ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Δημητρίου: Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου ο μοναδικός δίαυλος προς την ειρήνη

Α.Δημητρίου: Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου ο μοναδικός δίαυλος προς την ειρήνη

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ «η ανθρωπότητα έχει ανάγκη να διακηρύξει και πάλι ότι η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η αναγνώριση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου συνιστούν τον μοναδικό δίαυλο προς την ειρήνη, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στον κόσμο» δήλωσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας ότι «συνιστούν τη μοναδική οδό προς αποτροπή των πράξεων βαρβαρότητας που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση».

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε χαιρετισμό της στο Νομικό Συνέδριο για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Δημητρίου, είπε ότι «τρεις γενεές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν στάθηκαν ικανές να κατασιγάσουν τις συζητήσεις του πολιτισμένου κόσμου γύρω από το τι εστί ‘ανθρώπινο δικαίωμα’ και σε ποιο βαθμό η έννοια αυτή είναι δυνατόν σήμερα να διευρυνθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιβάλει συγκεκριμένες νέες διεθνείς και συνταγματικές υποχρεώσεις στα κράτη, όπως εν προκειμένω το δικαίωμα σε υγιές περιβάλλον, αλλά και το δικαίωμα στον θάνατο». 
 
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για "δύο μείζονα και εν πολλοίς διαμφισβητούμενα ζητήματα ως προς τη θεσμική τους υπόσταση, τα οποία ουδείς αμφισβητεί ότι πρέπει να απασχολήσουν τις σύγχρονες κοινωνίες, καθότι όσον αφορά το περιβάλλον τούτο επιβάλλεται για την προστασία της περιβαλλοντικής ποιότητας σε αντίθεση με τη νομική θεωρία για τα δικαιώματα της φύσης».
 
Επίσης, σε σχέση με το ζήτημα της ευθανασίας, «κάθε κοινωνία πρέπει το ταχύτερο να δώσει απαντήσεις σε ηθικό, ιατρικό και νομικό επίπεδο για ένα θέμα, το οποίο με τον ένα ή άλλο τρόπο, απασχολεί όλους ή σε αντίθετη περίπτωση να κλείσει τη συζήτηση οριστικά».
 
Η Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε «ποια είναι λοιπόν ειδικότερα τα βασικά ερωτήματα, στα οποία κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει, σήμερα, να εγκύψει και να δώσει απαντήσεις;» για να σημειώσει, ακολούθως ότι «κάθε κοινωνία καλείται να απαντήσει κατά πόσο επέστη ο χρόνος το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον να κατοχυρωθεί σε διεθνές και συνταγματικό επίπεδο ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την υπόσταση της ανθρώπινης ζωής».
 
Είπε ακόμη ότι «κάθε κοινωνία οφείλει να απαντήσει κατά πόσο το δικαίωμα στη ζωή, όπως αυτό ακριβώς κατοχυρώνεται σε διεθνή κείμενα, δύναται εν προκειμένω να ερμηνευθεί ότι εμπεριέχει και το αντίθετο, ήτοι το δικαίωμα στον θάνατο».
 
Κλείνοντας η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι προσβλέπει πως το συνέδριο, «μέσα από τις γόνιμες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν από τους εξέχοντες ομιλητές που είναι παρόντες, θα δώσει προς όλους τους δρώντες εκείνες τις αναγκαίες απαντήσεις και κατευθύνσεις, ώστε η πολιτεία στο πλαίσιο των διεθνών της υποχρεώσεων και συνακόλουθα των πάγιων νομολογιακών αρχών, σε πνεύμα συναίνεσης όπως αρμόζει σε θέματα τέτοιας φύσεως, να προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα τα οποία η δική της ξεχωριστή κοινωνία και οι ιδιαιτερότητές της επιτάσσουν».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top