ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελεκάνος: Οι εταίροι αναγνώρισαν πως η Κύπρος αντιμετωπίζει ιδιάζουσες προκλήσεις στο μεταναστευτικό

Πελεκάνος: Οι εταίροι αναγνώρισαν πως η Κύπρος αντιμετωπίζει ιδιάζουσες προκλήσεις στο μεταναστευτικό

Οι εταίροι αναγνώρισαν τις ιδιάζουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο μεταναστευτικό κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος άγγιξε επίσης τα θέματα άμυνας και της ασφάλειας, της αντιμετώπισης της πανδημίας και των σχέσεων με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας.

 
Ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους εταίρους κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και επέστησε την προσοχή σε σημεία των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο κεφάλαιο που αφορούν την Κύπρο, συγκεκριμένα σε σχέση με τη σοβαρότητα του προβλήματος για τη χώρα, σε σχέση με τη στήριξη των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και σε σχέση με την εργαλειοποίηση μεταναστών.
 
Ειδικότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως υπήρξε «καθολική αναγνώριση» από τους εταίρους του μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
 
Πρόσθεσε πως αναγνωρίστηκε από τους εταίρους ότι σημαντικός αριθμός αιτητών ασύλου προέρχονται από ασφαλείς χώρες προέλευσης «τους οποίους η Τουρκία προωθεί κατά τρόπο συστηματικό, μέσω κατεχομένων, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου».
 
Αναφερόμενος στα σημεία των συμπερασμάτων που αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Κύπρο, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν «να εξετάσουν τρόπους υποστήριξης των Κρατών Μελών, που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».
 
Όπως επεσήμανε, ένα από τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιάζουσες προκλήσεις που απαιτούν ειδικά προσαρμοσμένες λύσεις είναι και η Κύπρος, θέση την οποία όπως είπε στήριξαν πρόσφατα με κοινή επιστολή προς τους Προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Κύπρος, η Ελλάδα, η Δανία, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Αυστρία και η Λιθουανία.
 
Επίσης, συνέχισε ο κ. Πελεκάνος, στα συμπεράσματα οι ηγέτες ζητούν από την Κομισιόν και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική «να αναλάβουν ταχεία δράση» ώστε να εξασφαλιστούν αποτελεσματικές επιστροφές σε ασφαλείς τρίτες χώρες προέλευσης όσων προσώπων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
 
«Το μέτρο αυτό θα ήταν ένα εξ εκείνων που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να απαμβλύνει το πρόβλημα για την Κύπρο», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Τέλος, πρόσθεσε, οι 27 καταδίκασαν στα συμπεράσματα τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν μετανάστες και υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών για αντιμετώπιση της πρακτικής αυτής.
 
Οι 27 ζήτησαν επίσης «την εκπόνηση εργασιών προς την κατεύθυνση υποβολής προτάσεων για λήψη μέτρων κατά μεταφορέων (συγκαταλεγομένων αεροπορικών εταιρειών) που εμπλέκονται σε διοχέτευση παράτυπων μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια» πρόσθεσε.
 
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής τα μέτρα κατά μεταφορέων αφορούν εταιρείες που ενεπλάκησαν με τη μεταφορά ανθρώπων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ.
 
Αναφορικά με τα άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε στην απόφαση όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα όπως η ΕΕ «αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια και αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις διάφορες προσκλήσεις» λόγω των πολύπλοκων απειλών που παρουσιάζονται, αναφορά που παραπέμπει στη συζήτηση για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής Πυξίδας.
 
Σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως οι 27 επανέλαβαν πως ο εμβολιασμός έχει ζωτική σημασία, ιδιαίτερα η «εμβολιαστική κάλυψη όλων και η χορήγηση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης του εμβολίου».
 
Επίσης, πρόσθεσε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του για ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας (Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Λιβύη, Αλγερία, Μαρόκο και Τυνησία) και την από κοινού αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και ευκαιριών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top