ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγκριση του Υπουργικού για μείωση ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος

Έγκριση του Υπουργικού για μείωση ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος

Γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Νιόβης Παρισινού για Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Ψηφιακές Δεξιότητες και την απασχόληση, ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ικανότητας των πολιτών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δομής και οικονομικής δραστηριότητας. Οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν ουσιώδη προϋπόθεση για τη μάθηση, την εργασία και την ενεργό συμμετοχή σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και σε μία ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Έμφαση δίνεται σε δράσεις που αφορούν την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της αγοράς εργασίας, τόσο σε ψηφιακές δεξιότητες ευρείας βάσης όσο και σε ειδικούς Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Επίσης, συμβάλλει στον ανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, ούτως ώστε να αξιοποιείται η προστιθέμενη αξία των ψηφιακών μέσων και εργαλείων στη διδασκαλία και τη μάθηση, να καλλιεργούνται οι δεξιότητες του μέλλοντος, αλλά και να προάγεται η επαγγελματική κατεύθυνση στους τομείς STEM (Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά).

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την έκδοση διατάγματος για να υλοποιηθεί η πολιτική της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με την άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη της αρχές που περιέχονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών ενέργειας και αφού προηγήθηκε διαβούλευση με την Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζει το κοινοτικό κεκτημένο.

Το Διάταγμα προνοεί για τα εξής:

· τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην οικιακή διατίμηση για ευάλωτους καταναλωτές 08 και 56 (εναποθήκευση θερμικής ενέργειας για οικιακή χρήση) από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% στο μειωμένο συντελεστή 5%, για περίοδο 6 μηνών, για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 1/11/2021.

· τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην οικιακή διατίμηση 01 και 02 και 56 (εναποθήκευση θερμικής ενέργειας για οικιακή χρήση) από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% στο μειωμένο συντελεστή 9%, για περίοδο 3 μηνών για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 1/11/2021.

 

Το Διάταγμα τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει τα πιο κάτω πρόσωπα ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2024: Πρόεδρος ο Φίλιππος Πατσαλής, και Μέλη οι Αναστασία Αϊλαμάκη, Ανδρέας Αναγιωτός, Ευγένιος Ευγενίου, Βασιλική Κασσιανίδου, Μιχάλης Νεοπτολέμου, Χριστάκης Σεργίδης και Αντρέας Χαραλάμπους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top