Για τις 13 Ιανουαρίου μετατίθεται η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών κατατέθηκαν σήμερα νέες προτάσεις, ενώ κόμματα ζήτησαν περαιτέρω χρόνο για συζήτηση στα συλλογική τους όργανα.
Η αναβολή γίνεται μετά από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων.
Συνεπώς όλες οι τροπολογίες των κομμάτων θα πρέπει να κατατεθούν γραπτώς μέχρι 20 Δεκεμβρίου, ενόψει της συνέχισης της συζήτησης στις 13 Ιανουαρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα τα κόμματα δήλωσαν ότι θα έχουν διαβουλεύσεις τόσο στα συλλογικά τους όργανα όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την απογοήτευσή του που μετά από 11 πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής, «δεν θα διανύσουμε το τελευταίο μίλι» μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου όπως είχε συναποφασιστεί, αφού αριθμός κομμάτων δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής ότι βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας τροπολογιών, λήψης τελικών αποφάσεων στα συλλογικά τους όργανα. Πρόσθεσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να εισηγηθεί τη συνέχιση της συζήτηση στην πρώτη προσφερόμενη ημερομηνία που είναι η 13η Ιανουαρίου 2022.
Πρόσθεσε ότι με τις τροπολογίες να πρέπει να κατατεθούν γραπτώς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το μεσοδιάστημα και για πολιτική συζήτηση παράλληλα και έξω από το περιθώριο της Επιτροπής Εσωτερικών, αλλά και για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα ανοικτά ζητήματα που παραμένουν. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι επειδή έχουν κατατεθεί προφορικά κάποιες τροπολογίες που άπτονται της φιλοσοφίας και τις αρχιτεκτονικής των νομοσχεδίων, εκ των πραγμάτων στη διαδικασία θα πρέπει να εμπλακεί και το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να επιτραπεί αυτή η διαδικασία να φύγει από τα πλαίσια της Επιτροπή Εσωτερικών, του κανονισμού της Βουλής, της όλης διαδικασίας που ξεκίνησε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους ώστε να «συνεχίζουμε να πορευόμαστε με υπευθυνότητα» και εφόσον συμφωνούμε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα και ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αίσθηση του επείγοντος και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες εντός και εκτός Βουλής, να κλείσουν τα αυτιά τους «σε διάφορους καρεκλοκένταυρους» και να προχωρήσουν έχοντας ως πυξίδα το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανεξαρτήτως του τι γράφεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, θα διατηρήσουν αυτή την υπεύθυνη στάση των προηγούμενων εβδομάδων.
Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ σήμερα παρουσίασε τις τροπολογίες του και το κόμμα ήταν και είναι έτοιμο και στις 8 Δεκεμβρίου έχει καθορισμένη συνεδρία για να επαναβεβαιώσει τη θέση υποστήριξης των νομοσχεδίων.
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε πρόταση για πέντε μητροπολιτικούς δήμους σε ολόκληρη την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αν τα πρωτοσέλιδα ανταποκρίνονται σε διεργασίες που γίνονται εκτός Βουλής, με κάποιους να απεργάζονται ανατροπή της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, τότε θα παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες τη μεταρρύθμιση. Είπε ότι είναι δεδομένο πως αν ανατραπεί αυτό που έχουν ενώπιόν τους σήμερα, ούτε μέχρι το 2024 δεν θα μπορέσει να γίνει μεταρρύθμιση.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι υπάρχουν τροπολογίες που αφορούν τις συνενώσεις, αλλά και ακούστηκαν και απόψεις που αφορούν και άλλα ζητήματα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει και θα γίνει βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν ευθύς εξαρχής και υπενθύμισε ότι είπαν πως αν δεν προλάβαιναν στην τελευταία συνεδρία της Βουλής θα συνέχιζαν αρχές Ιανουαρίου.
Ο ΔΗΣΥ και τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, πρόσθεσε, τις τελευταίες μέρες είχαν μια εντατική μεταξύ τους συνάντηση επεξεργασίας των τροπολογιών και ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα συνέλθει αύριο για να συζητήσει τις τροπολογίες.
Ο ΔΗΣΥ είπε και σήμερα ήταν ξεκάθαρος ότι ακολουθεί το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και προνοεί ως μέγιστο αριθμό τους 17 Δήμους, ενώ πιστεύει ότι τα δημοψηφίσματα από τη στιγμή που έχουν αναβληθεί οι εκλογές δεν εξυπηρετούν σε τίποτε.
Πρόσθεσε ότι για τον ΔΗΣΥ η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο τη μεταρρύθμιση το αριθμό των δήμων και ότι για το κόμμα η κορυφαία μεταρρύθμιση ονομάζεται επαρχιακός οργανισμός αυτοδιοίκησης που ήταν ένας από τους λόγους που είπαν να συζητηθεί με τον ΥΠΕΣ μέσα στις επόμενες μέρες. Σημείωσε τη διαχρονική προσπάθεια που έγινε στα 75 τόσα ζητήματα που έχουν επιλυθεί και ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής.
Είπε ότι 13 Ιανουαρίου θα γίνει η τελευταία συνεδρία και στην επόμενη διαθέσιμη ολομέλεια θα πάνε για ψήφιση της μεταρρύθμιση. Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση είναι και αδήριτη και κοινωνική ανάγκη την οποία και θα στηρίξει το κόμμα γιατί θα ψηφιστεί.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι σε αντιπαράθεση με κανέναν κόμμα και ότι ο ΔΗΣΥ έθεσε το όριο των δήμων στους 17, άρα σε οτιδήποτε πιο κάτω «είμαστε μαζί». Όσον αφορά το τι θα συζητήσουν με τον Υπουργό Εσωτερικών, είπε ότι θα μιλήσουν για μικρές λεπτομέρειες όπως για επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης, για το ποιος θα προΐσταται των πολεοδομικών αρχών, το θέμα της αξιολόγησης, το θέμα των κλιμάκων, που άπτονται της καλύτερη λειτουργικότητας.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο ΔΗΣΥ συμμετείχε σε παρασκήνιο για μείωση των δήμων σε πέντε μητροπολιτικούς, είπε ότι υπάρχουν διάφορες μελέτες με διαφορετικό αριθμό δήμων κι ότι για εκείνους η ουσία δεν είναι ο αριθμός των δήμων, αλλά η αποτελεσματικότητας της μεταρρύθμισης και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η πληθυσμιακή μάζα, τα χαρακτηριστικά της περιοχή και οικονομικά δεδομένα. Πρόσθεσε ότι δεν συμμετείχαν σε κανένα παρασκήνιο για το θέμα αλλά δεν είναι υπέρ της θέσης πέραν του νομοσχεδίου για αύξηση του αριθμού των δήμων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετική από όλες τις απόψεις γιατί διαφάνηκαν τα επακριβή σημεία στα οποία υπάρχει διαφορετική άποψη για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπήρξε σύμπνοια για να τερματιστεί η συζήτηση και να γίνει ψήφιση στο τέλος της διαδικασίας.
Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει η ψήφιση αυτής της μεταρρύθμισης, ωστόσο σημείωσε ότι ο χρόνος δεν μπορεί να αποβεί μοιραίος για την ποιότητα και την ουσία της μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 13 Ιανουαρίου θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, ενδεχομένως να υπάρξει ακόμα μια συνεδρίαση για να περιοριστούν όσο το δυνατό οι τροπολογίες και οδηγηθεί το τελικό νομοθέτημα ενώπιον των Βουλευτών καταρχάς για να το μελετήσουν και στη συνέχεια αφού υπάρξει οριστική κατάληξη στα θέματα που θα συζητηθούν στις 13 Ιανουαρίου θα οδηγηθεί τελικά το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας.
Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πάθει κανένας τίποτα από το γεγονός ότι θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης, αναφέροντας ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, η συνεννόηση, θα συμβάλει στο να γίνει ο νόμος λειτουργικός, παραγωγικός, αποδοτικός, διαφανής και δημοκρατικός, με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Ξεκαθάρισε ότι ενώπιον τους βρίσκεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι συγκεκριμένες απόψεις που έχουν τεθεί από τα επίσημα χείλη των εκπροσώπων των κομμάτων ενώπιον της Επιτροπής και ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση με νέες θέσεις και απόψεις. Τα θέματα που έχουν μείνει, σημείωσε είναι καθαρά θέματα λειτουργίας και θέματα που δεν θα αλλοιώσουν τη φιλοσοφία του όλου νομοθετήματος.
Ανέφερε ότι χθες η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ είχε συνεδρίαση στη Λεμεσό μαζί με τη γραμματεία του κόμματος και επεξεργάστηκε όλες τις εκφάνσεις της μεταρρύθμισης και των νομοθετημάτων και προέκυψαν μέσα από αυτή τη συζήτηση και κάποια μικροθέματα που τα είπαν προφορικά σήμερα και θα κατατεθούν υπό τη μορφή τροπολογιών.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι δυστυχώς η σημερινή συνεδρία έφερε ένα πισωγύρισμα στην προσπάθεια για υλοποίηση της μεταρρύθμισης όπως είχε αποφασιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν δεσμεύτηκαν μέχρι τέλος Νοεμβρίου να πήγαινε το νομοσχέδιο για ψήφιση και ενώ όλα έβαιναν ομαλώς, ξαφνικά σήμερα το πρωί τρία κόμματα δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμα να υλοποιήσουν αυτό που είχαν δεσμευτεί ότι μέχρι σήμερα θα έφερναν τις τροπολογίες για να ακολουθήσει η προώθησή τους και η ψήφιση στις 20 Δεκεμβρίου..
Εξέφρασε την άποψη ότι η ουσία ήταν η δέσμευση που έδωσαν στον κόσμο μετά την αναβολή των εκλογών, για να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.
Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων η θέση του κόμματος εδράζεται στη μελέτη των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων που έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών και μιλά για γύρω στους 14 δήμους και υπέβαλαν διάφορα σενάρια. Είπε επίσης ότι είναι εναντίον των δημοψηφισμάτων, αφού όπως είπε θα διαλύσουν τη μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ωστόσο ότι «φυσικά μπορεί να τη διαλύσουμε και μόνοι μας».
Σημείωσε επίσης ότι «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία» και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουν παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, εκφράζοντας την ελπίδα στο τέλος έστω και με καθυστέρηση να μπορέσει να γίνει η μεταρρύθμιση που υποσχέθηκαν και έχουν υποχρέωση να δώσουν στον κόσμο.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Κοινοβουλευτική Συνεργάτης Έλενα Κοζάκου - Λυμπουρή σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ ανταποκρίθηκε στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικών και έγκαιρα κατέθεσε τροπολογίες με βάση και τις ανησυχίες μας σε καίρια θέματα που αφορούν την εκλογή των δημοτικών συμβούλων στη βάση μιας ενιαίας ψηφοφορίας εντός του Δήμου και όχι σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος ως ένα βήμα για να επιτευχθεί η πραγματική συνένωση των οντοτήτων. Η εκλογή των αντιδημάρχων, είπε, να γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρία του μετά τις εκλογές.
Επίσης οι τροπολογίες, ανέφερε αφορούν την εξαίρεση των σχολικών εφορειών από το πεδίο εφαρμογής της μεταρρύθμισης καθώς η υπερ-συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στους δήμους θα οδηγήσει στη δυσλειτουργία τους, καθιστώντας τους μη παραγωγικούς.
Εισήγηση της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, είναι οι σχολικές εφορείες να συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από το καθεστώς που λειτουργούν και σήμερα και η εκλογή των μελών τους να γίνεται σε ξεχωριστή ψηφοφορία ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές.
Εισηγείται επίσης τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και όχι ενός ώστε η τελική απόφαση να ληφθεί από τους ίδιους τους δημότες για αυτούς.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις