ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφυκτικό πρέσιγκ στον Χριστοδουλίδη για ξεκαθάρισμα- Συμφώνησε ο Κασουλίδης για το ΥΠΕΞ

Ασφυκτικό πρέσιγκ στον Χριστοδουλίδη για ξεκαθάρισμα- Συμφώνησε ο Κασουλίδης για το ΥΠΕΞ

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η διαδοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών αφού οι πιέσεις για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 γίνονται πλέον ασφυκτικές.

Η πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για κατάθεση ενδιαφέροντος για το χρίσμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Ιανουαρίου 2022, επισπεύδει το ξεκαθάρισμα στο κυβερνών κόμμα και υποχρεώνει τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πάρει θέση, οριστικά και αμετάκλητα τις αμέσως επόμενες μέρες, με τελευταία προθεσμία το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου. Δηλαδή, το αργότερο μέχρι τότε, είτε θα πρέπει να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα μέσα από την κομματική διαδικασία (και κατά πάσα πιθανότητα να αναμετρηθεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου), είτε  να αποκλείσει οριστικά το ζήτημα της πιθανής δικής του υποψηφιότητας εάν δεν υπάρξει συνεννόηση με την Πινδάρου.

Πονοκέφαλος στην Πινδάρου

Προς το παρόν ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να επιμένει στη θέση που διατύπωσε με την επιστολή προς το Πολιτικό Γραφείο ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές και αποφεύγει να δεσμευτεί κατά τρόπον που να αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Στον ΔΗΣΥ αναγνωρίζουν ότι η πρόωρη απόφαση για τις προεδρικές περιορίζει τα περιθώρια ευελιξίας ενόψει της διαπραγμάτευσης με άλλα κόμματα για την επιδίωξη συνεργασιών, αλλά επιμένουν ότι η όποια απόφαση της παράταξης μπορεί να τεθεί στο τραπέζι προς διαπραγμάτευση. Θεωρούν ότι η προεδρολογία έχει αρχίσει ούτως μέσα στο κόμμα και εάν δεν κλείσει σύντομα τότε θα ενεργοποιηθούν φυγόκεντρες τάσεις και η ζημιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Διακριτικές κινήσεις από τον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει δημοσίως να τοποθετηθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Τhemaonline επιθυμεί όπως το θέμα κλείσει το συντομότερο κατά τρόπο διακριτικό και ανώδυνο, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταφέρει σε συνεργάτες του τη θέση ότι συμφωνεί ότι η εκκρεμότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δημιουργεί ζητήματα συνοχής και εικόνας, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην παράταξη. Από την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ασπάζεται τη θέση ότι είναι ενωρίς για αποφάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, γιατί ουσιαστικά θα ανοίξει τον προεκλογικό χορό, θα περιορίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να παράξει έργο κατά τρόπο αποτελεσματικό και θα δυσχεράνει την προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα ανοικτά ζητήματα.

Ναι και όχι για Κασουλίδη

Με δεδομένο ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 1η Ιανουαρίου 2022, στην κυβέρνηση γίνονται σκέψεις για το διάδοχο του Νίκου Χριστοδουλίδη σε περίπτωση που τεθεί θέμα κένωσης της θέσης του, είτε μετά από δική του αποχώρηση, είτε μετά από παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το όνομα του Ιωάννη Κασουλίδη είναι πρώτο στη λίστα για να αναλάβει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής για το υπόλοιπο της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Ο Ιωάννης Κασουλίδης δεν επιβεβαιώνει ούτε όμως και διαψεύδει τις πληροφορίες που τον φέρουν να αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραιτηθεί αυτοβούλως ή αναδομηθεί από τον Πρόεδρο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο κ Κασουλίδης φέρεται να αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση του ΠτΔ. 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top