ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και ιδρυτής του ΑΝΤ1 Λουκής Παπαφιλίπου

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και ιδρυτής του ΑΝΤ1 Λουκής Παπαφιλίπου

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Λουκή Παπαφιλίπου τόσο στο νομικό κόσμο όσο και στη Διοίκηση και Διεύθυνση του ΑΝΤ1.

Σε ανακοίνωση που μεταδίδει το κανάλι, με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Παπαφιλίππου, καθώς και η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΑΝΤ1, ανακοινώνουν τον θάνατο του δικηγόρου Λουκή Παπαφιλίππου, ιδρυτή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΝΤ1, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου 2021, μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, σε ηλικία 84 ετών.

Οι λεπτομέρειες για την κηδεία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας

Ο Λουκής Παπαφιλίππου γεννήθηκε το 1937 στην Ποταμιά Κύπρου. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 ως μέλος της ΕΟΚΑ. Συνελήφθη για τη δράση του από τους Άγγλους και κλείστηκε για δύο χρόνια στις φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ήταν νυμφευμένος με την Ηρώ Χατζημάρκου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.

Δικηγορία

Το 1963 ίδρυσε το Δικηγορικό Γραφείο Λουκής Παπαφιλίππου, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Λουκής Παπαφιλίππου & Σια Δ.Ε.ΠΕ., όπου και εξασκεί τη δικηγορία μέχρι σήμερα. Είναι από τους πρωτοστάτες της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο και της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και εταιρειών. Το δικηγορικό του γραφείο είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον αναγνωρισμένα στην Κύπρο.

Έχει ειδικευθεί σε θέματα Συνταγματικού, Διοικητικού, Ναυτικού και Εταιρικού Δικαίου. Από τη δικηγορία αφυπηρέτησε την 31 Δεκεμβρίου 2019. Το Δικηγορικό Γραφείο που κληροδότησε σήμερα στο γιό του, επίσης νομικό Λέαντρο Παπαφιλίππου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο. Υπήρξε εκδότης του Κυπριακού Νομικού Βήματος, διαδεχόμενος το Λεύκο Κληρίδη (1967-1981) κατά την περίοδο 1988 -1993.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας (1982-1988) και Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (1988-1994). Από το 1993 ήταν Πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα Κύπρου.

Πολιτική

Ο Λουκής Παπαφιλίππου ανήκε στη λεγόμενη αντιμακαριακή παράταξη. Μετά το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 πήρε εντολή από τον Νικόλαο Σαμψών και μετέβη στη Νέα Υόρκη για να αναλάβει τη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν αφού ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν αναγνώρισε ποτέ την πραξικοπηματική κυβέρνηση.

Πολιτισμός

Ο Λουκής Παπαφιλίππου επιχορήγησε την ίδρυση της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Warsaw της Πολωνίας και το 2006, σε αναγνώριση της προσφοράς του, το πανεπιστήμιο δημιούργησε την έδρα The Loukis Papaphilippou Seat of Advancement of Modern Greek.

Είναι επίσης Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Πολωνίας στην Κύπρο. Ο κ. Παπαφιλίππου έχει δεχθεί πληθώρα βραβείων και τιμήθηκε ποικιλοτρόπως για την προσφορά του. Ενδεικτικά αναφέρονται: Το μετάλλιο Gran Official, Τhe Order General Jose De San Martin από την Αργεντινή. Ο τίτλος του Commendatore dell’ Ordine Al Merito Della Republica Italiana.

Ο Λουκής Παπαφιλίππου εξέδωσε αρκετές νομικές μελέτες καθώς και εννέα ποιητικές συλλογές. Είναι συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης και παλαιών βιβλίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top