ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικό δεκανίκι στην Τουρκία- 'Φρέναρε' την απόφαση για Βαρώσια

Γερμανικό δεκανίκι στην Τουρκία- 'Φρέναρε' την απόφαση για Βαρώσια

Περισσότερο χρόνο ζήτησε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, ώστε να μελετήσει το έγγραφο επιλογών με νομικά και πολιτικά μέτρα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι, κι έτσι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δεν πήρε καμιά απόφαση στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το θέμα παραπέμφθηκε ξανά σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών (CΟRΕPΕR). Παρά την πρόθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για συζήτηση του θέματος των μέτρων κατά της Τουρκίας, κατά τη σύνοδο της Δευτέρας, με τη σύμφωνο γνώμη αρκετών κρατών-μελών (πέραν της Κύπρου στήριξαν η Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία, Αυστρία, Μάλτα, Λουξεμβούργο), η Γερμανία κινήθηκε για μια ακόμη φορά υποστηρικτικά έναντι της Άγκυρας.

Με επιχείρημα την αδυναμία μελέτης του εγγράφου, λόγω της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου τις προηγούμενες μέρες, η Ανναλένα Μπέρμποκ ζήτησε χρόνο και τον εξασφάλισε, παραπέμποντας εκ νέου το θέμα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. Τη Γερμανική θέση στήριξε και η Ιταλία, ενώ επιφυλακτική έναντι της λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά η Ολλανδία.

Πάντως ο Ζοζέπ Μπορέλ υπέδειξε ότι η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο συντομότερο γιατί εκκρεμεί εδώ και καιρό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο να πληγεί η αξιοπιστία της ΕΕ για την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ο υπουργός εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας αλλά ήγειρε παράλληλα και την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάση για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αποτελούν κίνητρο για την Τουρκία να άρει τις παράνομες ενέργειές της και αναλόγως, να αρθούν και τα σε βάρος της μέτρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε στους ομολόγους του ότι αυτή η προσέγγιση δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ αλλά την ίδια ώρα προσφέρει κίνητρα στην Τουρκία και βοηθά την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση Χριστοδουλίδη έτυχε υποστήριξης από τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και τους ΥΠΕΞ διαφόρων άλλων χωρών, ανάμεσά τους, της Ιρλανδίας, Αυστρίας, Γαλλίας, και Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με συμφωνία των ΥΠΕΞ να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειας της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top