ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kέρδισε τις εντυπώσεις ο Πάπας- Έστειλε μηνύματα αγάπης και ειρήνης

Kέρδισε τις εντυπώσεις ο Πάπας- Έστειλε μηνύματα αγάπης και ειρήνης

Γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα ήταν η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, σε επίπεδο ουσίας αλλά και εντυπώσεων για τη χώρα μας. Με την αναχώρηση του υψηλού προσκεκλημένου, τον οποίο κατευόδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπεσε η αυλαία μιας τιτάνιας επιχείρησης που στήθηκε εδώ και μέρες, με την εμπλοκή χιλιάδων αξιωματούχων και λειτουργών της κρατικής μηχανής και κυρίως των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με επάρκεια και επαγγελματισμό.

Ο προκαθήμενος της Αγίας Έδρας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ιδιαίτερα με τα γεμάτα νόημα μηνύματα που έστειλε σε όλο τον κόσμο, για την ανάγκη αδελφοσύνης, αγάπης, ειρήνης. To highlight της επίσκεψης ήταν ασφαλώς η συμβολική οικουμενική προσευχή του Πάπα με μετανάστες, στον καθολικό ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού παρά την Πύλη Πάφου, δίπλα ακριβώς από τη νεκρή ζώνη. Παρόντες ήταν και οι 50 πρόσφυγες (ανάμεσά τους και δέκα κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές), που πλέον θα είναι πολίτες του κράτους του Βατικανού. Ευχαριστίες γι᾽αυτή την ενέργεια του Ποντίφικα εξέφρασε το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και η διευθύντρια των Φυλακών.

Ο Πάπας ευχήθηκε όπως η Κύπρος από ένα διαιρεμένο νησί μετατραπεί σε ένα εργαστήριο αδελφοσύνης. Εψεξε την αδιαφορία που επικρατεί έναντι των δεινών που περνούν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, κυνηγώντας τα όνειρά τους.



Σημαντική ήταν επίσης η Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε το πρωί της Παρασκευής στο ΓΣΠ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον επτά χιλιάδων πιστών από την Κύπρο και γειτονικές χώρες. «Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή», είπε στο τέλος της Λειτουργίας και κατέληξε με ευχαριστίες: «Θα ήθελα να εκφράσω με όλη μου την καρδιά, την ευγνωμοσύνη μου στον καθένα σας για την ζεστασιά και τη στοργή που μου δώσατε. Ευχαριστώ όσους συνεργάστηκαν για αυτή την επίσκεψη. Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα.Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας προστατεύει», είπε ο Ποντίφικας.

Προηγουμένως μετέβη στην Αρχιεπισκοπή όπου συναντήθηκε με προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και στη συνέχεια μετέβη στον καθεδρικό ναό, όπου συναντήθηκε με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Αφού καλωσόρισε τον Πάπα, στη Νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων, στην πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία, που ίδρυσαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μηνύματα για την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, την προσφυγιά, τις καταστροφές των θρησκευτικών μνημείων, τη στέρηση του ιερού δικαιώματος της ελευθερίας. «Στον ιερό και δίκαιο αυτό αγώνα μας, Αγιώτατε, τον οποίο ο πάσχων λαός μας διεξάγει με την καθοδήγηση της πολιτικής και εκκλησιαστικής του Ηγεσίας, θέλουμε να έχουμε και την ιδική Σας ενεργό συμπαράσταση», είπε αναφέρθηκε στη βοήθεια που πρόσφερε ο προηγούμενος Πάπας, Βενέδικτος, ο οποίος, μεσολάβησε προς τη Γερμανική Κυβέρνηση και έγινε εφικτή η επιστροφή στην Κύπρο 500 σπαραγμάτων του Βυζαντινού πολιτισμού, τα οποία οι Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι μετέφεραν στο Μόναχο.
«Προσβλέπουμε και στη δική Σας βοήθεια, Αγιώτατε, για περιφρούρηση και σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πολιτισμού, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία», είπε.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ιεραρχίας της κυπριακής εκκλησίας ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μηνύματα αγάπης και ευχήθηκε όπως η Κύπρος γίνει γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως. «Aμέτρητα πλήθη αγίων που, ενωμένοι στην Μία Ουράνια Εκκλησία, μας προτρέπουν να πλεύσουμε μαζί προς το λιμάνι που όλοι λαχταρούμε. Από ψηλά μας καλούν να κάνουμε την Κύπρο, που είναι ήδη μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, μια γέφυρα μεταξύ Ουρανού και Γης. Ας γίνει προς δόξα της Υπεραγίας Τριάδος για το δικό μας καλό και όλων των ανθρώπων», ήταν τα λόγια με τα οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top