Οι Οθωμανοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Κύπρου και το ψευδοκράτος διαθέτει ένα μεγάλο δυναμικό, είπε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι αγωνίζονται για να ενδυναμώσουν τον πληθυσμό με τον τουρισμό, τα «πανεπιστήμια», τη γεωργία και άλλους τομείς, να αντισταθμίσουν την μείωση πληθυσμού που υπήρξε κατά την διάρκεια της βρετανικής περιόδου και να δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα που να μπορεί να στέκεται στα δικά του πόδια από οικονομική άποψη.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε στο δείπνο εργασίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης στην Κερύνεια, και χαρακτήρισε σημαντική κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί για μια πιο ισχυρή «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι στις 20 Ιουλίου 1974 ο τουρκοκυπριακός «λαός» έσμιξε με την Τουρκία, απέκτησε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και βιώνει την τιμή και την χαρά να έχει ιδρύσει μια «τουρκική δημοκρατία» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υποστήριξε επίσης ότι η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ που ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1571 είναι το παλαιότερο ίδρυμα του νησιού. «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού είναι οι Οθωμανοί, οι Τούρκοι, δηλαδή εμείς. Το νησί κατακτήθηκε με την θυσία 80.000 πεσόντων. Από το 1571 μέχρι σήμερα διεξάγουμε αγώνα ύπαρξης».
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η χειρότερη μέρα των Τουρκοκυπρίων ήταν εκείνη που αποχώρησαν οι Οθωμανοί από το νησί το 1878, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η Αγγλία καταπάτησε την συμφωνία ενοικίασης της Κύπρου που προνοούσε ότι όταν αποσυρόταν από το νησί θα το μεταβίβαζε ξανά στους Οθωμανούς.
Σημειώνοντας ότι με πρωτοβουλία του Ισμέτ Ινονού και του Κεμάλ Ατατούρκ στο άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης συμπεριλήφθηκε η πρόνοια ότι η Τουρκία θα έχει οπωσδήποτε λόγο αν υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος της Κύπρου, είπε ότι όταν αποχώρησε η Βρετανία από το νησί υπήρχαν «δύο χωριστοί λαοί» και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους και χάρη στις επεμβάσεις της λόγω των εγγυητικών της δικαιωμάτων, οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν το δικό τους «κράτος». «Πληρώσαμε πολλά τιμήματα, όμως ποτέ δεν υποκύψαμε έναντι του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Εδώ σήμερα υπάρχει η ΤΔΒΚ. Αυτή είναι η περηφάνια όλων μας».
Ο κ. Τατάρ συναντήθηκε εξάλλου με Γερμανούς και Ελβετούς διπλωμάτες μέλη της Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών, συνοδευόμενους από τον ιδρυτή «πρύτανη» του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας» και του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κύπρου», Σερχάτ Άκπιναρ.
Απευθυνόμενος στους ξένους διπλωμάτες στα αγγλικά, είπε ότι το ψευδοκράτος είναι μια «χώρα» που αναγνωρίζεται και στηρίζεται από την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι διεξάγουν αγώνα για την ύπαρξή τους εδώ και χρόνια και υπέστησαν κάθε είδους γενοκτονία και βία, όπως ισχυρίστηκε.
Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι ως ένας «λαός» κυρίαρχος με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα και ιστορία άσκησαν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που δέχονται και τα Ηνωμένα Έθνη και ίδρυσαν το δικό τους «κράτος».
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ενόσω δεν γίνεται εκ νέου αποδεκτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού» μαζί με την Τουρκία.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Σερχάτ Άκπιναρ είπε ότι οι Γερμανοί και οι Ελβετοί διπλωμάτες που είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών βρίσκονται στα κατεχόμενα για να παρέχουν στήριξη στην πολιτική για αποδοχή της «τδβλ» ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ότι οι διπλωμάτες είναι έτοιμοι να παρέχουν κάθε βοήθεια σε θέματα τραπεζικού τομέα και επενδύσεων.
Τέλος, ο κ. Τατάρ σε γραπτή δήλωση με την ευκαιρία της 73ης επετείου από την διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Λευκωσία στις 28 Νοεμβρίου 1948 εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων κατά της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις