Χιλή: Εμβολιάζουν πειραματικά ουρακοτάγκους και πιθήκους κατά του κορωνοϊού

Χιλή: Εμβολιάζουν πειραματικά ουρακοτάγκους και πιθήκους κατά του κορωνοϊού

Ο Τσάρλι και ο Σαντάι, μια τίγρη της Βεγγάλης και ένας ουρακοτάγκος του Βόρνεο, δύο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση έλαβαν χθες Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της covid-19 στο πλαίσιο ενός μοναδικού πειραματικού προγράμματος για τη Λατινική Αμερική που διεξάγει το ζωολογικό πάρκο στο Σαντιάγο της Χιλής.

Ηλικίας 26 ετών ο Σαντάι αποτελεί “ένα ζώο με σημαντικές ικανότητες αναπαραγωγής για το είδος του, γεγονός που μας οδήγησε να επικεντρωθούμε στην ανοσοποίησή του”, δήλωσε ο Ιγνάσιο Ινταλσοάγα, διευθυντής του ζωολογικού πάρκου.

Ο Τσάρλι, αν και είναι μόλις τριών ετών, είναι ήδη μια τεράστια τίγρη της Βεγγάλης, ένα από τα μεγαλύτερα αιλουροειδή παγκοσμίως.

Εκτός από τον Τσάρλι και τον Σαντάι οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου έχουν ανοσοποιήσει κατά της covid-19 δεκάδες άλλα ζώα, αιλουροειδή και μεγάλους πιθήκους.

Το εμβόλιο που τους χορηγείται είναι πειραματικό και δεν διατίθεται προς πώληση. Η φόρμουλά του, που είναι ειδικά διαμορφωμένη για τα ζώα, μοιάζει σε κάποια στοιχεία με αυτή που χορηγείται στους ανθρώπους, εξήγησε το κτηνιατρικό εργαστήριο Zoetis που παρέδωσε τα εμβόλια στο ζωολογικό πάρκο του Σαντιάγο.

Το ίδιο εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ζώα στο ζωολογικό πάρκο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, αλλά στη Χιλή (όπου το 87% του πληθυσμού άνω των τριών ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19) είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει ξεκινήσει εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα ζώα.

“Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα ζώα που είναι πιο ευαίσθητα στον κορονοϊό και παράλληλα να επιβεβαιώσουμε αν τα εμβόλια τους προσφέρουν ανοσία και για πόσο καιρό διαρκεί αυτή, περίπου όπως κάνουμε με τους ανθρώπους”, σημείωσε ο Σεμπάστιαν Σέλις επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής.

Για να ηρεμήσουν τα ζώα προκειμένου να τα εμβολιάσουν στον Τσάρλι έδωσαν ένα κομμάτι κρέας και στον Σαντάι πολλές μπανάνες, το αγαπημένο του φαγητό.

Στο ζωολογικό πάρκο στο Σαντιάγο δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα covid-19 μεταξύ των ζώων, όπως για παράδειγμα σε αυτό της Ουάσινγκτον, όπου έξι λιοντάρια και τρεις τίγρεις εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 αφού βρέθηκαν θετικά στη νόσο πέρυσι.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Διαφάνεια στην πράξη: Ο ΠτΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για τη Φονική Πυρκαγιά - Ιδού όσα αναφέρονται

Διαφάνεια στην πράξη: Ο ΠτΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για τη Φονική Πυρκαγιά - Ιδού όσα αναφέρονται

Σε μια καθοριστική κίνηση διαφάνειας και λογοδοσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε στη δημοσιοποίηση όλων των εκθέσεων που του υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Λεμεσού. Όπως είχε δεσμευτεί δημοσίως, η ενημέρωση προς τους πολίτες γίνεται με πλήρη διαφάνεια, μέσα από αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στα στοιχεία που καταγράφουν βήμα προς βήμα τη διαχείριση της κρίσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE