ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινη» φορολογία στα καύσιμα: Πότε θα εφαρμοστεί στην Κύπρο

«Πράσινη» φορολογία στα καύσιμα: Πότε θα εφαρμοστεί στην Κύπρο

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και έχει εναρμονίσει όλες τις πολιτικές της με τον συγκεκριμένο στόχο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το Υπουργείο Οικονομικών μίλησε στο ThemaOnline για τις δράσεις και φορολογίες που έρχονται.

του Αντώνη Αδάμου

Η πράσινη μετάβαση επιτυγχάνεται με την προώθηση διαφόρων δράσεων κυρίως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και των δράσεων που περιλαμβάνονται στο μεταρρυθμιστικό πακέτο της ΕΕ «Fit for 55». Η ονομασία του πακέτου αναφέρεται στον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030.

Στο «Fit for 55» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σχέδιο προώθησης της αποθήκευσης ενέργειας, σχέδια προώθησης της ηλεκτροκίνησης και αναδιατύπωση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας.

Τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση
Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, η κυβέρνηση ήδη προωθεί διάφορα σχέδια όπως:
α) κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων
β) αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και μοτοσυκλετών για τις ανάγκες του δημόσιου τομέα
γ) προώθηση της ευρείας χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων μέσω ενός γενικού πλαισίου πολιτικής το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 1000 σημείων επαναφόρτισης και
δ) απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων.

Οι νέες φορολογίες που έρχονται
Σύμφωνα το Υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται η επιβολή περιβαλλοντικών τελών/φόρων, όπως είναι η υιοθέτηση φόρου άνθρακα, που περιλαμβάνει και τα καύσιμα, και περιβαλλοντικά τέλη για προστασία πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό, καθώς και οι σκυβαλλότοποι προς επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται εντός του μεταρρυθμιστικού πακέτου «Fit for 55».

Τα τέλη/φόροι που θα επιβληθούν ενδέχεται να είναι νέα/οι ή και αναθεώρηση υφιστάμενων.

Αντισταθμιστικά μέτρα από το Υπουργείο Οικονομικών
Η πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών είναι η δημοσιονομικά ουδέτερη μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύει σε αντιστάθμιση οποιωνδήποτε φορολογικών αυξήσεων, με μειώσεις άλλων φορολογιών με επίκεντρο τη φορολόγηση της απασχόλησης.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών στο ThemaOnline, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης αντισταθμιστικών ή άλλων μέτρων θα διεξαχθεί μελέτη ανάλυσης αντικτύπου από τις νέες φορολογίες/τέλη. «Ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικά στάδια για να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε το Υπουργείο Οικονομικών.

Απεξάρτηση της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα
Στο φάσμα των πολιτικών που εμπίπτουν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα περιλαμβάνεται και η πολιτική για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Σημαντικό ρόλο έχει στην υλοποίηση μιας Πράσινης Φορολογικής μεταρρύθμισης, η προετοιμασία για έκδοση Πράσινων Ομολόγων και η προώθηση πράσινων επενδύσεων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, «οι ενέργειες αυτές απαιτούν συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, ιδιαίτερα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη διείσδυση των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης κλπ, λαμβάνοντας υπόψη και τις αλλαγές που θα φέρει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της ΕΕ ‘Fit-for-55’», σημείωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών στο ThemaOnline, η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει σε ένα πακέτο όλες τις μεταρρυθμίσεις. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2022.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top