ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Προσφύγων: Στο τραπέζι τα προβλήματα παθόντων και αύξηση στα επιδόματα

Επιτροπή Προσφύγων: Στο τραπέζι τα προβλήματα παθόντων και αύξηση στα επιδόματα

Τα προβλήματα που απασχολούν τους παθόντες και ειδικότερα την κατανομή της αύξησης κατά €1,5 εκατομμύρια, στα €3 εκ., του κονδυλίου, που αφορά στο επίδομα που δίδεται σε αγνοουμένους και παθόντες του 1974, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε να ενημερωθεί η Βουλή από τα αρμόδια Υπουργεία σε τρεις εβδομάδες για το πώς θα διατεθεί το συνολικό ποσό των 3 εκ. ευρώ, ενώ η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου ανέφερε ότι δεν ζητεί χρήματα από την Κυβέρνηση, αλλά να πληρώνονται τα φάρμακα των μελών της οργάνωσης.

Η αύξηση του κονδυλίου αποτέλεσε μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΗΚΟ για την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.

Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Ονούφριου Κουλλά, Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία και Μιχάλη Γιακουμή.

Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος καταβολής του ειδικού μηνιαίου ωφελήματος από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων και η διασύνδεσή του με τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που απολαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη και Χρίστου Χριστόφια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι «με βάση πολιτική απόφαση και πιέσεις που ασκήθηκαν από την Επιτροπή Προσφύγων έχει αποφασιστεί από τον Υπουργό Οικονομικών να προστεθεί κονδύλι ύψους €1,5 εκ. για την κάλυψη κάποιων αναγκών».

Ανέφερε ότι «το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ υπάρχει πολιτική απόφαση, ενώ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το κονδύλι κανείς δεν γνώριζε να μας πει πώς και σε ποιους θα διατεθεί το €1,5 εκ.».

Ο κ. Κέττηρος διερωτήθηκε κατά πόσον το κονδύλι θα διατεθεί για την αύξηση της χορηγίας των παθόντων ή για την αύξηση του τιμητικού επιδόματος ή για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν είναι στο ΓεΣΥ.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα στο Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλία και εντός τριών εβδομάδων να ενημερώσουν την Επιτροπή πώς θα διαθέσουν το €1,5 εκ. και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που άφησαν την αρτιμέλεια τους στον πόλεμο του 1974, έχουν βασανιστεί και υποφέρουν γιατί βρίσκονται σε μια ηλικία που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας, η οποία μειώνεται κάθε φορά που τους αναγκάζουμε να έρχονται στην Επιτροπή για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Κέττηρος εξέφρασε ανησυχία για τη σημερινή σεισμική δόνηση γιατί, όπως εξήγησε, «στους προσφυγικούς οικισμούς υπάρχουν κατασκευές, οι οποίες έχουν κτιστεί με υλικά που δεν είναι κατάλληλα εδώ και πολλά χρόνια».

Είπε ακόμη ότι «υπάρχουν 43 πολυκατοικίες παγκύπρια, οι οποίες έχουν κριθεί επικίνδυνες» και η έκθεση για το θέμα «παραμένει απόρρητη στην πολεοδομία».

Ο κ. Κέττηρος κάλεσε την πολεοδομία και τις αρμόδιες αρχές του κράτους να πάνε εντός της ημέρας στις πολυκατοικίες «για να δούμε αν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας για τους κατοίκους αυτών των πολυκατοικιών ή των κατοικιών που βρίσκονται στους προσφυγικούς συνοικισμούς και είχαν υποστεί ζημιές τα προηγούμενα χρόνια».

«Οι επικίνδυνες πολυκατοικίες πριν τον σεισμό 6 Ρίχτερ είναι πολύ διαφορετικές μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top