ΔΙΕΘΝΗ

Διαβούλευση Κομισιόν για ταξινόμηση φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως πράσινες επενδύσεις

Διαβούλευση Κομισιόν για ταξινόμηση φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως πράσινες επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πρωτοχρονιά την έναρξη των διαβουλεύσεων με την αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για τη διαμόρφωση συμπληρωματικής κατ’ εξουσιοδότησης πράξης σε σχέση με την σύσταση ενός κοινού συστήματος ταξινόμησης των επενδύσεων στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια


 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία διαβούλευσης με την ομάδα των εθνικών εμπειρογνωμόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πλατφόρμα για την βιώσιμη χρηματοδότηση (συμβουλευτικό σώμα της Κομισιόν) ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου επί του προσχεδίου του κειμένου της συμπληρωματικής κατ’ εξουσιοδότησης πράξης για την ταξινόμηση (Taxonomy Complementary Delegated Act) των επενδύσεων στους δύο αυτούς τομείς.
 
Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη αποτελεί διαδικασία η οποία δεν χρειάζεται έγκριση και συνδιαμόρφωση από το Συμβούλιο ή το Κοινοβούλιο, ωστόσο οι άλλοι δύο θεσμοί μπορούν να εκφράσουν τη διαφωνία τους.
 
Η ταξινόμηση της ΕΕ έχει ως στόχο να καθοδηγήσει και να δώσει ώθηση σε ιδιωτικές επενδύσεις και ενέργειες προς την κατεύθυνση της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Η φιλοσοφία του κοινού συστήματος ταξινόμησης αφορά την στήριξη κρατών μελών να προχωρήσουν με την ενεργειακή μετάβαση από διαφορετικές αφετηρίες, καθώς σε κάθε χώρα το ενεργειακό μείγμα είναι διαφορετικό, με κάποια κράτη μέλη να εξαρτώνται ακόμα από την καύση άνθρακα.
 
Η θέση της Κομισιόν είναι πως το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των χωρών που εξαρτώνται από παραδοσιακές πηγές ενέργειας να προχωρήσουν στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου της ταξινόμησης, σημειώνεται, είναι ο ορισμός ξεκάθαρων και συγκεκριμένων κριτηρίων. Επίσης προτείνεται η αναθεώρηση της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που έχει ήδη εκδοθεί ώστε οι επενδυτές να μπορούν να γνωρίζουν κατά πόσο δραστηριότητες τις οποίες ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν περιλαμβάνουν χρήση φυσικού αερίου ή πυρηνικής ενέργειας.
 
Όπως τονίζεται, τα κριτήρια αυτά θα επικαιροποιούνται παράλληλα με την εξέλιξη των σχετικών τεχνολογιών.
 
Οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και η συμβουλευτική πλατφόρμα της Κομισιόν θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια η Κομισιόν θα υιοθετήσει την συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη μέχρι το τέλος του μήνα.
 
Στη συνέχεια η πράξη θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο για έλεγχο. Οι δύο θεσμοί θα έχουν τέσσερις μήνες να εξετάσουν την πράξη και να αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν ένσταση, με τη δυνατότητα επέκτασης του χρόνου για ακόμα δύο μήνες.  Εφόσον δεν κατατεθεί ένσταση, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη τίθεται σε εφαρμογή.
 
Το Συμβούλιο μπορεί να εγείρει ένσταση εφόσον εξασφαλιστεί αντίστροφη ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (δηλαδή αν ταχθεί εναντίον το 72% των κρατών μελών - 20 από τα 27 κράτη μέλη - που να εκπροσωπούν τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της ΕΕ). Το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει να υποβάλει ένσταση με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 353 από 705 Ευρωβουλευτές).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top