ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένα περίπολα και φρουροί το βράδυ μετά τις επιθέσεις σε σχολεία

Αυξημένα περίπολα και φρουροί το βράδυ μετά τις επιθέσεις σε σχολεία

Στην εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στις σχολικές εγκαταστάσεις, με αφορμή τους βανδαλισμούς που έγιναν τις τελευταίες μέρες, προχωρεί η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφαλείας.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφης Δράκου, του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της ηγεσίας της ΠΟΕΔ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αποφασίστηκε η αύξηση περιπολιών στα σχολεία, καθώς και η τοποθέτηση φρουρών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, μελετήθηκε το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν κάμερες και συστήματα ασφαλείας.

Σε δηλώσεις της, μετά τη σύσκεψη η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως η πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες τους.

Όπως είπε έχουν ακούσει τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

Σημείωσε ότι τα σχολεία μένουν ανοικτά, διαμηνύοντας πως «τα διατάγματα πρέπει να γίνουν σεβαστά», ενώ κάλεσε τους γονείς να συμμορφωθούν για το καλό και το δημόσιο συμφέρον.

«Να δείξουν», είπε, «την αλληλεγγύη τους, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και οι δάσκαλοι τους».

Εξήγησε πως συμφωνήθηκε, με βάση τις εισηγήσεις της ΠΟΕΔ, ότι θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες, ρυθμίσεις για φρούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και διάφορα άλλα μέτρα, που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στα σχολεία.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γονείς όπως συμμορφωθούν για το καλό όλης της κοινωνίας και πάνω από όλα για τα ίδια τα παιδιά τους.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε με τη σειρά του πως θέλουν ανοικτά και ασφαλή σχολεία, σημειώνοντας ότι «ανοικτά σχολεία θα έχουμε τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και αποτρέποντας την ανάγκη να προσφεύγουμε και πάλι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Ωστόσο, πρόσθεσε «τα σχολεία θα πρέπει να είναι και χώρος ασφαλής και για τους εκπαιδευτικούς, και για τις διευθύνσεις των σχολείων και για τα ίδια τα παιδιά».

Συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό το λόγο -επειδή παρατηρείται αυτές τις ημέρες ένας αναβρασμός- έχουμε εγκαταστήσει ένα μόνιμο κανάλι [επικοινωνίας] μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και την Αστυνομία, προκειμένου να εντοπίζουμε σημεία στα οποία χρειάζεται στήριξη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν για περίοδο περίπου δύο μηνών, σημειώνοντας πως «δεν είναι μόνιμα μέτρα».

Επιπλέον, είπε πως αυτά λήφθηκαν εκτάκτως για αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που υπάρχει τις τελευταίες μέρες.

Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν κάμερες και συστήματα ασφαλείας για να αποτρέψουν τις ελάχιστες ακραίες παραβατικές περιπτώσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.

Διαβεβαίωσε πως η πολιτεία θα δώσει έμπρακτα στήριξη στους εκπαιδευτικούς, διότι πρόσθεσε οι εκπαιδευτικοί είναι η ψυχή του σχολείου, που θα επιτρέψουν να συνεχίσει τη λειτουργία του παρά την πανδημία.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει συνεργασία και των γονιών, γιατί όπως ανέφερε, «πάνω από όλα τα μέτρα που παίρνουμε είναι για την ασφάλεια των παιδιών».

Κάλεσε όλους τους γονείς -ακόμα και αυτούς που έχουν κάποιες αμφιβολίες ή κάποιες αντιρρήσεις- να συγκατανεύσουν στην τήρηση αυτών των μέτρων, που είναι για την υγεία όλων και των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Η τοποθέτηση φρουρών στα σχολεία, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, θα γίνει το συντομότερο.

Είπε πως τα σχολεία είναι γενικά ασφαλείς χώροι απλά αυτή την περίοδο πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια έναντι αυτής της έκρυθμης κατάστασης.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, είπε πως τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας «μόνο θλίψη και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει», για να σημειώσει πως «τα σχολεία μας πρέπει να παραμείνουν ασφαλή και μακριά από την όποια αντιπαράθεση».

Ανέφερε πως η ΠΟΕΔ ζήτησε από τη πολιτεία να σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς, για να προσθέσει πως κρατούν «το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι και αισιοδοξούν ότι αυτά τα μηνύματα θα φτάσουν εκεί που πρέπει».

Τέλος, είπε πως «η λήψη πρακτικών μέτρων στα σχολεία είναι μονόδρομος, γιατί ο στόχος μας είναι σχολεία ανοικτά και ασφαλή».

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top