Απαραίτητη η βούληση Πολιτείας για εφαρμογή Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑΜεΑ, λέει η Λοττίδη.
Η πλειοψηφία των παραπόνων που τίθενται υπόψη μας προς διερεύνηση για τα άτομα με αναπηρία αφορούν στην διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου για τους, στον ορισμό και την αξιολόγηση της αναπηρίας για σκοπούς πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές, στην ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση τους στην εκπαίδευση αλλά και σε θέματα προσβασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον αλλά και στην ενημέρωση, αναφέρει σε τοποθέτησή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη, ως Ανεξάρτητος Μηχανισμός για την προώθηση, προστασία και παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες, η κα. Λοττίδη σημειώνει στην τοποθέτησή της πως "στόχος των παρεμβάσεων μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συστημικό επίπεδο δεν είναι άλλος από την εμπέδωση του δικαιωματικού μοντέλου της αναπηρίας, το οποίο επιδιώκει την άρση των εμποδίων τα οποία αλληλεπιδρούν με την αναπηρία, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους", για να υπογραμμίσει πως "απαραίτητη όμως για την πλήρη εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης (του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες) είναι η βούληση της Πολιτείας".
Αναντίλεκτα η πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης χρειάζεται την συνδρομή όλων μας, γιατί δεν αρκεί μόνο ο «νόμος» της Πολιτείας για την αλλαγή, αλλά κυρίως χρειάζεται κουλτούρα αποδοχής, αλληλοσεβασμού και αναγνώρισης του δικαιώματος συμμετοχής σε κάθε σχεδιασμό της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής τόσο από το κράτος όσο και από τους πολίτες του, επισημαίνει.
Σύμφωνα με την κα. Λοττίδη, ο εκάστοτε Επίτροπος Διοικήσεως διεξάγει έρευνες, διαβουλεύεται με την ΚΥΣΟΑ και άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες, εξετάζει είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από την υποβολή παραπόνων περιπτώσεις παραβίασης της Σύμβασης και υποβάλλει εκθέσεις προς τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς με συστάσεις που αποσκοπούν στην πλήρη απόλαυση από τα άτομα με αναπηρίες όλου του φάσματος των δικαιωμάτων τους.
Οι ειδικές παρεμβάσεις μας ως «Μηχανισμός»καλύπτουν όλο το φάσμα των αρχών και των δικαιωμάτων που προβλέπονται στη Σύμβαση, όπως η αρχή της μη-διάκρισης, η οποία περιέχει το δικαίωμα για παροχή εξατομικευμένων εύλογων προσαρμογών, την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα σε προσβασιμότητα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο, το δικαίωμα σε αυτόνομη διαβίωση, σημειώνει.
Αναφέρει πως σε σχέση με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και την ισότιμη συμμετοχή τους στις εκλογές, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του Μαΐου 2021,υπεβλήθη σχετική Τοποθέτηση και μέσα από τη διεξαγωγή εκστρατείας διαφώτισης,υπογραμμίστηκε το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες και η αντίστοιχη υποχρέωση του Κράτους να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην πληροφόρηση.
Αναφορικά με τα επιδόματα φροντίδας, προσθέτει, "με σχετική Έκθεσή μας υποδείξαμε ότι αποτελεί μορφή εύλογης προσαρμογής, και ως τέτοια επιβάλλεται να είναι εξατομικευμένη βάσει των προσωπικών αναγκών των προσώπων και τα εμπόδια που αυτά αντιμετωπίζουν στην αυτοεξυπηρέτησή τους".
Προσθέτει πως εξίσου σημαντικός τομέας στον οποίο έχει δραστηριοποιηθεί ο «Μηχανισμός»είναι ο τομέας της εκπαίδευσης και του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρίες να συμμετέχουν στην ενιαία/συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και στη βάση της ισότητας των ευκαιριών και να λαμβάνουν προς τον σκοπό αυτό όλες τις αναγκαίες εύλογες προσαρμογές.
"Σε σχετική δε Τοποθέτησή μας τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφερθήκαμε ειδικά στα προβλήματα που παρατηρούνται σε σχέση με την παροχή συνοδών στους μαθητές και τις μαθήτριες με αναπηρία και εισηγηθήκαμε όπως, για σκοπούς παροχής των κατάλληλων και αναγκαίων εύλογων προσαρμογών προς στα παιδιά αυτά, θα πρέπει να τύχει επανεξέτασης η διαδικασία πρόσληψης των συνοδών από τις Σχολικές Εφορείες επιδιώκοντας την ανάθεση της συγκεκριμένης διαδικασίας σε άλλο εξειδικευμένο φορέα με κατάλληλες γνώσεις και την πρόσληψη προσώπων με ειδικά προσόντα", αναφέρει η κα. Λοττίδη.
Υπογραμμίζει πως η Πολιτεία θα πρέπει να είναι σύμμαχος των Ατόμων με Αναπηρία, να είναι σύμμαχος των γονέων και των οργανώσεων τους, σύμμαχος της ΚΥΣΟΑ ,αλλά και σύμμαχος του «Ανεξάρτητου Μηχανισμού», ο οποίος ανατέθηκε στον Επίτροπο, όχι μόνο για να επικρίνει αλλά να διακρίνει τις παραλείψεις, να γεφυρώνει τις διάφορες μεταξύ πολιτών και κράτους αλλά κυρίως να βρίσκει λύσεις με πειστικά επιχειρήματα ώστε να μην αφήνονται αμφιβολίες ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης των εισηγήσεων του.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις