ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠτΔ: «Λαμβάνουμε πρόνοια για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και πρόληψη δασικών πυρκαγιών»

ΠτΔ: «Λαμβάνουμε πρόνοια για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και πρόληψη δασικών πυρκαγιών»

Χαιρετισμό στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του Σωματείου ΦΟΙΝΙΞ, με θέμα τη διαδικασία επιλογής των κατάλληλων φυτών ή δέντρων για φύτευση σε πυρόπληκτες περιοχές, σε σχέση με συγκεκριμένες επιστημονικές ή άλλες παραμέτρους, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, το Σωματείο ΦΟΙΝΙΞ, ιδρύθηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που άρχισε στις 3 Ιουλίου 2021 από την περιοχή της κοινότητας Αρακαπά και επεκτάθηκε στα όρια άλλων εννιά κοινοτήτων των ορεινών περιοχών των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας. Η ίδρυση του Σωματείου αποσκοπεί στην αναζωογόνηση και αειφόρο ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών. Η ομάδα πρωτοβουλίας του Σωματείου αποτελείται από μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, καθώς και επιστήμονες και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.

Το Σωματείο επιδιώκει τη συνένωση δυνάμεων και την ορθολογική και οργανωμένη αξιοποίηση μεμονωμένων προσπαθειών, ώστε οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να έχουν μια δυναμική και έναν ολιστικό αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός έξυπνου τεχνολογικά συστήματος αποκατάστασης και αειφόρου ανάπτυξης στην περιοχή. Ο ΦΟΙΝΙΞ λειτουργεί ήδη υπό επταμελές συμβούλιο, με παράλληλη δραστηριοποίηση επιμέρους ομάδων, στη βάση των θεματικών που συνθέτουν την όλη προσπάθεια. Από την μέρα δημιουργίας του, το Σωματείο αναπτύσσει δράσεις συνεχούς ενημέρωσης και χρήσιμης ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, τόσο προς τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής όσο και σε όλους όσοι επέλεξαν να συμμετέχουν στο Σωματείο και στις προωθούμενες από αυτό δράσεις για ανάκαμψη και αναζωογόνηση των κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί.

Μια από τις δράσεις αυτές, είναι και το διήμερο επιστημονικό συνέδριο που αρχίζει σήμερα Σάββατο 11 Δεκεμβρίου. Θέμα του Συνεδρίου είναι η επιλογή των φυτών ή των δέντρων που είναι τα καταλληλότερα για φύτευση και ανάπτυξη στις πυρόπληκτες περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, σε σχέση με συγκεκριμένες επιστημονικές ή άλλες παραμέτρους όπως η αγροτική ανάπτυξη, η βιοποικιλότητα, η καταλληλόλητα του εδάφους, οι υδάτινοι πόροι, η μελισσοκομία και η διαχείριση των αποβλήτων. Προς τον σκοπό αυτό, έχουν επιλεγεί με προσοχή από τους διοργανωτές οι κατάλληλοι εισηγητές, για να μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, το οποίο πέραν από την προφανή συνεισφορά του στην προσπάθεια αναζωογόνησης των πυρόπληκτων περιοχών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού καταπιάνεται με θέματα που αφορούν τη γενικότερη προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου η κλιματική κρίση γίνεται εντονότερη, η ανάγκη για ανάλυση, ανάδειξη και υλοποίηση δράσεων πρόληψης, προσαρμογής και αποκατάστασης σε ευαίσθητες ή υποβαθμισμένες περιοχές κρίνεται ως εξέχουσας σημασίας. Οι μεσογειακές χώρες, και ιδιαίτερα η πατρίδα μας, βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

"Θέλω να τονίσω ότι το Κράτος λαμβάνει πρόνοια με κατάλληλο σχεδιασμό για αντιμετώπιση, γενικότερα, της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα για πρόληψη δασικών πυρκαγιών, αλλά και για αποκατάσταση της βλάστησης μετά από δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο, είναι πάντοτε καλοδεχούμενη και η ιδιωτική πρωτοβουλία και προσφορά, η οποία στην προκειμένη περίπτωση έρχεται να συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την κρατική προσπάθεια", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το σημερινό συνέδριο, όπως και όλες οι πρωτοβουλίες που προωθεί το Σωματείο ΦΟΙΝΙΞ, συμβάλλουν σημαντικά στην υλοποίηση των έργων και των δράσεων που, από την πρώτη στιγμή μετά την πυρκαγιά, σχεδίασε και υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Η άμεση ανακούφιση και αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων και αγροτών, η παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης σε αυτούς για επανεγκατάσταση και επαναδραστηριοποίηση, η αποκατάσταση κατοικιών, υποδομών και καλλιεργειών, τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ήδη φανεί, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων που έχουν προκύψει από τις πυρκαγιές και η αποκατάσταση της φύσης, αποτελούν μόνο μερικές από τις δράσεις που έχουν προωθηθεί για τη στήριξη των κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί και των κατοίκων τους. Η Κυβέρνηση, παραμένει σε εγρήγορση και διαρκή ετοιμότητα, ώστε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, με στόχο την όσο το δυνατό γρηγορότερη και πληρέστερη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση της περιοχής.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου ΦΟΙΝΙΞ και είμαι βέβαιος ότι από αυτό θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν οδηγό καλών πρακτικών για αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών. Συγχαίρω, για άλλη μια φορά θερμά τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας ΦΟΙΝΙΞ τόσο για το όραμα τους για αναζωογόνηση των κοινοτήτων τους όσο και για τη σημερινή τους δράση. Συγχαίρω επίσης τους ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top