ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος είπε ότι στην συγκεκριμένη πολυκατοικία μένουν ηλικιωμένοι σε άθλιες συνθήκες.
«Πολυκατοικία χτισμένη πριν το 1974, στην οποία στεγάστηκαν πρόσφυγες. Η πραγματικότητα είναι η εξής: Τα σίδερα κρέμονται, οι σουβάδες πέφτουν, η υγρασία και η μούχλα είναι παντού και οι υπηρεσίες ψάχνονται, μεταξύ υπηρεσίας διαχείρισης τουρκοκυπριακών και πολεοδομίας, για το ποιος θα κάνει τις επιδιορθώσεις, όχι τώρα, εδώ και χρόνια. Βρήκαν όμως όλοι τη λύση για τον εξωραϊσμό αυτής της πολυκατοικίας. Για την επιδιόρθωση της πρόσοψης, δηλαδή. Εκεί που θα φαίνεται στο παραλιακό μέτωπο, ο πολιτισμός μας. Για τη βιτρίνα δηλαδή. Στο εξωτερικό θα πουλούμε πολιτισμό και στο εσωτερικό θα υπάρχει εξαθλίωση. Πρόκειται για την ίδια πολυκατοικία στην οποία σύμφωνα με καταγγελία, πριν χρόνια διευθυντικό στέλεχος του δημοσίου, έκλεισε το γκαράζ για τους ενοίκους, το έκανε διαμέρισμα και το παραχώρησε στον γιο του», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι είναι η ίδια πολυκατοικία, «που όπως μας μετέφεραν τα παιδιά των ηλικιωμένων που διαμένουν εκεί, όταν πέθαναν οι πατεράδες τους, τους κατέβαζαν καθιστούς πάνω σε καρέκλες τόνενες, γιατί είναι στενό το κλιμακοστάσιο και δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας για την εγκατάσταση ανελκυστήρα».
«Για όλα αυτά ζητήσαμε σχέδιο δράσης από το Τμήμα Πολεοδομίας, το οποίο εντός της εβδομάδας θα επικοινωνήσει μαζί μας για να ορίσουμε ημερομηνία νέας συνεδρίας, την οποία θα μας πουν χαρτί και καλαμάρι τι θα κάνουν», πρόσθεσε.
Επικίνδυνες τουρκοκυπριακές κατοικίες
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζήτησε σήμερα και την αναγκαιότητα αναπαλαίωσης και αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων και άλλων εγκαταλελειμμένων οικοδομών που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Κοινότητας Αυδήμου, τα οποία έχουν καταστεί επικίνδυνα όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος είπε ότι το δεύτερο θέμα που συζήτησαν την Τρίτη αφορά τις επικίνδυνες τουρκοκυπριακές κατοικίες και άλλα κτίρια στην Αυδήμου, της Επαρχίας Λεμεσού.
«Η κοινότητα γκρεμίζεται κυριολεκτικά λόγω των καιρικών συνθηκών και των παλιών κτιρίων που υπάρχουν. Το δίλημμα που έχει μπροστά του το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα και αφορά την ασφάλεια των κατοίκων της κοινότητας, ή θα διορθώσει τα συγκεκριμένα κτίρια ή θα δοθούν οδηγίες για να κατεδαφιστούν. Ήδη τις τελευταίες μέρες, ένα μεγάλο κτίριο της κοινότητας, όπως μας μετέφερε ο κοινοτάρχης έχει πάρει επικίνδυνη κλίση», πρόσθεσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών τους έχει παρουσιάσει πλάνο διαχείρισης, το οποίο βεβαίως η Επιτροπή Προσφύγων θα παρακολουθεί.
«Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή θα επισκεφθεί εντός των ημερών την κοινότητα. Η Επιτροπή αποφάσισε, όπως από τη νέα χρονιά καλέσει ενώπιον της όλα τα αρμόδια τμήματα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε επιστολές πολιτών προς τους ίδιους και με κοινοποίηση στην Επιτροπή Προσφύγων. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι υποχρέωση τους να ανταποκρίνονται στους πολίτες και υπάρχει και σχετική πρόνοια στη νομοθεσία. Πολύ πιο αυστηρή, πρέπει να σας πω, όταν μιλούν ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ας έρθουν εδώ ενώπιος ενωπίω και να μας εξηγήσουν γιατί απαξιούν τους πολίτες», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, σε γραπτή δήλωση του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, αναφέρει ότι η κοινότητα της Αυδήμου η οποία κατοικείται από πρόσφυγες που κατάγονται από 42 κατεχόμενες κοινότητες, αφέθηκε από την πολιτεία ξεχασμένη στο χρόνο.
«Πέραν των άλλων θεμάτων που αντιμετωπίζει, ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινότητα είναι οι πεπαλαιωμένες Τουρκοκυπριακές κατοικίες, κτίρια και υποστατικά τα οποία είναι ακατάλληλα, δεν έχουν οποιαδήποτε αρχιτεκτονική αξία και μερικά από τα οποία αποτελούν χαλάσματα και είναι ακόμη μη κατεδαφισμένα. Μια απαράδεκτη εικόνα η οποία αποτελεί τον ορισμό της οχληρίας. Ακόμη και διατηρητέα κτίρια τα οποία βρίσκονται στο πυρήνα της κοινότητας η κατάσταση τους αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για την ασφάλεια και υγεία των πολιτών», προσθέτει.
Αναφέρει ότι η διαχρονική ολιγωρία του κράτους και η γραφειοκρατία οδήγησε στο να μείνει η κατάσταση ως έχει.
«Μια κατάσταση η οποία δεν πάει άλλο. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Οι αρμόδιοι λειτουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν με άμεσες ενέργειες ως προς την αξιολόγηση κατοικιών και κτιρίων, την εκπόνηση στατικών μελετών ως προς τα κτίρια που μπορούν να σωθούν ή να κατεδαφιστούν. Περαιτέρβ χαιρετίζουμε την πρόθεση του κηδεμόνα τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών να επισκεφθεί μαζί με τους αρμόδιους λειτουργούς των τμημάτων που εμπλέκονται την κοινότητα της Αυδήμου το συντομότερο δυνατό», καταλήγει ο κ. Γεωργίου στη γραπτή του δήλωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις