Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ξεκάθαρος ο Στιούαρτ - «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό»

14.12.2021
19:25
Πολιτική

Δεξίωση στους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ παρέθεσε απόψε ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ. Η δεξίωση στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη διήρκεσε δύο περίπου ώρες, από τις επτά ως τις εννιά το βράδυ.


Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σε άτυπη τριμερή που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην αποψινή δεξίωση, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, παρευρέθηκαν μόνο γύρω στα 40 άτομα, μεταξύ αυτών οι Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι επικεφαλής και συμπρόεδροι των τεχνικών επιτροπών.

Πρώτος έφτασε στο χώρο της δεξίωσης γύρω στις επτά και δέκα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και λίγο αργότερα ο Τ/κ ηγέτης. Τους υποδέχθηκε ο ειδικός αντιπρόσωπος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο της δεξίωσης όπου αντάλλαξαν μερικές κουβέντες μεταξύ τους και με τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια στάθηκαν στον εξωτερικό χώρο για φωτογραφίες και εκεί ο κ. Στιούαρτ προέβη σε σύντομη δήλωση. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν και πάλι στον εσωτερικό χώρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε γύρω στις οκτώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδευόταν από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και ο Ερσίν Τατάρ από τον σύμβουλό του και διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκιούν.

Δείτε φωτογραφίες του ThemaOnline από τη δεξίωση:

Μνεία στο έργο των τεχνικών επιτροπών από τον Στιούαρτ στη δεξίωση στο Λήδρα Πάλας

Σε σύντομη εναρκτήρια δήλωση στην οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο των τεχνικών επιτροπών και την πολιτική υποστήριξη από τους δύο ηγέτες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προέβη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, στη δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, ενώ σημείωσε ταυτόχρονα τις αναφορές του ΓΓ του Οργανισμού ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό.
 
«Βασιζόμαστε πάνω σας να συνεχίσετε να ωθείτε τους ανθρώπους σας να επιλύουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πολύ τις καθημερινές ζωές των Κυπρίων», είπε ο κ. Στιούαρτ απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες, σε σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στο Λήδρα Παλάς, σημειώνοντας επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Κύπρο,  έπειτα από αρκετό καιρό.

Αναφερόμενος στο Λήδρα Παλάς είπε ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό χώρο». Ως νεοεισερχόμενος, πρόσθεσε, «μου δίνει την εντύπωση ως πολύ συμβολικό του κόστους της διένεξης όταν βλέπουμε πως πρέπει να ήταν αυτός ο χώρος».

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι είναι τιμή του που βρίσκονται στην εκδήλωση, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε μαζί εδώ στο νησί, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μας να γιορτάσουμε το τέλος του έτους και να σας έχουμε όλους μαζί».

Εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στο νησί για να συνεχίσει το καλό έργο της προκατόχου του Ελίζαμπεθ Σπέχαρ «και να υποστηρίξω αυτό που γνωρίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τον ΓΓ, δηλαδή να υποστηρίξω και τους δύο ηγέτες στην εξεύρεση ενός αμοιβαίως αποδεκτού τρόπου να προχωρήσουμε μπροστά».

Γνωρίζω, είπε, «ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο προσωπικά (τον ΓΓ) όπως έχει δείξει τον τελευταίο χρόνο μέσω των άτυπων συναντήσεων που έχει φιλοξενήσει στη Γενεύη τον Απρίλιο και στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο και γνωρίζω ότι βασίζεται πάνω μου να κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω τις προσπάθειες σας».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να γιορτάσουμε αυτά που έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο. «Ορισμένες φορές πρέπει να χαιρόμαστε με τα μικρά επιτεύγματα, αλλά έχω εντυπωσιαστεί από αυτά για τα οποία έχω ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά το έργο των Τεχνικών Επιτροπών».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο, η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία έχει φτάσει σε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης», προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό», καθώς και στην εναρμόνιση των πρωτοκόλλων COVID, προσθέτοντας ότι «νομίζω αυτό ήταν πολύ χρήσιμο».
 
Η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, είπε, «έχει επαναρχίσει ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειρήνης».
 
Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει κερδίσει ένα σημαντικό βραβείο, το Europa Nostra, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι τα πράγματα προχωρούν προς τα μπρος».
Αναφορά έκανε και στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικής Επιτροπής Επικοινωνιών για την επέκταση του 5G σε ολόκληρο το νησί.
 
Οπότε, ανέφερε ο κ. Στιούαρτ, «έχει γίνει πολλή καλή δουλειά και θα ήθελα να εξαίρω τα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών πολλοί εκ των οποίων είναι σήμερα εδώ και τους ηγέτες για την υποστήριξή τους, γιατί χωρίς την πολιτική σας υποστήριξη αυτού του είδους τα πράγματα απλώς δεν είναι εφικτά».

«Βασιζόμαστε πάνω σας να συνεχίσετε να ωθείτε τους ανθρώπους σας για να επιλύσουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πολύ τις καθημερινές ζωές των Κυπρίων», είπε.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν ήταν μια επίσημη εκδήλωση αλλά μάλλον μια «άτυπη ευκαιρία να ευχηθούμε σε όλους ένα χαρούμενο νέο χρόνο και να ανασκοπήσουμε ορισμένα από τα επιτεύγματα που είχαμε», προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει «σε περαιτέρω πρόοδο τον επόμενο χρόνο».