Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Λαμβάνει δραστικά μέτρα μετά τα έκτροπα η ΠΟΕΔ - Διοργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα στα σχολεία

02.12.2021
20:43
Κοινωνία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σημερινή έκτακτη συνεδρία του, καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες σε αριθμό σχολικών μονάδων, με αποκορύφωμα την έκρηξη βόμβας, τον εμπρησμό σχολείου και άλλους βανδαλισμούς που καταγράφηκαν σε σχολεία Λευκωσίας και Λεμεσού. «Τέτοιου είδους επιθέσεις αποτελούν επίθεση όχι μόνο κατά της εκπαίδευσης, αλλά πρωτίστως κατά της Δημοκρατίας», αναφέρει.


Η ΠΟΕΔ δηλώνει, επίσης, αποφασιστικότητα να στηρίξει παιδιά και εκπαιδευτικούς με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ σημειώνει ότι «είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις για να κρατήσουν τα σχολεία ανοικτά και ασφαλή».

Στη σημερινή του συνεδρία, ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, αξιολογώντας την κατάσταση, αποφάσισε τη λήψη μέτρων.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε, να προχωρήσει σε περαιτέρω επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Αστυνομία, τη Συνομοσπονδία Γονέων και άλλους αρμοδίους φορείς, με στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολείων υπό τις περιστάσεις, με ασφάλεια.

Δεύτερον, να προχωρήσει, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων στην οποία έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση και τις σχολικές μονάδες, σε κοινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου. Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις, θα δοθούν σε ανακοίνωση που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

Τρίτον, αποφάσισε να προχωρήσει με τις σχολικές μονάδες σε εκδηλώσεις και δράσεις που να αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα των σχολείων να παραμείνουν ανοικτά, με ασφάλεια και υγεία. Οι δράσεις αρχίζουν από αύριο και για τον λόγο αυτό καλούν τα σχολεία να αφιερώσουν 20 λεπτά από τα μαθήματά τους, κάνοντας αναφορά στις έννοιες της «Δημοκρατίας», της «Τρομοκρατίας», της «Βίας» και του «Δημοκρατικού Διαλόγου».

Τέταρτον, να αποστείλει επιστολή προς την Αρμόδια Αρχή για τη διασφάλιση της ασφάλειας στα σχολεία, αλλά και πρόσθετα συναφή μέτρα προς όφελος των σχολικών μονάδων.

Τέλος, αποφάσισε παρέχει νομική στήριξη στα μέλη της που δέχτηκαν επιθέσεις ή άλλη οποιαδήποτε μορφή βίας.

Η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής καταδικάζει τα επεισόδια στα Δημοτικά

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης καταδικάζει απερίφραστα, τόσο τη βομβιστική επίθεση σε Δημοτικό Σχολείο της Λεμεσού όσο και την κακόβουλη πυρκαγιά σε σχολείο της Λευκωσίας τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπου προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στα κτήρια και σε εξοπλισμό.

Σε ανακοίνωση της, αναφέρει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και είναι καταδικαστέες από όλο το δημοκρατικό φάσμα της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. 

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας αλλά και απαίτηση των Οργανωμένων Γονέων, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ήταν να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες και να εφαρμοστούν μέτρα, ούτως ώστε να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά με ασφάλεια. 

Τα σημερινά περιστατικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, οδηγούν στο κλείσιμο δύο σχολείων και στερούν από τα παιδιά μας την εκπαίδευση στο φυσικό τους χώρο, που είναι το σχολείο. Εκφράζουμε συνεχίζει η ανακοίνωση, “την αμέριστη συμπαράστασή μας, σε όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά που βίωσαν τις συνέπειες από τις ενέργειες αυτές και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα τους”. 

Πρέπει ως δημοκρατική κοινωνία, να επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών μας και του δικαιώματος του πολίτη για ασφάλεια. 

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης καλεί το κράτος και τους αρμοδίους να εξαντλήσουν όλα τα μέσα και να οδηγήσουν τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης, καταλήγει η ανακοίνωση.


Τέλος, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι σε πλήρη συμπόρευση, ολόκληρος ο διδασκαλικός κόσμος είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει και αυτή τη δύσκολη κατάσταση. «Δεν πρόκειται να ανεχτούμε την τρομοκρατία, τις απαράδεκτες συμπεριφορές, τις ύβρεις και τις απειλές. Σε περίπτωση που συνεχιστούν παρόμοια φαινόμενα η Οργάνωση θα αντιδράσει με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της», καταλήγει.