Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Προϋπολογισμός 2022: Υπερψηφίζεται από ΔΗΚΟ - Δεν συμφωνεί όμως με κυβερνητική πολιτική

15.12.2021
19:27
Πολιτική

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «συμφωνούμε με την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, για να προσθέσει ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανένα».

«Παρά το ότι πιστεύουμε πως δεν έχει παρουσιαστεί ένας ολοκληρωμένος κυβερνητικός σχεδιασμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ούτε και αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κινδύνων που έχουμε περιγράψει, το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2022», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Εξηγώντας τους λόγους για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πέραν της επίδοσης των φακέλων για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, λόγος για τον οποίο το ΔΗΚΟ καταψήφισε τον περσινό προϋπολογισμό, η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί συγκεκριμένες εισηγήσεις του κόμματος για βελτίωση του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, είπε πως έγινε αποδεκτή η επιδότηση του κόστους βρεφοκομικών σταθμών κατά €1.200 ετησίως ανά τέκνο για οικογένειες με δυο ή και περισσότερα τέκνα και μονογονικές οικογένειες που δικαιούνται επίδομα τέκνο, ενώ έγινε αποδεκτή η εισήγηση για τη αύξηση της χορηγίας για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μονάδων σε οικιστικές μονάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως ακολούθως:

Είπε ακόμη ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση να αυξηθεί το κονδύλι για τα Στεγαστικά Σχέδια για τους Πρόσφυγες του Υπουργείου Εσωτερικών κατά €5 εκ., ενώ το ΔΗΚΟ έλαβε διαβεβαίωση από το ΥΠΟΙΚ ότι η δημιουργία Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών για Παιδιά στη Λευκωσία και τη Λεμεσό θα περιληφθεί στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του ΟΚΥΠΥ. Σημείωσε ότι το Τιμητικό Επίδομα σε Αιχμάλωτους και Παθόντες του 1974 θα αυξηθεί και συγκεκριμένα θα διπλασιαστεί, καθώς αφορά χαμηλοσυνταξιούχους αιχμάλωτους και παθόντες του 1974 που δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε καλά νέα σε σχέση με την ανάκαμψη της οικονομίας και την εκτιμώμενη μείωση του χρέους, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως είπε, σχετίζονται με την πανδημία, την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, η οποία αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές αφίξεις, αλλά και στην υψηλή ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό που θα φτάσει στο 2% φέτος.

«Τονίζουμε πως από τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε αυτά τα ψηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα είναι 5,5% το 2021, όπως υπολογίζεται αλλά σε πραγματικούς όρους θα είναι μόνο 3,5%», είπε.

Αναφέρθηκε στις αποκλίσεις των μακροπρόθεσμων στόχων λόγω της πανδημίας, όπως τη μείωση του χρέους, αλλά και στο δημοσιονομικό έλλειμμα που θα παραμείνει μέχρι και το 2024. «Άρα η Κυβέρνηση ποντάρει στον μοναδικό μηχανισμό που παραμένει στη διάθεση της για τη μείωση του χρέους: την ανάπτυξη της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι δαπάνες αυξήθηκαν δραματικά επειδή δεν έχουν αυτονομηθεί τα δημόσια νοσηλευτήρια και συνεχίζουμε να καλύπτουμε τα ελλείμματα τους, ο ΟΑΥ δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις και τις υπερχρεώσεις του συστήματος και επειδή δεν υπάρχει σφαιρικός προϋπολογισμός. «Αν υπήρχε, θα ήμασταν στα €1,2 δις και όχι στα €1,8», είπε.

«Όλοι οι βασικοί συντελεστές του συστήματος έχουν στηθεί για να τρώνε όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από την πίττα του ΓεΣΥ», είπε.

«Οι γιατροί κερδίζουν, τα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ κερδίζουν, τα νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ κερδίζουν, οι φαρμακευτικές εταιρείες κερδίζουν ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρείες κερδίζουν. Και όλα αυτά τα κέρδη τα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος», είπε και πρόσθεσε: «Τι προτείνει λοιπόν η Κυβέρνηση για να συγκρατηθούν και να περιοριστούν οι δαπάνες του ΓεΣΥ; Τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ρίσκο στην οικονομία αποτελεί και η διαφθορά με την διεθνή εικόνα της Κύπρου «ως κέντρο διαπλοκής και διαφθοράς».

«Ποια σοβαρή εταιρεία θα έρθει να εγκατασταθεί εδώ με τέτοια εικόνα; Ποιος σοβαρός επενδυτής» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «αντίθετα, οι πληροφορίες μας είναι πως αυτή τη περίοδο σημειώνεται μια μαζική φυγή εταιρειών από την Κύπρο, λόγω της κακής μας φήμης και κάτω από την πίεση εποπτικών αρχών άλλων χωρών».

«Οι διαρροές των ‘Panama Papers’ και των ‘Pandora Papers’ εμπλέκουν άμεσα την Κύπρο αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φτάσαμε σε σημείο ακόμη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να έχει εγκρίνει ψήφισμα με ειδικές αναφορές στην Κύπρο και ονομαστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως «βρισκόμαστε στο χειρότερο και πιο επικίνδυνο σημείο που βρεθήκαμε ποτέ στο Κυπριακό» και απέδωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «βαρύτατες ευθύνες».

Όπως είπε, η Τουρκία πλέον απροκάλυπτα προτάσσει τη λύση των δυο κρατών και αντί να αντιμετωπίζει συνέπειες από την ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προχωρεί όχι μόνο ανέπαφη και ανεμπόδιστη, αλλά εισπράττει και συγχαρητήρια.

Είπε πως το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε ακόμη και πριν από το Μοντ Πελεράν, πως η κλιμάκωση της διαδικασίας, κάτω από εκείνα τα δεδομένα θα μας οδηγήσουν εκτός διαπραγματεύσεων. Και έτσι και έγινε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μας άκουσε και κλιμάκωσε τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, ενώ διαπραγματευόμασταν 8 χρόνια το κεφάλαιο της ‘διακυβέρνησης’ που είναι το μοναδικό κεφάλαιο που έχει να δώσει η ε/κ πλευρά, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αμέσως μόλις ξεκίνησε η συζήτηση για την ασφάλεια: γιατί η Τουρκία επέμενε στις εγγυήσεις, στο στρατό και στα επεμβατικά δικαιώματα», είπε.

Χαρακτήρισε την πολιτική των κυρώσεων ως σωστή, για να προσθέσει πως η εφαρμογή της είναι που πάσχει.

«Εμείς, ως ΔΗΚΟ, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, με ένα και μόνο στόχο: να αλλάξει στάση στο Κυπριακό», είπε.

Όπως ανέφερε, για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, όπως θέλουμε όλοι, τότε θα πρέπει η Τουρκία να κάνει πολλές και συγκεκριμένες υποχωρήσεις.

Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να εγκαταλείψει την αποτυχημένη πολιτική που ακολουθεί και που μας οδηγεί στα τάρταρα της διχοτόμησης μέσω μιας λεγόμενης 'λύσης δύο κρατών' ή 'λύσης συνομοσπονδίας'».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα και η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού δεν θα επιτρέψουμε το Κυπριακό να εκτροχιαστεί σε λύση δυο κρατών και διχοτόμησης. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ