ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκουπίδια: Πότε θα «πληρώνουμε όσο πετάμε» – Εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον οι περισσότεροι δήμοι και κοινότητες

Σκουπίδια: Πότε θα «πληρώνουμε όσο πετάμε» – Εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον οι περισσότεροι δήμοι και κοινότητες

Πέραν των 20 δήμων και 75 κοινοτήτων, που αντιστοιχεί περίπου στο 75% των τοπικών αρχών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα, για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ».

του Αντώνη Αδάμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε δώσει παράταση για τρίτη φορά στην υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές για να δοθεί χρόνος σε όσες το επιθυμούν να το πράξουν. Παράλληλα, τόσο οι τοπικές αρχές όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος έχουν στο μυαλό τους και τις εξελίξεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη σύμπραξη δήμων.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Ελένη Στυλιανοπούλου, το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. «Παράλληλα, διερευνούμε ποιοι δήμοι και κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους για την εφαρμογή του συστήματος», δήλωσε.

Σημειώνεται πως με βάση το σχέδιο του προγράμματος, η συνεργασία μεταξύ των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωτική, με την προτροπή αυτή να γίνει, όπου είναι δυνατόν, στη βάση της ομαδοποίησης/συμπλεγμάτων, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εντός 2022 η εφαρμογή του προγράμματος
Αφού μελετηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος και αποφασιστεί η ομάδα των τοπικών αρχών που θα συνεργαστούν στην εφαρμογή του συστήματος, τότε οι τοπικές αρχές θα ετοιμάσουν μελέτη που θα υποβάλουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος για έγκριση.

Αφού εγκριθεί η μελέτη, ακολούθως θα δοθεί το «πράσινο φως» για υλοποίηση του έργου εντός της ομάδας τοπικών αρχών.

«Στόχος είναι να προχωρήσουν οι πρώτες ομάδες με την εκπόνηση μελέτης με τον νέο χρόνο άμεσα. Όπου θεωρούμε ότι θα κλείσουν οι συνεργασίες, θα προχωρήσουν με τις μελέτες», δήλωσε στη σελίδα μας η κα. Στυλιανοπούλου.

«Βλέποντας τα χρονοδιαγράμματα, οι πρώτες ομάδες θα μπορούν να αρχίσουν την εφαρμογή του προγράμματος το τελευταίο τρίμηνο του 2022 καθώς υπάρχουν διάφορες ενέργειες που πρέπει να γίνουν όπως αγορά εξοπλισμού και εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού», σημείωσε.

Πώς αλλάζει η ζωή μας με το «Πληρώνω όσο πετώ»
Στη ζωή μας θα μπει η προπληρωμένη σακούλα την οποία θα αγοράζουν οι πολίτες σε συγκεκριμένη τιμή ενώ η πληρωμή των τελών για συγκομιδή των αποβλήτων θα γίνεται ανάλογα με το βάρος ή τον όγκο τους.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, εγκαθιδρύει το σύστημα διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και οργανικών/ βιολογικών αποβλήτων και προβλέπει την εφαρμογή συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ» με προπληρωμένη σακούλα.

Το «Πληρώνω Όσο Πετώ» είναι το σύστημα χρέωσης υπηρεσιών διαχείρισης των Δημοτικών Αποβλήτων (μεικτών ή χωριστά συλλεγμένων) με ετήσια πάγια ή/και κυμαινόμενα τέλη, τα οποία συσχετίζονται άμεσα με τον όγκο ή το βάρος ή και τα δύο καθώς και την κατηγορία των αποβλήτων που αποτίθενται για συλλογή και περαιτέρω διαχείριση.

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών καθώς και η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων.

Το «Πληρώνω Όσο Πετώ» θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις βασικές πρόνοιες των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top