Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε αποδέχθηκε και ουδέποτε θα αποδεχθεί συζήτηση λύσης δύο κρατών, ενώ για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του κατά την ψηφοφορία, ο κ. Στεφάνου είπε πως θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, επειδή η υπερψήφιση του δεν συνάδει με τον ρόλο του ελέγχου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που ανέθεσε στο ΑΚΕΛ ο λαός.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οριστική διχοτόμηση είναι πιο ορατή από ποτέ, προσθέτοντας πως είναι πρόδηλο ότι για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πορεία και να μπει φραγμός στην τουρκική επιθετικότητα και στη ρητορική για λύση δύο κρατών, η οποία τροφοδοτείται από το παρατεταμένο αδιέξοδο, πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Αφού ανέφερε ότι η διάρρηξη του ζημιογόνου αδιεξόδου μπορεί να επιτευχθεί αν εμείς αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προσπαθώντας να αναγεννήσουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία στη σωστή της βάση, πρόσθεσε πως πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν δεν κινηθούμε εμείς δεν πρόκειται να κινηθούν άλλοι για εμάς.
Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης πως το ΑΚΕΛ, ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα που εργάζεται με συνέπεια για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, πριν από ένα χρόνο υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση, για διάρρηξη του διεξόδου, η οποία υπηρετεί δύο βασικούς στόχους.
«Αρχικά, με συγκεκριμένα βήματα μπορούμε να πείσουμε ότι είναι ειλικρινής η διακηρυγμένη ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έτσι θα αποκατασταθεί η ανύπαρκτη αξιοπιστία και πειστικότητα του Προέδρου στο Κυπριακό έναντι του διεθνούς παράγοντα, όπως διαπιστώνει ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς κ. Μαυρογιάννης», συνέχισε.
Είπε ακόμα πως ανταποκρινόμενοι στη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο ως καταλύτης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υποβάλαμε πρόταση για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί, η οποία δεν παραβιάζει κόκκινες γραμμές της πλευράς μας ούτε και εισηγείται απαράδεκτες υποχωρήσεις.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να εκτιμήσει το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τού εισηγείται μια συγκεκριμένη πρόταση για έξοδο από το επικίνδυνο αδιέξοδο, όχι μόνο της απέρριψε χωρίς συζήτηση, αλλά μάς κατηγορεί κιόλας για δήθεν απαράδεκτες υποχωρήσεις.
Σε σχέση με την οικονομία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «πλείστες τόσες φορές στα χρόνια της διακυβέρνησής της έχει πείσει ότι δεν έχει όραμα για το αύριο και αρκείται στη διαχείριση του σήμερα προωθώντας το πρόσκαιρο κέρδος, την αρπαχτή και το βόλεμα των ημετέρων».
Είπε πως για να καλύψει την «έλλειψη οράματος και συγκροτημένης οικονομικής πολιτικής» η Κυβέρνηση κάθε χρόνο παρουσιάζει πολυδιαφημισμένα σχέδια και δεσμεύεται για διάφορα «τα οποία συνήθως μένουν στα χαρτιά».
Εστιάζοντας στο θέμα της υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους ανέφερε ότι και σ’ αυτό τον τομέα η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ χαμηλό βαθμό «τον χαμηλότερο απ’ όλες τις Κυβερνήσεις».
Συνεχίζοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργήσουμε μια οικονομία κτισμένη σε στέρεες βάσεις, προσανατολισμένη προς μια βιώσιμη, ισορροπημένη και με κοινωνικό πρόσημο ανάπτυξη.
Ανέφερε πως επανεξετάζοντας το αναπτυξιακό μας μοντέλο, πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, οι οποίοι έχουν αφεθεί τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο.
Επιβάλλεται, είπε, να στηρίξουμε τη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς και την κυπριακή βιομηχανία, ουσιαστική στήριξη στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και παροχή κινήτρων όχι μόνο για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, αλλά και για να στηριχθεί η ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων.
Περαιτέρω ανέφερε πως την ίδια ώρα χρειάζεται να στραφούμε και σε νέους τομείς που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα και να δημιουργήσουμε μια οικονομία της γνώσης, αυξάνοντας την επένδυση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας και βελτιώνοντας τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αυτών των τομέων.
Επιβάλλεται να προωθήσουμε την κυκλική και πράσινη οικονομία με αποφασιστικότητα και γρηγορότερο ρυθμό γιατί και πάλι καθυστερούμε, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κράτους για να απαλλαγεί από τις στρεβλώσεις και τα προβλήματά του, είπε στη συνέχεια.
Στην ομιλία του ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για «διαπλοκή – διαφθορά – σύγκρουση συμφέροντος» που «εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και απαξιώνει ακόμα περισσότερο την πολιτική στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών» αναπαράγοντας το στερεότυπο «όλοι είναι ίδιοι».
Παρέθεσε ως παράδειγμα «το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωνε ανερυθρίαστα ότι για το μέγα σκάνδαλο των διαβατηρίων αν ήθελε θα μπορούσε 'να παρέμβει στις ανακριτικές αρχές για να παρουσιάσουν φάκελο, ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα'» και ότι ξένοι δημοσιογράφοι, στο κατώφλι Ευρωπαϊκής Συνόδου, περίμεναν μέσα στη βροχή τον Πρόεδρο για να τον ρωτήσουν για την εμπλοκή του στα Pandora Papers.
«Πάλι καλά βέβαια που ο Πρόεδρος δεν έκλεισε και σ’ αυτούς ραντεβού με τον διάβολο, όπως έκανε με συμπατριώτες μας δημοσιογράφους, γιατί τόλμησαν να τον ρωτήσουν κάτι δυσάρεστο. Οι κυβερνώντες δεν αντέχουν τα δυσάρεστα και τα επικριτικά δημοσιεύματα, γι’ αυτό και επιστράτευσαν μια στρατιά από συμβούλους στο προεδρικό για να τα ελέγχουν, τους οποίους φυσικά αδροπληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης» είπε.
Επιπλέον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το BBC πρόβαλε ντοκιμαντέρ για την Κύπρο με τον απαξιωτικό τίτλο «The offshore president» και το ανεκδιήγητο, όπως είπε, επιχείρημα του Προέδρου, για τα περί εμπλοκής του οικογενειακού του περίγυρου στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, λέγοντας επί λέξει: «Μα τι θέλετε; Επειδή είναι παιδιά μου να μείνουν άνεργοι;».
Υπενθύμισε επίσης «τη θλιβερή περίπτωση του τέως επιτρόπου εθελοντισμού, του Γιάννη Γιαννάκη» λέγοντας ότι η κυβερνητική νοοτροπία που «αναπαράγει και απογειώνει την αναξιοκρατία προκαλεί, κατά τον ίδιο τρόπο που προκαλεί το βόλεμα των ημετέρων στο προεδρικό, γεγονός που και πάλι είχε την τιμητική του στα πρωτοσέλιδα».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως το κόμμα του ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές του το κοινωνικό κράτος πρόνοιας προσθέτοντας ότι με το success story, για το οποίο επαίρεται η Κυβέρνηση, ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας βρίσκεται κάτω ή στο όριο της φτώχειας και χιλιάδες νοικοκυριά αγωνίζονται να βγάλουν τον μήνα και είναι βυθισμένοι στο άγχος και την οικονομική ανασφάλεια.
«Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι στο όριο της φτώχιας. Ας κρατήσουμε αυτό τον αριθμό», συνέχισε.
Ανέφερε περαιτέρω ότι το ΕΕΕ διαμορφώθηκε με τη λογική του περιορισμού των δικαιούχων αντί της παροχής βοήθειας σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και αδυνατεί να καταστεί ένα πραγματικό δίκτυ προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων. «Απλά μοιράζει τη φτώχεια σε περισσότερους», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: χρειάζεται επανασχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής για τη δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου κράτους πρόνοιας που θα στηρίζει αποτελεσματικά τους πολίτες».
Για την πανδημία είπε πως το ΑΚΕΛ επενδύει τις ελπίδες για έξοδο από την εφιαλτική κατάσταση, στην επιστήμη και διατύπωσε τη θέση ότι ο πρόγραμμα εμβολιασμών είναι μονόδρομος για να προστατευτούμε από αυτή την ασύμμετρη απειλή.
Το μείζον ζήτημα που ανάδειξε αυτή η πρωτοφανής κρίση, κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι ο ρόλος των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προσθέτοντας πως όλοι όσοι υποβάθμιζαν την αξία του δημοσίου ως στυλοβάτη του τομέα της υγείας, μετά από την τρομακτική εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων, θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Πρόσθεσε ότι επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης οι σχέσεις μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας έχουν υποβαθμιστεί εξαιτίας της συμπεριφοράς της Κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το παράδειγμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει. Με «πολιτικά πυροτεχνήματα και ξαναζεσταμένες ιδέες, όπως αυτή των πέντε δήμων, ο ΔΗΣΥ υπονομεύει τη μεταρρύθμιση υπενθυμίζοντάς μας τον κακό του εαυτό, όταν έθετε εμπόδια στην υλοποίηση του ΓεΣΥ» είπε.
Αναφέρθηκε και στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και Αιτητών Ασύλου «Πουρνάρα» και στις τραγικές, όπως είπε, συνθήκες που επικρατούν εκεί, λέγοντας ότι 2.500 άνθρωποι στοιβάχτηκαν σε ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για να φιλοξενεί 600.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις