζα του Βατικανού.

Ευσπλαχνία

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει πει ότι το πιο ισχυρό μήνυμα του Ιησού Χριστού είναι η ευσπλαχνία.Το σύνθημά του, Miserando atque eligendo, αναφέρεται στην ευσπλαχνία του Ιησού απέναντι στους αμαρτωλούς. Ιδιαίτερες είναι οι ευαισθησίες του στα θέματα των μεταναστών. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, την 105η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, εγκαινίασε μαζί με πρόσφυγες στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου το γλυπτό Angels Unawares για να υπενθυμίσει σε όλους την ευαγγελική πρόκληση της φιλοξενίας. Το 2016 όταν επισκέφθηκε τη Λέσβο, επέστρεψε στο Βατικανό με οικογένειες μεταναστών, στους οποίους ήθελε να δώσει την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Το ίδιο αναμένεται να πράξει όταν θα έρθει και στην Κύπρο, αφού οι πληροφορίες τον θέλουν να εκφράζει την επιθυμία για υιοθεσία 50 μεταναστών.

Θεολογικά ζητήματα

Στο δοκίμιο Evangelii gaudium, που εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2013, δηλαδή λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αποκάλυψε τα σημεία στα οποία στηρίζεται το ποντιφικάτο του: μια ιεραποστολική ώθηση μεταξύ όλων των καθολικών, διαμοιρασμός της πίστης με πιο ενεργό τρόπο, αποφυγή της κοσμικότητας, υπενθύμιση μέσα από το Ευαγγέλιο της ευσπλαχνία του Θεού, βοήθεια προς τους φτωχούς και μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι η Εκκλησία δεν χρειάζεται να μιλάει διαρκώς για τα ζητήματα της άμβλωσης, της τεχνητής αντισύλληψης και της ομοφυλοφιλίας. Πρόσθεσε ότι η εκκλησία έχει επικεντρωθεί σε ασήμαντα ζητήματα και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να είναι τόσο επιρρεπής στο να καταδικάζει πράγματα, ενώ οι ιερείς θα πρέπει να είναι πιο δεκτικοί. Είπε ακόμη ότι το εξομολογητήριο πρέπει να χρησιμοποιείται ώστε να παρακινεί τους ανθρώπους να βελτιώνουν τον εαυτό τους.

Η κηλίδα

Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στην Αργεντινή στις 17 Δεκεμβρίου 1936, από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών. Κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία. Χειροτονήθηκε ιερέας και υπηρέτησε ως διδάσκαλος και ως θεολόγος. Το παρελθόν του στοιχειώνει η κατηγορία για τη σχέση του με την οκταετή χούντα του δικτάτορα Χόρχε Βιντέλα στην Αργεντινή. Ο ίδιος απορρίπτει κάθε σχέση με το απάνθρωπο καθεστώς του Βιντέλα, αλλά μετανιώνει για το γεγονός ότι δεν το καταδίκασε από τότε δημοσίως.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• «Υπάρχει άδεια Οικοδομής;» - Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πολιτών αναφορικά με ανέγερση ξενοδοχείου σε παραλία της Λάρνακας

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Κέντρα εστίασης: Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Βαλεντίνο» - Τα ειδικά μενού, οι τιμές και το πρόβλημα που πρωταγωνιστεί

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top