Κύπριοι ψαράδες: Κάνουν το παν για να επιβιώσει το επάγγελμα - Δύσκολη χρονιά το 2021

Κύπριοι ψαράδες: Κάνουν το παν για να επιβιώσει το επάγγελμα - Δύσκολη χρονιά το 2021

Πολύ δύσκολη χρονιά χαρακτήρισε το 2021 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι επαγγελματίες ψαράδες τα κατάφεραν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο είναι «να κρατήσουμε τα αποθέματα όπως έχουν σήμερα για να μην εγκαταλειφθεί το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά».

Αναφέρθηκε στα ανεπιθύμητα ξενικά είδη όπως τα λαγοκέφαλα, τα λεοντόψαρα, και τα διάφορα καρχαροειδή, σημειώνοντας πως λόγω αυτών κινδυνεύει γενικά η Μεσόγειος θάλασσα και το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου. Αναφορά έκανε σε πρόταση των ψαράδων όπως αυξηθεί το ποσό που δίνεται στους ψαράδες για λαγοκέφαλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΕ έχει δώσει 40 εκατ. ευρώ στην Κύπρο προκειμένου να αξιοποιηθούν για έργα υποδομής στην αλιεία και για να κρατηθούν τα αποθέματα όπως έχουν σήμερα. Ο κ. Λεωνίδου κάλεσε την Πολιτεία να κάνει καλούς χειρισμούς σε αυτό το κονδύλι και να γίνουν έργα που σχετίζονται με την αλιεία. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων και στον καθαρισμό των ποταμών από την ρύπανση.

Πρόσθεσε πως μερικά είδη ψαριών και θαλασσινών ειδών είναι προς εξαφάνιση. Ο κ. Λεωνίδου εισηγήθηκε ενδεχόμενο εναλλάξ κλείσιμο κάποιων θαλάσσιων περιοχών ως απαγορευμένες περιοχές, περιορισμό των ερασιτεχνών που ψαρεύουν τα ψάρια που γεννούν και την παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες ψαράδες.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου για το κυπριακό- Πανέτοιμη η Λευκωσία για όλα τα σενάρια- Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη, με τον ΓΓ των ΗΕ

Η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου για το κυπριακό- Πανέτοιμη η Λευκωσία για όλα τα σενάρια- Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη, με τον ΓΓ των ΗΕ

Τη θέση ότι η Λευκωσία είναι πανέτοιμη για όλα τα σενάρια, για όλες τις ενδεχόμενες και μη εκπλήξεις εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στα πλαίσια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, στους πέντε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

BEST OF TOTHEMAONLINE