ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην δικαιωθούν αυτοί που ήθελαν και θέλουν τη διχοτόμηση

Στεφάνου: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην δικαιωθούν αυτοί που ήθελαν και θέλουν τη διχοτόμηση

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση, ώστε να μην δικαιωθούν όσοι ήθελαν και θέλουν τη διχοτόμηση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Δημοκρατίας και αντίστασης, στο Πάρκο Προεδρικού Μεγάρου, στην παρουσίαση και αντιστασιακών.

 
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι καταθέτουν στεφάνια ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για αν υπερασπιστούν τη Δημοκρατία, να υπερασπιστούν το νόμιμο κράτος και τελικά να υπερασπιστούν και την Κύπρο.
 
Πρόσθεσε πως όταν η ΕΟΚΑ Β’ υπέσκαπτε με τη δολοφονική της δράση το νόμιμο κράτος και τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, γνώριζαν οι πρωταγωνιστές ότι η ανατροπή της συνταγματικής τάξης θα φέρει την Τουρκία στην Κύπρο. Οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος, οι χουντικοί και οι ΕΟΚΑβιτατζίδες, είπε, γνώριζαν όταν έκαναν το πραξικόπημα ότι τα σχέδια προέβλεπαν εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο για να τη διχοτομήσουν.
 
«Εμείς όταν ερχόμαστε εδώ, όπως ήρθαμε σήμερα ανήμερα της Ημέρας της Δημοκρατικής Αντίστασης για να καταθέσουμε τα στεφάνια μας στους ήρωες της αντίστασης και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εσάς και σε πολλούς άλλους που δεν είναι σήμερα εδώ που αντισταθήκατε με κίνδυνο της ζωής σας και στη φασιστική εγκληματική δράση της ΕΟΚΑ Β’ και αντισταθήκατε και στο πραξικόπημα για να μην περάσει, την ίδια ώρα υπερασπιζόμαστε και την ιστορική αλήθεια», είπε απευθυνόμενος στους αντιστασιακούς.
 
Πρόσθεσε ότι δεν ξύπνησε ένα πρωί ο Ετζεβίτ και εισέβαλε στην Κύπρο, αλλά του άνοιξαν την κερκόπορτα η χούντα και η ΕΟΚΑ Β’. Η ιστορία της τραγωδίας της Κύπρου, ανέφερε, δεν ξεκίνησε από τις 20 Ιουλίου αλλά ξεκίνησε πολύ πιο νωρίς όταν ο Γρίβας ήρθε παράνομα στην Κύπρο, ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β’, ξεκίνησε να δολοφονεί, να ξυλοκοπεί, να ανατινάζει, προετοιμάζοντας το έδαφος για το πραξικόπημα και απλώνοντας κόκκινο χαλί στη ΝΑΤΟϊκή συνωμοσία, που ήθελε την Κύπρο διχοτομημένη για να τη μετατρέψει σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο για τα άνομα επιθετικά σχέδια της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.
 
Πρόσθεσε ότι ευγνωμονώντας και τιμώντας τους αγωνιστές της αντίστασης, το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται και την ιστορική αλήθεια και την ίδια ώρα συνεχίζει τον αγώνα για να μην οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση της Κύπρου, γιατί όπως είπε, δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης.
 
«Γιατί με αυτό τον τρόπο θα δικαιωθούν εκείνοι, οι οποίοι ήθελαν και θέλουν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Και για αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση. Και η αποτροπή της διχοτόμησης θα γίνει με τη λύση του Κυπριακού», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές γιατί έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία όσο ποτέ άλλοτε προκλητική, όσο ποτέ άλλοτε επιθετική, μια Τουρκία η οποία μαζί με τον εγκάθετό της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ πλέον επίσημα θέτει το θέμα της λύσης των δύο κρατών -που σημαίνει διχοτόμηση-στο τραπέζι.
 
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προσπάθειες, αφού όπως είπε η Τουρκία εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα.
 
«Βλέπετε τι κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, βλέπετε τι κάνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και σε άλλα σημεία της Κύπρου», είπε.
 
Σημειώνοντας ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση είναι η Τουρκία που τον διαδραματίζει, είπε ότι από τις δικές τις αποφάσεις θα εξαρτηθεί αν θα λυθεί το Κυπριακό ή όχι. Πρόσθεσε ότι μπορεί η όλη της συμπεριφορά να δημιουργεί απαισιοδοξία αλλά «δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην αποστράτευση από την προσπάθεια για επίτευξη λύσης».
 
«Ό,τι περνά από το δικό μας χέρι πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε, έτσι ώστε από τη μια να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι πραγματικά έχουμε βούληση και θέλουμε τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά την ίδια ώρα με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας πρέπει να βάλουμε πίεση πάνω στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τη διχοτομική της πολιτική και να επιστρέψει στο διαπραγματευτικό τραπέζι», είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αυτός που διαχειρίζεται το Κυπριακό, πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ, έχει καταθέσει πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, για το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο Πρόεδρος, η Κυπριακή Δημοκρατία και ε/κ πλευρά ώστε να εξαντλήσει τα περιθώρια που υπάρχουν στα χέρια της για να πιέσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας και το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων που όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί.
 
«Καταθέτοντας λοιπόν το στεφάνι της αγάπης, της ευγνωμοσύνης και της αναγνώρισής μας στους αγώνες των μαχητών της αντίστασης, θα καταθέσουμε και την αποφασιστικότητά μας έναντι των παλικαριών που θυσιάστηκαν για να σώσουν την Κύπρο ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα», είπε.
 
Ευχαρίστησε τους αντιστασιακούς για αυτούς τους αγώνες, αναφέροντας ότι αν σήμερα βρισκόμαστε εδώ να δίνουμε αυτό τον αγώνα για να σώσουμε την Κύπρο, οφείλεται στους δικούς τους αγώνες και προσπάθειες που έστω και με την προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, όπως ανέφερε, μάς έδωσαν το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε κι εμείς για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση του τόπου και του λαού μας.
 
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Αντιστασιακών Βλαδίμηρος Χαραλάμπους, ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου και το ΚΣ της ΕΔΟΝ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top