Σε ένα χρόνο από την εφαρμογή της Νομοθεσίας περί Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημοσίου Τομέα, διενεργήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε λειτουργούς δημοσίων Αρχών, εκδόθηκαν Κατευθυντήριες Γραμμές, εγκρίθηκαν 226 Σχέδια Δημοσίευσης, υποβλήθηκαν 25 παράπονα, απαντήθηκαν 29 ερωτήματα που τέθηκαν γραπτώς και εκδόθηκαν 5 τελικές Αποφάσεις, ενώ απαντήθηκε μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών ερωτημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επίτροπου Πληροφοριών, Ειρήνης Λοϊζίδου - Νικολαϊδου.
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο περί του Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα, Νόμος 184(Ι)/2017, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 22 Δεκεμβρίου 2020, θεσπίστηκε, αφενός για να μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν γενικές πληροφορίες που αφορούν στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και αφετέρου, για να μπορούν να ασκούν έλεγχο σε Πράξεις της Διοίκησης.
Ο Νόμος αυτός δημιουργεί επίσης, υποχρέωση σε δημόσιες Αρχές, να δημοσιεύουν πληροφορίες που κατέχουν ή να τις παρέχουν σε πολίτες κατόπιν αιτήματος, ατελώς ή με κάποιο τέλος, νοουμένου ότι, οι ζητούμενες πληροφορίες δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που προβλέπει ο Νόμος ενώ την εποπτεία του Νόμου αυτού την έχει η Επίτροπος Πληροφοριών, που είναι η εκάστοτε Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διευκρινίζει η Επίτροπος.
«Παρά το ότι ο Νόμος αυτός είναι σχετικά καινούργιος, αξιολογώ ότι έτυχε αποδοχής και αγκαλιάστηκε από το κοινό ως ένα εργαλείο που συνδράμει στη λογοδοσία και στη διαφάνεια. Ωστόσο, θεωρώ ότι, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειές μας, για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση του κοινού, να ασκεί τα δικαιώματά του» καταλήγει η κ. Λοϊζίδου - Νικολαϊδου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις