ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: O χρόνος που τελειώνει όπως και οι σύμμαχοί της

Ελλάδα: O χρόνος που τελειώνει όπως και οι σύμμαχοί της

Όλες οι δηλώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, των αξιωματούχων που εμπλέκονται στη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, κατατείνουν τα τελευταία 24ωρα σε αυτό που λένε οι άπαντες. Ότι, «ο χρόνος τελειώνει», και πρέπει «το συντομότερο δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία».

Εκεί όπου φαίνεται να αποκλίνουν οι απόψεις είναι στο εάν και κατά πόσο, με τα σημερινά δεδομένα, μία τέτοια συμφωνία είναι κοντά ή εάν, όπως επισήμανε πριν από μία ακριβώς εβδομάδα ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάϊσελμπλουμ, αμέσως μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία και παραβρέθηκε, «μένουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις πολλά βήματα».

Καθοριστικό από κάθε πλευρά εκτιμάται ότι είναι το νέο ραντεβού αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η κ. Μέρκελ, που από πολλούς θεωρείται πλέον «η μόνη φίλη που έχει απομείνει στον κ. Τσίπρα», δήλωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των χωρών-μελών της G7 στη Βαυαρία, ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, «αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος».

Επανέλαβε ακόμα ότι επιθυμία της είναι η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ξεκαθάρισε ταυτόχρονα αυτό που έχει πει απ΄την αρχή της διαπραγματευτικής πορείας με την ελληνική κυβέρνηση, ότι «η αλληλεγγύη προϋποθέτει να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα».

Επίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος, υπερασπιζόμενη την πολιτική της επιμονή στην υιοθέτηση και ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με αυστηρούς δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς όρους, ανέφερε ότι τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες, και ότι «ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία».

Η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, είναι όπως δήλωσαν ξεχωριστά χθες οι Φρανσουά Ολάντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η 30η Ιουνίου.  Τότε λήγει και η 4μηνη προθεσμία που δόθηκε στην Ελλάδα από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου φέτος, ούτε έναν μήνα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εξαρχής ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ότι «η τρόικα τελείωσε».

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση επέμενε ως τώρα ότι η λεγόμενη «5η αξιολόγηση», εκείνη δηλαδή που εκκρεμούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το 2ο Μνημόνιο και να εκταμιευτούν τα περίπου 7 δις ευρώ των δανειστών που έκτοτε παραμένουν δεσμευμένα μέχρι επίτευξη άλλης συμφωνίας, η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει πριν από περίπου 2 μήνες: «Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β` Προγράμματος. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στις 10.12.14 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται τρία πρόσωπα που είναι γνώστες των διαπραγματεύσεων, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν επέκταση του προγράμματος της χώρας έως το τέλος Μαρτίου 2016, αλλά οι διαφωνίες για τους όρους της συνεχιζόμενης στήριξης και το ρίσκο για το τι θα συμβεί μετά υπονομεύουν το σχέδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των πιστωτών έγινε την περασμένη εβδομάδα, με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα.

Κι ακόμα, για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα «ξεμείνει» από χρήματα μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2016, θα αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια που είχαν διατεθεί για τον τραπεζικό κλάδο, από το πρώτο πακέτο διάσωσης, τα οποία ανέρχονται στα 10,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πηγή, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η προσφορά αυτή θα καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τον Μάρτιο του 2016.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, της περασμένης εβδομάδας, προσφέρθηκε στην Ελλάδα επέκταση του προγράμματος και επιπλέον χρηματοδότηση σε αντάλλαγμα την εφαρμογή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, καθώς και περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις. Αλλά ο κ. Τσίπρας απέρριψε αυτούς τους όρους ως «απαράδεκτους», αναφέρει η πηγή της WSJ.

Η αποτυχία να υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τη νέα βοήθεια, υπονομεύει τώρα την όποια συμφωνία μπορεί να υπάρξει κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, αναφέρουν οι πηγές της  εφημερίδας. Η κατάσταση μάλιστα, επισημαίνουν,  επιδεινώνεται, καθώς κάθε επιπλέον ημέρα εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει λιγότερα χρήματα στη διάθεσή της, καθώς θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα για τη σταθεροποίηση του κλάδου.

Έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές στην Αθήνα προβλέπουν ότι σε περίπτωση μη σύγκλισης των απόψεων Τσιπρα-Μέρκελ και Ολάντ κατά την αυριανή τους συνάντηση, δεν αποκλείεται να επανέλθει η πρόταση περί «συμπεφωνημένης παράτασης» ως τον επόμενο Μάρτιο, με οικονομική στήριξη για να γλυτώσει η Ελλάδα την χρεοκοπία, και δέσμευση εφαρμογής «μίνιμουμ μέτρων».

Ξένοι διπλωματικοί κύκλοι στην ελληνική πρωτεύουσα σημειώνουν την σαφή, όπως λένε, απόκλιση θέσεων μεταξύ της κ. Μέρκελ και του Υπουργού της των Οικονομικών. Η Καγκελάριος, όπως λένε, φαίνεται να έχει πάρει «προσωπικά στους ώμους της τη λύση του ελληνικού προβλήματος, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη», ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται «να έχει χάσει την υπομονή του με τις παλινωδίες των Ελλήνων, και να μην θεωρεί καταστροφικό πλέον το ενδεχόμενο ενός Grexit».

Αξιωματούχος κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που είναι ανάμεσα σε εκείνα που δεν έχουν την ίδια άποψη με τον κ. Σόιμπλε, είπε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει όλους τους φίλους της, και ότι μόνο της στήριγμα μοιάζει να είναι πια μόνο η κ. Μέρκελ, “εκείνη την οποία ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση, δεν άφηνε στιγμή που να μην μιλήσει έντονα εναντίον της».

Η ίδια πηγή υπέδειξε ως «ιδιαίτερα ανησυχητικό» για την Ελλάδα το γεγονός ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες πάντα η Αθήνα προσέβλεπε για υποστήριξη στην οικονομική της κρίση, έχουν σκληρύνει στάση.

Από την Σύνοδο των G7, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι αισθάνεται πως είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση, και αυτό – είπε - που θα χρειαστεί είναι «η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί».

Οι Έλληνες, πρόσθεσε, θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα.c

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top