Τα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου στην Κύπρο και το τσουνάμι του 1222.
Στην Πάφο και τη Λεμεσό καταγράφεται ιστορικά η πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο, αφήνοντας νεκρούς και προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το αρχείο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, από την αρχή του 20ου αιώνα, καταγράφονται οχτώ σεισμοί εκ των οποίων οι 4 έχουν ως επίκεντρο την Πάφο και τη Λεμεσό.
Ο μεγάλος σεισμός
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1953, σημειώνεται ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία του νησιού. Σκότωσε 40 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 1000. Τέσσερις χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε 1.600 σπίτια ενώ άλλα 10.000 σπίτια και δημόσια κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές. Τον επόμενο χρόνο έγιναν 26 μετασεισμοί. Σαν αποτέλεσμα του σεισμού έγινε εσωτερική μετακίνηση του πληθυσμού, κυρίως μικρά παιδιά, ενώ αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1995, ένας ισχυρός σεισμός στην Πάφο προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα χωριά Περιστερώνα, Στενή, Γιαλιά, Αργάκα, Πωμός, Πύργος, Λεύκα, Νέο Χωριό Ακάμα, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς. Στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού κατέρρευσαν σπίτια. Ο τραγικός απολογισμός του εγκέλαδου ήταν δύο νεκροί.
Ένα χρόνο μετά, στις 9 Οκτωβρίου, τα 6,5 ρίχτερ στγκλονίζουν ολόκληρη την Κύπρο. Μεγαλύτερο πανικό βίωσαν οι κάτοικοι της Πάφου και Λεμεσού. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό.
Στις 15 Απριλίου 2015, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κισσόνεργας στην Πάφο, μεγέθους 5,6 ρίχτερ.
Εκατόμβη νεκρών
Ο πλέον πολύνεκρος σεισμός σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1753 και προκάλεσε εθνική τραγωδία. Ο σεισμός είχε ως επίκεντρο την Αμμόχωστο και σκότωσε συνολικά 200 ανθρώπους.
Στα βάθη των αιώνων
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία από το 27 π.Χ έως σήμερα έχουν καταγραφεί 37 ισχυροί σεισμοί στο νησί. Οπως προαναφέραμε, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ως επίκεντρο τις πόλεις της Πάφου και της Λεμεσού. Κάποιοι προκάλεσαν πολύνεκρες τραγωδίες ενώ κάποιοι άλλοι κατέστρεψαν αρχαία μνημεία. Ο πρώτος γνωστός σεισμός Ο πρώτος καταγεγραμμένος σεισμός σημειώθηκε το 27 π.Χ και ως επίκεντρο είχε την Πάφο και την Αίγυπτο στην οποία προκάλεσε πολλές ζημιές. Πιθανολογείται πως μαζί με το σεισμό προκλήθηκε και τσουνάμι που έπληξε την περιοχή.
Το 15 π.Χ, ακόμη ένας σεισμός με επίκεντρο την Πάφο, προκάλεσε τόσο εκτεταμένες ζημιές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη. Την ερημωμένη πια Πάφο ξαναέκτισαν οι Ρωμαίοι δίνοντάς της το όνομα «Αυγούστα».
Η καταστροφή του Κουρίου
Στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ ένας πολύ δυνατός εγκέλαδος έπληξε Ελλάδα, Κρήτη, Μικρά Ασία, Κύπρο και Αίγυπτο με πιθανό επίκεντρο τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Από τότε και έως το 378, μία σεισμική ακολουθία έπληξε την Κύπρο προκαλώντας την ολοκληρωτική καταστροφή του Κουρίου.
Ο πιο ισχυρός σεισμός
Στις 3 Μαΐου 1222, καταγράφηκε ένας από τους ισχυρότερους ιστορικούς σεισμούς συνοδευόμενος από τσουνάμι. Για ακόμη μια φορά, η πόλη της Πάφου αλλά και της Λεμεσού χτυπήθηκαν. Από το σεισμό το φρούριο της Πάφου καταστράφηκε και το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό....
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις