ΔΙΕΘΝΗ

Σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών η μετάλλαξη Όμικρον - H κατάσταση διεθνώς

  Σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών η μετάλλαξη Όμικρον - H κατάσταση διεθνώς

Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών, οδηγώντας σε αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, κρούσματα της Όμικρον ανακαλύφθηκαν σε άλλες έξι πολιτείες, ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στις ΗΠΑ.

Όλο και περισσότερες χώρες ανακοίνωναν χθες, Παρασκευή, κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία, μολονότι ο ΠΟΥ λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι τώρα να υπάρχουν θάνατοι από αυτή, προκαλεί ανησυχία σε σημείο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Περισσότερο από μία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση από τη Νότια Αφρική της ανακάλυψης της, η νέα παραλλαγή έχει καταγραφεί σε 38 χώρες και έχει προκαλέσει έναν άνεμο πανικού στον πλανήτη, ωθώντας αριθμό χωρών να σκληρύνουν τα υγειονομικά μέτρα τους, αλλά και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Καθώς μεταδίδεται τόσο γρήγορα, η Όμικρον "μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη" και να προκαλέσει "πιθανόν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβολών μας του Οκτωβρίου για την παγκόσμια ανάκαμψη", δήλωσε χθες, Παρασκευή, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μαίνεται σε ορισμένες χώρες: σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της, η Ρωσία έχει καταγράψει σχεδόν 75.000 νεκρούς μόνο τον Οκτώβριο, το μήνα που ήταν ο πιο φονικός μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 145 εκατομμυρίων κατοίκων από την αρχή της πανδημίας, που έχει στοιχίσει εκεί τη ζωή συνολικά σε 520.000 ανθρώπους.

Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ευρωπαϊκή Ένωση συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), μέχρι χθες, Παρασκευή, το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 109 κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μετρούν 10 συνολικά, από τα οποία δύο αφορούν ασθενείς που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ένδειξη πως οι μεταδόσεις είναι πλέον και τοπικές.

Η Αυστραλία από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες τρία πρώτα κρούσματα στο Σίδνεϊ, παρά την απαγόρευση στους ξένους να εισέρχονται στην επικράτειά της και τους περιορισμούς των πτήσεων προς το νότιο τμήμα της Αφρικής. Η Ισπανία εντόπισε επίσης το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης, έναν εμβολιασμένο άνδρα 62 ετών που δεν είχε κάνει κανένα ταξίδι. Η Τυνησία και το Μεξικό ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα κρούσματά τους.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 5,9% φέτος, εξαιτίας κυρίως της ανισότητας της εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, περίπου 65% των κατοίκων των πιο ανεπτυγμένων χωρών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι μόλις 7% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

ΗΠΑ

Εξάλλου, άλλες έξι πολιτείες των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες, Παρασκευή, κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19, όμως, το στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού παραμένει μεγαλύτερη απειλή καθώς μπαίνει ο χειμώνας και οι Αμερικανοί συγκεντρώνονται για τις γιορτές, λένε ειδικοί.

Οι πολιτείες Νιού Τζέρσεϊ, Μέριλαντ, Μισούρι, Νεμπράσκα Πενσιλβάνια και Γιούτα ανέφεραν χθες τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Το Μισούρι περιμένει από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) να επιβεβαιώσουν ένα κρούσμα σε κάτοικο του Σεντ Λούις που είχε πρόσφατα ταξιδέψει εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τον αντίκτυπο της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να προκαλεί ηπιότερη νόσο από τις προηγούμενες, περιλαμβανομένης της Δέλτα. Το ξέσπασμα της Όμικρον έχει κάνει πολιτικούς ηγέτες να επιβάλουν νέους περιορισμούς κατά της Covid-19.


Μεξικό

Σε 188 ανέρχονται οι θάνατοι από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε στο Μεξικό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας χθες, Παρασκευή.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 294.903, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Χθες εξάλλου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής ξμικρον του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 5.352 νέων κρουσμάτων της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες και 70 θανάτους, ενώ τα συνολικά εννέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Χθες, Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως άνθρωποι που επισκέπτονται εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μειώνει επίσης σε έξι άτομα το όριο για τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις στη μείζονα περιοχή της Σεούλ, από 10 που είναι σήμερα, και σε οκτώ από 12 για όσους κατοικούν εκτός της πρωτεύουσας, αρχής γενομένης από μεθαύριο, Δευτέρα.

Το ποσοστό των νοσηλειών αυξάνεται γρήγορα εξαιτίας σοβαρών περιπτώσεων της Covid-19 και χθες βρίσκονταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση 752 ασθενείς, σύμφωνα με την KDCA.

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε επίσης τρία ακόμη κρούσματα της Όμικρον, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε εννέα αφού ένα πλήρως εμβολιασμένο ζευγάρι διαγνώστηκε θετικό στην παραλλαγή αφού έφθασε την περασμένη εβδομάδα από τη Νιγηρία.

Γερμανία

Σε 378 ανέρχονται οι θάνατοι το 24ωρο που πέρασε από την COVID-19 στη Γερμανία και σε 64.510 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την COVID-19 στην Γερμανία από τότε που ξέσπασε η πανδημία ανέρχεται πλέον σε 102.946, σύμφωνα με τον φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Επίσης ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία ανέρχεται πλέον σε 6.116.070, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα 265.228.748 ανέρχονται τα περιστατικά κορωνοϊού διεθνώς και στα 5.258.927 οι θάνατοι, με βάση την τελευταία καταμέτρηση του Worldometers. Υπολογίζεται ότι 239.023.337 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Από τα ενεργά περιστατικά που ανέρχονται σε 20.946.484, τα 20.859.899 (99,6%) παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία και τα 86,585 (0,4%) έχουν σοβαρά ή κρίσιμα συμπτώματα.

Στις ΗΠΑ η καταμέτρηση δείχνει 49.878.049 μολύνσεις και 808.116 θανάτους, στην Ινδία καταγράφονται 34.624.360 κρούσματα και υπολογίζεται ότι 470.530 άνθρωποι έχουν αποβιώσει εξαιτίας της ασθένειας, και στη Βραζιλία 22.129.409 είναι οι μολύνσεις και 615.454 οι θάνατοι.

Στο ΗΒ η καταμέτρηση δείχνει 10.379.647 μολύνσεις και 145.424 θανάτους και στη Ρωσία οι αρχές αναφέρουν 9.736.037 περιστατικά και 278.857 θανάτους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και της Kition Ocean Holdings, η οποία ανέλαβε τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της εταιρείας για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top