ΔΙΕΘΝΗ

Τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα το 2021

Τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα το 2021

To 2021 διαφαινόταν ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο, με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ωστόσο, τα γεγονότα στο Καπιτώλιο έδειξαν ότι ο Ντόναλτ Τραμπ δεν επρόκειτο να φύγει χωρίς επεισόδια.


Το 2021 "έφερε" πίσω στο Αφγανιστάν τους Ταλιμπάν, με την αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Στο Ισραήλ τελικά ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και έχασε μετά από 12 χρόνια στην εξουσία.

 Το Ever Given, ένα από τα μεγαλύτερα σε λειτουργία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, καθήλωσε την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού όταν ακινητοποιήθηκε στη Λωρίδα του Σουέζ. Το σκάφος Perseverance της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη. Στη Μεσόγειο, οι καύσωνες εντάθηκαν.

Ο Λευκός Οίκος, η Ντάουνινγκ Στριτ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας (Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον), ανακοίνωσαν στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, την AUKUS, με τη σθεναρή αντίδραση της Γαλλίας.

Στην Αϊτή, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκότωσε πέραν των 2 χιλιάδων ανθρώπων.
Στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές 2021 νικητής αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον ‘Ολαφ Σολτς.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη.
 
Ιανουάριος

Στις ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου, φανατικοί υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλτ Τραμπ μπούκαραν στο Καπιτώλιο, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου 2020 μετά το κάλεσμα του πρώην πλανητάρχη.

Αρνούμενος την ήττα του και αφού κατέκλυσε τα δικαστήρια με ανεπιτυχείς προσφυγές ισχυριζόμενος ότι του έκλεψαν τη νίκη, ο Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους αιρετούς να πορευθούν προς το Καπιτώλιο την ώρα που οι βουλευτές επικύρωναν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το αποτέλεσμα ήταν πλήθος οπαδών, που φορούσαν κέρατα βίσωνα ή καρναβαλίστικα ρούχα, και κρατώντας τη σημαία του Νότου, εισέβαλαν στο κτίριο, σε μια πρωτοφανή επίθεση που σόκαρε το παγκόσμιο. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός και μια διαδηλώτρια. To Twitter και το Facebook εξόρισαν τον Τραμπ με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να υποκινήσει τους υποστηρικτές του στη βία. Στις 20 Ιανουαρίου, ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, χωρίς την παρουσία του Τραμπ.

Κατηγορούμενος από την Βουλή των Αντιπροσώπων για "υποκίνηση σε ανταρσία" στην επίθεση στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ αθωώνεται από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο έπειτα από μια δεύτερη διαδικασία παραπομπής του.
 
Στην Ευρώπη, ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επανεκλέγεται πρόεδρος της Πορτογαλίας ενώ η  Κάγια Κάλας ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας.
 
Παραιτείται επίσης η τρίτη κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία έπειτα από σκάνδαλο με επιδόματα πρόνοιας.
 
Φεβρουάριος

Στο Μιανμαρ, η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, εκτοπίζοντας την  επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία καταδικάστηκε το Δεκέμβριο 2021 σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση σε ταραχές και παραβίαση των υγειονομικών κανόνων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας covid-19.

Στην επιστήμη,   το Φεβρουάριο, το διαστημικό σκάφος "Ελπίδα" των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γίνεται η πρώτη αραβική αποστολή που πετυχαίνει να μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη.

Eξάλλου, το σκάφος Perseverance της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη. Η πρώτη επιστημονική ανάλυση των εικόνων, που έστειλε από τον Άρη το ρομποτικό ρόβερ, επιβεβαιώνουν τις αρχικές εικασίες των επιστημόνων ότι ο κατάξερος κρατήρας Jezero στον οποίο κινείται, ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη, που τροφοδοτείτο από το δέλτα κάποιου ποταμού πριν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
 
Μάρτιος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, γίνεται ο πρώτος ηγέτης των Καθολικών που συναντάται με τον Μεγάλο Αγιατολάχ της Νατζάφ, τον Αλί Σιστάνι, θρησκευτικό ηγέτη της πλειονότητας των σιιτών του Ιράκ και του κόσμου..
 
Η Ελβετία γίνεται η 7η χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει τη μπούρκα να φοριέται δημόσια, μετά την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Λετονία και τη Βουλγαρία.
 
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με τη Μαλαισία εξαιτίας της έκδοσης υπηκόου της από τις αρχές στην Κουάλα Λουμπούρ στις ΗΠΑ, προκειμένου να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
 
Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη χώρα του να γίνεται η πρώτη που πράττει κάτι τέτοιο.
 
Στο Ισραήλ, διενεργήθηκαν γενικές εκλογές, οι 4ες εκλογές για την Κνέσετ σε δύο χρόνια. Για «τεράστια νίκη της δεξιάς» κάνει λόγο ο Βενιαμίν Νετανιάχου αλλά έστω και αν το κόμμα του, Λικούντ τερματίζει πρώτο, θα πρέπει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.
 
Με συνολικό μήκος 399,94 μέτρα, το Ever Given, ένα από τα μεγαλύτερα σε λειτουργία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, διέκοψε το ταξίδι του στις 23 Μαρτίου στο στενό της διώρυγας του Σουέζ, από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου, όταν από εσφαλμένο χειρισμό κόλλησε περίπου 3,7 μίλια βόρεια της νότιας εισόδου, κοντά στην πόλη του Σουέζ. 

Μετά από μια τεράστια επιχείρηση το ύψους ουρανοξύστη EverGiven αποκολλήθηκε έξι μέρες αργότερα και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της συμφόρησης και στις δύο πλευρές του καναλιού με τα πλοία, που ανέμεναν να διαπλεύσουν τη διώρυγα. Αλλά το φορτηγό πλοίο παρέμεινε επί μήνες δεμένο σε παράπλευρη όχθη της διώρυγας μέχρι να επιτευχθεί συμβιβασμός καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση διεκδικούσε αποζημίωση ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων για τις οικονομικές ζημιές, που προκλήθηκαν στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και στο παγκόσμιο εμπόριο. Τελικά η συμφωνία έκλεισε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και το Ever Given απέπλευσε στις 7 Ιουλίου.
 
Απρίλιος

Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει την Ουκρανία, μετά από αναφορές για μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τουλάχιστον 167 άτομα στην Ινδονησία και 42 άτομα στο Ανατολικό Τιμόρ σκοτώθηκαν μετά την επίθεση του κυκλώνα Σερόια στο νησί Τιμόρ.

Στην Κούβα, ο Ραούλ Κάστρο παραιτείται από πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως, τερματίζοντας τα 62 χρόνια διακυβέρνησης των αδερφών Κάστρο στην χώρα.

Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού ο οποίος κατέλαβε με τα όπλα την εξουσία και κυβέρνησε τη χώρα επί 30 χρόνια, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 68 ετών από τα τραύματα που υπέστη σε μάχη με αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο έχασε τη ζωή του μία ημέρα αφότου ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 11ης Απριλίου, τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ένοχος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ κρίθηκε ο Ντέρεκ Σόβιν, ο 45χρονος αστυνομικός που φάνηκε στο γνωστό βίντεο να γονατίζει πάνω από τον λαιμό του θύματος για σχεδόν 9 λεπτά, μέχρι να διακοπούν οι αναπνευστικές του λειτουργίες, πέρσι τον Μάιο, σε μια από τις πιο βίαιες δολοφονίες Αφροαμερικανού από την αμερικάνικη αστυνομία τον τελευταίο χρόνο.

Δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «πέτυχε τον στόχο της» στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Αφγανισταν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, προτρέποντας τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην απειλούν τις ΗΠΑ.

Σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή έλαβε χώρα στις 22/4, διαδικτυακά με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε και με την παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Ο Μπάιντεν τοποθετήθηκε εκφράζοντας την υπόσχεσή του ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 50%- 52% μέχρι το 2030, κάνοντας έκκληση να ακολουθηθεί το αμερικάνικο παράδειγμα και τονίζοντας την επιστροφή των ΗΠΑ στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 Η Αλβανία διενήργησε βουλευτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε και επισήμως τη νίκη του στις εκλογές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε επίσημα, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της συμφωνίας που ορίζει του κανόνες για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη διάρκεια προσκυνήματος υπερ-ορθόδοξων Εβραίων στο Όρος Μερόν, 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά, όταν ποδοπατήθηκαν από χιλιάδες προσκυνητές. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κήρυξε ημέρα εθνικούς πένθους.
 
Μάιος
 
Άρχισε η ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν με στόχο την εκδίωξη της προηγούμενης διακυβέρνησης, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν - και την εγκαθίδρυση και πάλι μετά το 2001, του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, του κράτους δηλαδή, των Ταλιμπάν.

Η διαστημική κάψουλα Crew Dragon Endeavour της SpaceX  επέστρεψε στη γη μετά  από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με 4 μέλη του πληρώματος των Αποστολών 64 και 65.

Λίγες μέρες μετά, και έπειτα από πέντε προηγούμενες ανεπιτυχείς απόπειρες, το SpaceX εκτελεί πτήση, προσγειώνεται και επαναφέρει για πρώτη φορά το πρωτότυπο του Starship. To ονειρο του Ελον Μασκ γίνεται πραγματικότητα.

Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η Χαμάς κλιμακώνει τις επιθέσεις με ρουκέτες λόγω της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη συνοικία Σειχ Τζαράχ στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά από 250 νεκρούς και διεθνείς πιέσεις, τελικά το Ισραήλ συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός και στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους μαχητές στη Γάζα.
 
Ιούνιος
 
Στο Ισραήλ, οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την «καθαίρεση» του Ισραηλινού ηγέτη.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και του συνεργάτη του στον συνασπισμό, Ναφτάλι Μπενέτ, «φρέναρε» την πολιτική αβεβαιότητα μιας πέμπτης κατά σειρά εκλογικής διαδικασίας σε διάστημα δύο ετών. Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίστηκε πρωθυπουργός του Ισραήλ αφού κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και διαδέχεται τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια στην εξουσία.
Τουλάχιστον 98 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν όταν δωδεκαώροφο κτήριο υπέστη μερική κατάρρευση βόρεια του Μαϊάμι.
 
Ιούλιος

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στον δυτικό Καναδά, εξαιτίας των πυρκαγιών που προστέθηκαν στο πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα, το οποίο πλήττει τη χώρα. Σε πέντε ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 450 αιφνίδιοι θάνατοι που αποδίδονται στο «ιστορικό» κύμα καύσωνα που «σαρώνει» τη χώρα.

O πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε στο σπίτι του. Τα ηνία της χώρας στα πρόθυρα του χάους ανέλαβε επισήμως ο νέος πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ενρί, υποσχόμενος να αποκαταστήσει την τάξη προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές, όπως ζητούν οι πολίτες και η διεθνής κοινότητα. Ο 71χρονος πρώην νευροχειρουργός είναι ο έβδομος και τελευταίος πρωθυπουργός που διόρισε ο πρόεδρος Μοϊζέ προτού δολοφονηθεί στο σπίτι του στις 7 Ιουλίου.
 
Πραγματικότητα έγινε το πρώτo ταξίδι στο Διάστημα για τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, με το διαστημικό όχημα του Βρετανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, VSS Unity, να αποσυνδέεται από το μητρικό σκάφος, VMS Eve, για μία ιστορική πτήση σε απευθείας μετάδοση.
 
Λίγες μέρες μετά, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος περιέγραψε την εκτόξευση στο Διάστημα με το όχημα New Shepard της εταιρίας του Blue Origin για μια υποτροχιακή πτήση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από την έρημο του δυτικού Τέξας ως την καλύτερη μέρα που υπήρξε ποτέ.
 
Σφοδρές πλημμύρες πλήττουν τη Γερμανία και το Βέλγιο με αποτέλεσμα 229 νεκρούς συνολικά. Στην Τουρκία, 8 άτομα πεθαίνουν σε δασικές πυρκαγιές.

Καύσωνας ρεκόρ και ξηρασία στις δυτικές ΗΠΑ προσέφεραν πρόσφορο έδαφος για δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια και το Όρεγκον και καταγράφηκαν ως οι μεγαλύτερες στην ιστορία και των δύο πολιτειών.

Το τέλος της «αποστολής μάχης» των Αμερικανών στο Ιράκ και την έναρξη μιας «νέας φάσης» στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βαγδάτης ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
 
Αύγουστος

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αϊτή. Ελάχιστη βοήθεια φθάνει στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο. Ο επίσημος απολογισμός από τον σεισμό ανέρχεται σε 2.189 νεκρούς, την ώρα που 332 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.
 
Στη Μεσόγειο, οι καύσωνες εντάθηκαν μαζί με τη ξηρότητα, προκαλώντας έντονες πυρκαγιές και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ελλάδα, Τουρκία και Αλγερία. Οι φωτιές, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 65 ανθρώπων στην Αλγερία και δύο στην Ελλάδα, σημειώθηκαν εν μέσω ενός σφοδρού καύσωνα και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 46 βαθμούς.

Η Ελβετία έχει ήδη χάσει 500 από τους παγετώνες της και πιθανόν να χάσει το 90% από τους 1.500 συνολικά που θα έχουν παραμείνει μέχρι το τέλος του αιώνα αν οι εκπομπές παγκοσμίως συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
 
Αποσύρθηκαν στις 30 Αυγούστου μετά από επιχείρηση που άρχισε τον Μάιο, τα αμερικανικά και Νατοϊκά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, σημαίνοντας το τέλος του εικοσάχρονου πολέμου στη χώρα. Σκηνές χάους δημιουργούνται στη χώρα με την προέλαση των Ταλιμπάν και τους Αμερικανούς να οργανώνουν επιχείρηση μεταφοράς μεταφραστών, διπλωματών και Αφγανών πολιτών που κινδυνεύαν από αντίποινα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλιμπάν ανέκτησαν γρήγορα τον έλεγχο του Αφγανιστάν, μέσα σε τρεισήμισι μήνες. Οι Αφγανικές Ένοπλες Δυνάμεις, προέβαλαν μια σχεδόν ανύπαρκτη αντίσταση και η Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν διαλύθηκε στις 15 Αυγούστου 2021, όταν οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Μέλη της αφγανικής κυβέρνησης παραδόθηκαν και το μεγαλύτερο μέρος της αφγανικής ηγεσίας εγκατέλειψε τη χώρα.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση Κράτος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 200 ανθρώπων περιλαμβανομένου μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Στο αεροδρόμιο βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να διαφύγουν από τη χώρα και να ξεφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφαση και την επιχείρηση αποχώρησης. Στο Αφγανιστάν, πολλές από τις ελευθερίες που κερδήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανεστάλησαν και αντικαταστάθηκαν από το νόμο της Σαρία.
 
Σεπτέμβριος

Σημειώνεται πραξικόπημα στη Γουινέα. Ο πρόεδρος της χώρας, Αλφά Κοντέ συλλαμβάνεται σε στρατιωτικό πραξικόπημα από επίλεκτη μονάδα του στρατού με επικεφαλής τον πρώην λεγεωνάριο Μαμαντί Ντουμπουγιά.
 
Τερματίζεται έπειτα από 18 μήνες η πολιτική κρίση στη Μαλαισία με την υπογραφή συμφωνίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ισμαήλ Σαμπρί Γιαακόμπ και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραήμ του συνασπισμού της κύριας αντιπολίτευσης Πακατάν Χαραπάν. Η κρίση οδήγησε στην πτώση δύο διαδοχικών κυβερνήσεων.
 
Οι Νορβηγοί ψηφοφόροι προσέρχονται κάλπες για να εκλέξουν ένα νέο Κοινοβούλιο. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Γιούνας Γκαρ Στέρε κερδίζει τις περισσότερες έδρες και αναμένεται να σχηματίσει μια κυβέρνηση στην οποία κυριαρχεί η Αριστερά. Το Κόμμα του Κέντρου, το Ερυθρό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων κέρδισαν επίσης έδρες.
 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Λευκός Οίκος, η Ντάουνινγκ Στριτ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ( Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον), ανακοίνωσαν τη στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, την AUKUS, ενώ παράλληλα γνωστοποίησαν τη σύμπραξη στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού ενάντια στην Κίνα. Σφοδρές αντιδράσεις σε Γαλλία και Κίνα έχει φέρει το σύμφωνο ασφαλείας Αυστραλίας-ΗΠΑ-Βρετανίας.
 
Πολιτική κρίση ξεσπά στην Αργεντινή έπειτα από τις παραιτήσεις πολλών υπουργών της κυβέρνησης λόγω της ήττας της κεντροαριστερής κυβέρνησης στις ενδιάμεσες προκριματικές εκλογές.
 
Το Inspiration4 που εκτοξεύεται από το SpaceX γίνεται η πρώτη διαστημική πτήση με αποκλειστικά πολίτες, μεταφέροντας ένα τετραμελές πλήρωμα σε τριήμερη τροχιά γύρω από τη Γη.
 
Στη Ρωσία, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με την Ενωμένη Ρωσία να κερδίζει γύρω στο 50% των ψήφων.
 
Στις Καναδικές ομοσπονδιακές εκλογές 2021 κερδίζει ξανά το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τζάστιν Τριντό και διατηρείται στην εξουσία μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές 2021 νικητής αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον ‘Ολαφ Σολτς, το οποίο επικράτησε του συνασπισμού των CDU/CSU.

Σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ πλήττει την Κρήτη, σκοτώνοντας ένα άτομο στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και τραυματίζοντας άλλα 35 άτομα.
 
Οκτώβριος

Το Facebook, WhatsApp και Ιnstagram αντιμετώπισαν πρόβλημα με τους χρήστες να μην μπορούν για λίγες ώρες να μπουν στους λογαριασμούς τους. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ότι, για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το όραμα του Facebook για το μέλλον, η μητρική εταιρεία αλλάζει το όνομά της σε Meta.


Η Roscosmos εκτοξεύει την αποστολή Σογιούζ MS-19.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοινώνει την παραίτησή του από καγκελάριος της Αυστρίας ως αποτέλεσμα της έναρξης έρευνας σε βάρος του για διαφθορά.

Ο στρατός του Σουδάν ανατρέπει την κυβέρνηση σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ τίθεται σε κατ` οίκον περιορισμό. Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διαλύει την κυβέρνηση.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη, η οποία άρχισε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).

Οι ηγέτες των χωρών του κόσμου καταλήγουν σε συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τη "σταδιακή μείωση" των εκπομπών άνθρακα, τη μείωση κατά 30% στις εκπομπές μεθανίου ως το 2030, το σχέδιο να σταματήσει η αποψίλωση των δασών το 2030 και να αυξηθεί η οικονομική υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Νοέμβριος

Η SpaceX εκτοξεύει την αποστολή Crew-3, η οποία μεταφέρει 4 μέλη του πληρώματος της Αποστολής 66 προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Ρωσία προκαλεί τη διεθνή κατακραυγή έπειτα από τη δοκιμή ενός όπλου κατά δορυφόρων, που δημιουργεί σύννεφο διαστημικών σκουπιδιών, απειλώντας το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στην πρωθυπουργία της Σουηδίας επανεξελέγη η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον, καλούμενη να «επιβιώσει» σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας. Η πρώην υπουργός Οικονομικών είχε κερδίσει ανάλογη ψηφοφορία νωρίτερα το Νοέμβριο και παραιτήθηκε μόλις οκτώ ώρες αργότερα, όταν ένας μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό εγκατάλειψε την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Δεκέμβριος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο ως απάντηση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία ακολουθούν.

Η NASA, ο ESA, η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκόπιου εκτοξεύουν το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, τον διάδοχο του Διαστημικού Τηλεσκόπιου Hubble.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top